Tort aniversar cu crema de ganache cu nuci caramelizate

Timp pregatire
180 minute
Complexitate
ridicata
Tort aniversar cu crema de ganache cu nuci caramelizate

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 oua;
  • sare;
  • 120 g zahar;
  • un plic de zahar vanilat;
  • 3 linguri miere de salcam;
  • 3 linguri lapte;
  • 150 ml ulei;
  • 3 linguri faina;
  • 3 linguri gris;
  • 3 linguri cacao;
  • un plic de praf de copt.
  • Sirop:
  • 100 g zahar;
  • 400 ml apa;
  • esenta de rom.
  • Crema de ganache cu nuci caramelizate:
  • 300 ml frisca lichida;
  • 300 g ciocolata cu caramel;
  • 150 g nuci macinate;
  • 7 linguri zahar.
  • Glazura:
  • 150 ml frisca lichida;
  • 100 g ciocolata cu caramel;
  • 50 g ciocolata cu lapte.
  • Decor:
  • 300 ml frisca lichida (tinuta la frigider);
  • cipsuri de ciocolata.
  • Diametru tava: 26 cm

Mod de preparare

Blat:

Se da drumul la cuptor pentru a se incalzi.

Se separa albusurile de galbenusuri.

Galbenusurile se mixeaza cu un praf de sare, zaharul, zaharul vanilat si mierea. Se adauga, pe rand, laptele si uleiul si se omogenizeaza, apoi faina, grisul, cacaua si praful de copt si se mixeaza.

Albusurile se bat spuma intr-un alt vas, dupa care se incorporeaza putin cate putin in aluat, amestecand usor, de jos in sus, cu o spatula de silicon.

Aluatul rezultat se toarna intr-o forma de tort detasabila, unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, si se introduce la cuptor pana cand trece de testul scobitorii. Se scoate din forma dupa 10-15 minute dupa ce a fost scos din cuptor si se lasa sa se raceasca.

Sirop:

Intr-un craticior se caramelizeaza zaharul, apoi se adauga apa si se lasa sa fiarba pana cand se topeste tot caramelul. Se lasa sa se raceasca, dupa care se adauga esenta de rom.

Crema de ganache cu nuci caramelizate:

Frisca lichida si ciocolata rupta bucatele se pun intr-un craticior si se tin la foc, mestecand continuu pana cand se topeste toata ciocolata. Nu se lasa sa se atinga punctul de fierbere! Se pune intr-un castron si se lasa sa se raceasca si, eventual, se baga apoi la frigider pentru ca trebuie sa fie rece, altfel nu se va bate.

Intr-un craticior se caramelizeaza cele 7 linguri de zahar, dupa care se adauga nucile macinate si se amesteca, apoi se intind pe o foaie de copt, lasandu-se sa se raceasca. Dupa ce s-au racit, nucile caramelizate se dau prin robotul de bucatarie pentru a se marunti.

Dupa ce s-a racit crema de ganache, aceasta se mixeaza, apoi se adauga nucile caramelizate si se amesteca.

Glazura:

Frisca lichida si ciocolata rupta bucatele se pun inr-un craticior si se tin la foc, mestecand continuu, pana cand se topeste toata ciocolata. Se lasa sa se raceasca.

Asamblare:

In forma de tort detasabila, in care a fost copt blatul, se asambleaza tortul astfel: se taie blatul in 3, se pune o foaie, se insiropeaza, se adauga crema, apoi blat, se insiropeaza, crema si la final blat, care se insiropeaza pe deasupra. Se da torul la frigider pentru cateva ore sau peste noapte. Dupa ce s-a inchegat bine, se desprinde tortul de pe marginile formei cu ajutorul unui cutit, apoi se scoate forma. Cu grija, se transfera tortul pe un platou.

se mixeaza frisca (se pot pune si 2-3 linguri de zahar in ea daca nu vi se pare dulce) si se imbraca peretii tortului cu ea, apoi cu un pieptane pentru prajituri se traseaza dungi de jur-imprejurul tortului.

Cu ajutorul unui posh se fac floricele din frisca la baza tortului, tot de jur-imprejur.

Se toarna, din aproape in aproape, glazura peste tort.

Cu restul de frisca si cu ajutorul poshului, se fac floricele pe tort, care se orneaza cu cipsuri de ciocolata.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Cartofi boieresti cu sunculita afumata

Cartofi boieresti cu sunculita afumata

Se curata, se spala si se taie cartofii cubulete.

Cartofi boieresti cu sunculita afumata
Cartofi dublu copti, umpluti cu branza de vaci si sunca

Cartofi dublu copti, umpluti cu branza de vaci si sunca

Spalam cartofii, îi intepam din loc in loc cu furculita și-i bagam la cuptor, la copt.

Cartofi dublu copti, umpluti cu branza de vaci si sunca
Desert cu spuma de capsuni

Desert cu spuma de capsuni

Desert cu spuma de capsuni