Tort cu caramel si cafea

Preincalzesti cuptorul la 170 grade Celsius.

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Tort cu caramel si cafea

Ingrediente

  • Blat:
  • 5 oua foarte mari (XL)
  • 120 g zahar
  • 80 g faina
  • 20 g cacao
  • 3 linguri ulei
  • un praf sare
  • Crema de caramel:
  • 300 ml smantana lichida rece (30% grasime)
  • 240 g caramel
  • 5 g gelatina
  • 40 ml apa rece
  • Crema de mascarpone si cafea:
  • 200 ml smantana lichida rece 30% grasime)
  • 40 g zahar
  • 150 g mascarpone
  • 2 lingurite de cafea instant
  • Pentru decor:
  • 200 ml smantana lichida rece (30% grasime)
  • 40 g zahar
  • 150 g mascarpone
  • 1 lingura cu varf cafea instant
  • Pentru insiropat:
  • 50 g caramel
  • 80 ml apa

Mod de preparare

Blat:

1. Preincalzesti cuptorul la 170 grade Celsius.

2. Separa albusurile de galbenusuri.

3. Pune albusurile intr-un bol cu praful de sare si mixeaza (mai intai la viteza mica, crescand apoi gradual viteza) pana obtii spuma tare. Adauga zaharul in doua transe si mixeaza bine dupa fiecare transa pana la dizolvarea completa a acestuia.

4. Adauga galbenusurile in spuma de albusuri si mixeaza pana la inglobarea acestora. Adauga apoi uleiul si mixeaza cateva secunde.

5. Amesteca faina cu cacaoa si cerne mixul in spuma de oua de la pasul anterior, in 3 transe, ingloband fiecare transa cu ajutorul unei spatule prinmiscari circulare , de sus in jos.

6. Torni compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt (18 cm diametru), si introduci tava in cuptor pentru 30-40 minute, sau pana cand trece testul scobitorii (introduci o scobitoare in mijlocul blatului, daca iese curata atunci blatul este copt, in caz contrar mai tii in cuptor cateva minute sub stricta supraveghere).

7. Dupa coacere scoti tava din cuptor si lasi blatul sa se raceasca complet (preferabil de pe o zi pe alta).

8. Taiem blatulin 4 felii egale.

Crema de caramel

ATENTIE! O prepari in momentul asamblarii.

1. Hidratezi gelatina in apa rece pentru 10 minute apoi o dizovi pe bain-marie (eu o pun intr-o canuta si dupa ce se hidrateaza pun canuta intr-un vas cu apa clocotita)

2. Pui smantana lichida rece intr-un bol inalt impreuna cu zaharul si mixezi (mai intai la viteza mica, apoi cresti viteza) pana cand devine aerata si creste in volum.

3. Adaugi caramelul si gelatina dizolvata, si mixezi pana la incorporare.

Crema de mascarpone si cafea

1. Pui smantana lichida rece intr-un bol inalt impreuna cu zaharul si mixezi (mai intai la viteza mica, apoi cresti viteza) pana cand devine aerata si creste in volum.

2. Adaugi mascarponele si mixezi bine, pana la incorporarea completa a acestuia, apoi adaugi cafeaua instant si mixezi cat sa o inglobezi corect in compozitie.

Asamblare:

1. Intr-o tava detasabila (18 cm diametru), tapetata cu folie alimentara sau cu hartie de copt, pui prima felie de blat, o insiropezi usor, adaugi jumatate din crema de caramel, nivelezi, apoi a doua felie de blat pe care o vei insiropa putin, crema de cafea, nivelezi, urmatoarea felie de blat (pe care o vei insiropa) si cealalta jumatate de crema de caramel, nivelezi, si pui ultima felie de blat (pe care o vei insiropa).

2. Introduci tava in frigider pentru 4 ore minimum.

3. Pentru prepararea cremei pe care o vei folosi la decor procedezi ca la crema de mascarpone si cafea.

4. Pune crema intr-un pos cu dui pentru volanase (poti folosi orice dui iti place) si orneaza tortul cu multa dragoste (ingredietul secret al oricarei retete). :)

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise