autor:

Alina

» » Torturi

Tort cu capsune si spuma de cacao

Autor: Alina (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 27 iunie 2014

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Alina (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 27 iunie 2014

Ingrediente
Blat:, 6 oua, 160 g zahar, 170 g faina, 36 g cacao, 7 g praf de copt, 30 g ulei de palmier, 45 ml lapte, 1 lgt esenta de vanilie, 1/8 lgt sare, , Crema, 400 g smantana pentru frisca, 300 g iaurt natural, 3 lg zahar, 250 g capsune (fara codite), 15 g gelatina granule, 150 ml apa, , Mousse, 6 albusuri -la temperatura camerei - de la oua medii (~190 g), un praf de sare, 50 g zahar tos, 230 g zahar brun pudra, 18 g cacao 22% grasime, 25 g cacao 11 % grasime, , Decor, cateva capsune proaspete, flori de cimbrisor (optional), , Sirop, 30 ml sirop concentrat de salcam amestecat cu, 100 ml apa plata

Dificultate: Medie Timp: 3h

2 voturi

Mod de preparare

Blat:



1. Preincalzim cuptorul la 190 grade C.

2. Separam albusurile de galbenusuri.

3. Batem albusurile spuma cu praful de sare, apoi incorporm treptat 100 g zahar si mixam pana la dizolvarea completa a acestuia.

4. Intr-un alt bol batem galbenusurile cu restul de zahar pana isi tripleaza volumul si se deschid la culoare.

5. Inglobam uleiul de palmier si laptele in galbenusurile batute.

6. Amestecam faina cu cacaoa si cu praful de copt. Cernem acest mix putin cate putin, in compozitia cu galbenusuri mixand bine dupa fiecare adaugare transa cernuta.

7. Punem una, doua linguri din albusurile spuma in compozitia de la pasul anterior si amestecam cu o spatula, apoi punem toata compozitia in albusuri. Amestecam cu grija, preferabil cu o spatula de silicon sau cu o lingura de lemn, cu miscari circulare ample, de sus in jos.

8. Punem compozitia intr-o tava (cu diametrul de 24cm) tapetata cu hartie de copt si introducem in cuptor pentru 30-40 minute.

Verificam daca este copt introducand o scobitoare in mijlocul acestuia, daca iese curata = blat copt.

Scoatem din cuptor si lasam blatul in tava sa se raceasca complet, abia apoi il putem taia.



Crema:

1. Punem gelatina la hidratat in 150 ml apa pentru 10 min, apoi o dizolvam pe baie de aburi conform instructiunilor de pe plic. Este indicat sa o preparati si sa o puneti in smantana amestecata cu iaurt si fructe atunci cand sunteti pe punctul de a asambla tortul.

2. Batem smantana pentru frisca cu lg zahar pana cand isi tripleaza volumul si capata consistenta.

3. Inglobam cu o spatula iaurtul in frisca batuta. De asemenea punem si capsunele taiate si gelatina dizolvata si amestecam totul cu spatula.



Mousse de cacao:

1. Punem albusurile intr-un vas de inox, pe baie de aburi si le batem 3 minute cu praful de sare. Adaugam apoi cele 50 g zahar tos si batem continuu 5-8 minute tot pe bain-marie.

2. Luam vasul de pe aburi si incorporam zaharul brun pudra in 4-5 transe, batand pana la dizolvarea completa a fiecarei transe. Batem pana cand albusurile formeaza o spuma tare, ca la bezea.

3. Inglobam in compozitie si cacaoa cernuta in cateva transe. Eu am folosit telul, dar va recomand cu draga inima sa utilizati o spatula pentru aceasta operatiune.



Asamblare:

1. Taiem blatul in 3 felii, doua de 2 cm si una de 1 cm. Felia de 1 cm o vom faramita intr-un bol.

2. Pe un platou punem un inel alimentar reglabil, punem o felie de blat o insiropam cu jumatate din cantitatea de sirop, lasam sa absoarba. Punem apoi 1/2 din cantitatea de crema, blatul faramitat, restul de crema si ultima felie pe care o vom insiropa cu restul de sirop. Introducem in frigider pentru cel putin 1 h.

3. Scoatem din frigider, punem mousse-ul pe blat si introducem din nou in frigider pentru 4 ore (la mine a stat doar 30 min pentru ca ma grabeam, dar voi sa-l tineti cat trebuie). La servire punem capsunele deasupra si florile de cimbrisor pe margine.



Nota! Daca aveti de parcurs ceva drum pana la destinatar (cum am avut eu) va recomand sa puneti mousse-ul, capsunile si floricele chiar inainte de servire.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu capsune si spuma de cacao" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
TORT  SAH

TORT SAH

Blatul: se bat albusurile spuma cu putina sare, se adauga in ploaie zaharul si cel vanilinat pana

155 voturi    18 comentarii
2h
Torturi
Tort cu visine, crema mascarpone si frisca

Tort cu visine, crema mascarpone si frisca

Blatul: Mixam galbenusurile cu zaharul pana se albesc, incorporam uleiul, praful de copt si esenta. Cernem

2 voturi    0 comentarii
2h
Torturi

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style White

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 0 comentarii
  • Fara foto

Dificultate

Medie

Timp

3h

2 voturi

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 oua
  • 160 g zahar
  • 170 g faina
  • 36 g cacao
  • 7 g praf de copt
  • 30 g ulei de palmier
  • 45 ml lapte
  • 1 lgt esenta de vanilie
  • 1/8 lgt sare
  • Crema
  • 400 g smantana pentru frisca
  • 300 g iaurt natural
  • 3 lg zahar
  • 250 g capsune (fara codite)
  • 15 g gelatina granule
  • 150 ml apa
  • Mousse
  • 6 albusuri -la temperatura camerei - de la oua medii (~190 g)
  • un praf de sare
  • 50 g zahar tos
  • 230 g zahar brun pudra
  • 18 g cacao 22% grasime
  • 25 g cacao 11 % grasime
  • Decor
  • cateva capsune proaspete
  • flori de cimbrisor (optional)
  • Sirop
  • 30 ml sirop concentrat de salcam amestecat cu
  • 100 ml apa plata

Raporteaza reteta

Retete
de Alina
Mancare de Vinete

Mancare de Vinete

Se curata vinetele partial de coaja si se spala, se pun apoi in apa cu sare pentru 20 minute. Se

2 voturi    1 comentariu
1h 10 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Paine cu mei si seminte

Paine cu mei si seminte

1. Preparam maiaua astfel: dizolvam drojdia in apa calduta si amestecam cu lingurita de zahar si

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura cu visine, cacao si ciocolata

Prajitura cu visine, cacao si ciocolata

1. Preincalzim cuptorul la 190 grade Celsius. 2. Separam albusurile de galbenusuri. 3. Batem albusurile

1 vot    0 comentarii
45 min
Prajituri
Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort de morcovi cu nuca Tort de morcovi cu nuca

Se curata morcovii de coaja. Se spala si rad marunt. Se cantaresc, este nevoie de o cantitate de 300 gr morcov ras. Se asaza intr-un

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Dulciuri diverse
Tort cu iaurt si caise Tort cu iaurt si caise

Este un desert care se pregateste repede, este gata in 20- 30 minute maxim. Se spală fructele, se lasă sa se scurga intr-o sita,

0 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
Tort cu blat din albuș