autor:

SaltnSasha

» » Supe de legume

Supa frantuzeasca de ceapa

Autor: SaltnSasha (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Franta


    Reteta postata pe: 03 februarie 2015

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: SaltnSasha (Chef de cuisine)   
Specific:  

Franta


Reteta postata pe: 03 februarie 2015

Ingrediente
9-10 cepe galbene, 1 lingura ulei de masline, 2 linguri unt, 1/2 lingurita zahar, 1 lingurita sare, 3 linguri faina, 6 cani fond de vita (pregatit in casa), 200 ml vin alb, foi de dafin, 1/2 lingurita salvie uscata, sare, piper, , 300g Swiss cheese, 150g parmezan, 1/2 ceapa cruda, taiata julienne, 20 ml cognac, cateva felii de paine, ulei de masline

Dificultate: Medie Timp: 1h 50 min

7 voturi

Mod de preparare

Taiem cele 10 cepe julienne si le punem la calit, preferabil intr-o oala de fonta/tuci pe care am incins-o bine, intr-o lingura de ulei de masline si doua de unt. Amestecam bine, sa le acoperim cu uleiul si untul topit.

Acoperim oala cu un capac si lasam ceapa la calit cam 20 de minute, la foc mic, pana cand devine moale. Marim flacara si caramelizam ceapa. Adaugam zaharul si 1 lingurita de sare si amestecam continuu pana cand ceapa s-a rumenit bine si redus semnificativ.

Rumenim faina cu grija si amestecam bine pentru a nu face cocoloase. Adaugam 1 cana din fondul de vita incalzit si amestecam din nou. Ne asiguram ca toata bunatatea de ceapa s-a desprins de pe fundul oalei. :)

Adaugam restul fondului de vita, vinul, salvia uscata si 1 foaie de dafin. Gatim supa la foc mediu, aproximativ 30-40 de minute.

Intre timp, stropim feliile de paine taiate gros (2 cm) cu putin ulei de masline si le dam la cuptor cate 10-15 minute pe fiecare parte pana cand se usuca si se rumenesc bine.

Asezonam supa cu sare si piper dupa gust. O putem transfera in boluri pentru cuptor sau o putem lasa in oala (asa cum am facut eu). Adaugam cognacul, ceapa cruda si 50g de Swiss cheese in supa. Asezam feliile de paine rumenite deasupra si presaram restul de Swiss cheese si parmezan. Stropim cu putin ulei de masline. Dam la cuptor, la 180 de grade Celsius, cam 30 de minute.

Mai multe retete, pe www.saltnsasha.wordpress.com.
Daca ti-a placut reteta noastra "Supa frantuzeasca de ceapa" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Supe de legume
Supa frantuzeasca de ceapa

Supa frantuzeasca de ceapa

Ceapa se curata,se taie rondele,marund,cum doriti sa o eveti in supa. Uleiul se incinge si ceapa

36 voturi    8 comentarii
1h 10 min
Supe de legume
Supa de ceapa frantuzeasca

Supa de ceapa frantuzeasca

Am poftit de mult la supa de ceapa in stil frantuzesc. Ce-i drept, nu am avut termen de comparatie,

0 voturi    2 comentarii
2h
Supe de legume

  • 3 comentarii

  • Johan Wolni

    Johan Wolni (Maestru bucatar) , 02 aprilie 2021

    Alternativa mea: Supă franțuzească de ceapă 500 g ceapă 2 catei de usturoi 40 g unt Sare și piper, negru 20 g de făină 1 litru bulion de carne ¼ litru de vin alb 100 g brânză tare, rasă 4 felii de pâine albă sau pâine prăjită Tăiați ceapa în inele. Se taie mărunt cățeii de usturoi. Încălziți untul într-o cratiță și prăjiți ceapa și usturoiul până se îngălbenesc. Se pudrează cu făină și lăsații să piardă apă timp de 5 minute, amestecând mereu. Completați cu bulion și vin alb. Se amestecă. Lăsați să fiarbă 20 de minute la foc mic. Condimentează după gust cu sare și piper. Prăjește bine feliile de pâine albă decojite. Așezați-l într-un vas pentru cuptor. Se toarnă deasupra supa și se presară cu brânza rasă. Așezați imediat în cuptorul preîncălzit pe șina superioară (230 de grade, marca de gaz 6) și coaceți până când brânza se rumeneste. Scoateți supa din cuptor și serviți imediat

  • Salt'n'sasha , 17 februarie 2015

    Multumesc, Conik!

  • Conik

    Conik (Chef de cuisine) , 10 februarie 2015

    Foarte buna!Reteta e clasica si pentru cine nu are probleme digestive o recomand cu caldura!

Dificultate

Medie

Timp

1h 50 min

7 voturi

Ingrediente

  • 9-10 cepe galbene
  • 1 lingura ulei de masline
  • 2 linguri unt
  • 1/2 lingurita zahar
  • 1 lingurita sare
  • 3 linguri faina
  • 6 cani fond de vita (pregatit in casa)
  • 200 ml vin alb
  • foi de dafin
  • 1/2 lingurita salvie uscata
  • sare
  • piper
  • 300g Swiss cheese
  • 150g parmezan
  • 1/2 ceapa cruda
  • taiata julienne
  • 20 ml cognac
  • cateva felii de paine
  • ulei de masline

Raporteaza reteta

Retete
de SaltnSasha
Prăjitura magică cu ciocolată

Prăjitura magică cu ciocolată

Rupem ciocolata în bucăţi, o punem într-o oală, aruncăm untul peste ea. Le topim

7 voturi    7 comentarii
1h
Prajituri
Spanac cu ouă ochiuri

Spanac cu ouă ochiuri

Tocăm ceapa şi usturoiul. Fierbem spanacul cam 7-8 minute, îl scurgem bine de apă şi

21 voturi    7 comentarii
40 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Pizza Calzone - varianta impletita

Pizza Calzone - varianta impletita

În 650 ml de apă caldă dizolvăm drojdia uscată împreună cu o lingură de zahăr tos. Amestecăm

12 voturi    3 comentarii
2h 10 min
Paste si pizza

Johan Wolni (Maestru bucatar)

Alternativa mea: Supă franțuzească de ceapă 500 g ceapă 2 catei de usturoi 40 g unt Sare și piper, negru 20 g de făină 1 litru bulion de carne ¼ litru de vin alb 100 g brânză tare, rasă 4 felii de pâine albă sau pâine prăjită Tăiați ceapa în inele. Se taie mărunt cățeii de usturoi. Încălziți untul într-o cratiță și prăjiți ceapa și usturoiul până se îngălbenesc. Se pudrează cu făină și lăsații să piardă apă timp de 5 minute, amestecând mereu. Completați cu bulion și vin alb. Se amestecă. Lăsați să fiarbă 20 de minute la foc mic. Condimentează după gust cu sare și piper. Prăjește bine feliile de pâine albă decojite. Așezați-l într-un vas pentru cuptor. Se toarnă deasupra supa și se presară cu brânza rasă. Așezați imediat în cuptorul preîncălzit pe șina superioară (230 de grade, marca de gaz 6) și coaceți până când brânza se rumeneste. Scoateți supa din cuptor și serviți imediat

Retete

din Supe de legume

Supa crema de fasole mung,  gatita la Multicookerul Crock-Pot Express Supa crema de fasole mung, gatita la Multicookerul Crock-Pot Express

Pentru inceput am facut supa limpede de pui. Am avut un pui de tara, crescut liber si hranit cu porumb. Grasimea galbena a puiului ii

0 voturi    0 comentarii
50 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Supa crema de ciuperci cu naut, gatita la Multicookerul Crock-Pot Express Supa crema de ciuperci cu naut, gatita la Multicookerul Crock-Pot Express

Se folosesc ciuperci champignon albe sau brune, dupa preferinte. Eu am avut ciuperci bio, de pasune, muuuult mai aromate ca si ciupercile

0 voturi    0 comentarii
40 min
Multicooking
Supa rece de castravete