autor:

Alina

» » , Dulciuri diverse, Torturi

Tort cu prune

Autor: Alina (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 23 februarie 2018

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Alina (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 23 februarie 2018

Ingrediente
Blat:, 7 oua medii (la temperatura camerei), 160 g zahar, 4 lg ulei, 120 g faina, 30 g cacao, 1 praf sare, , Gem de prune, 1 kg prune congelate (fara sambure), 250 g zahar, 2 ramurele busuioc proaspat, 1 ramurica rozmarin, , Crema prune:, 600 g gem de pune, 10 g gelatina granule, 40 ml apa, 400 g frisca lichida rece (30% grasime), 1 lg zahar, , Jeleu de prune:, gemul de prune ramas, 8 g gelatina, 30 ml apa rece, , Ganache ciocolata, 200 g ciocolata amaruie (50% cacao), 150 g frisca lichida (30%grasime), , Pentru insiropat:, 30 g sirop de prune amestecat cu 50 ml apa plata, , Decor:, 100 g ciocolata amaruie (50% cacao)

Dificultate: Medie Timp: 4h

0 voturi

Mod de preparare

Blat:

1. Preincalzesti cuptorul la 180 grade Celsius.

2. Separi albusurile de galbenusuri.

3. Pui albusurile intr-un bol impreuna cu praful de sare si le mixezi spuma, adaugi zaharul in 2 transe peste albusuri si mixezi pana cand la dizolvarea completa a acestuia.

4. Adaugi galebusurile si mixezi pana la inglobarea lor. Adauga uleiul si mixeaza 2-3 minute.

5. Amesteca faina cu cacaoa si cerne amestecul in mai multe transe (3-4) in compozitia cu oua batute.

6. Inglobeaza fiecare transa prin miscari circulare, de sus in jos, cu ajutorul unei spatule.

7. Toarna compozitia intr-o tava (24 cm diametru), tapetata cu hartie de copt si introduci in cuptor pentru 30 de minute, sau pana cand trece testul scobitorii.

8. Dupa ce blatul e copt, scoti tava din cuptor, lasi blatul sa se raceasca complet (preferabil de pe o zi pe alta), si apoi il tai in doua felii egale.





Gem de prune

Pune prunele impreuna cu zaharul intr-o cratita neaderenta la foc mediu. Fierbe compozitia pana cand de ingorasa ca o dulceata. In ultimele 5 minute adauga ramurile de busuioc si rozmarin.

Cand e gata opresti focul si lasi sa se racoreasca putin, apoi poti scoate ramurelele.



Crema de prune + asamblare:

ATENTIE! O prepari in momentul asamblarii.

1. Tapeteaza o tava cu fund detasabil (24cm diametru) cu folie alimentara. Pune prima felie de blat si insiropeaza-o.

2. Hidrateaza gelatina in apa rece pentru 10 minute.

3. Cantareste 500 g de prune si paseaza-le cat sunt caldute inca.

4. Adauga gelatina hidratata in gemul cald de prune (nu trebuie sa depaseasca temperatura corpului) si amesteca pana la dizolvare. Pentru textura am pus inca 100 g gem de prune nepasat.

5. Mixeaza frisca lichida cu zaharul pana cand creste in volum si devine aerata.

6. Toarna crema de prune peste frisca si amesteca cu o spatula.

7. Toarna crema peste felia de blat din tava, adarugi apoi cealalta felie, o insiropezi si bagi tortul la frigider pana in momentul decorarii.



Jeleul de prune:

1. Pasezi gemul de prune ramas si daca e cazul il incalzesti cat sa nu te frigi daca tii degetul in el.

2. Hidratezi gelatina in apa rece pentru 10 minute si o adaugi in gemul de prune caldut ramas, amesteci pana la dizolvarea acesteia apoi torni compozitia in forme (eu am avut de cake-pops), si introduci in congelator.

Nota: Jeleul astfel obtinut l-am folosit la mai multe torturi.



Ganache de ciocolata

1. Rupe ciocolata in bucati si topeste-o pe bain-marie.

2. Incalzeste frisca lichida intr-un vas neaderent, atentie sa nu ajunga la fierbere, opresti apoi focul, adaugi ciocolata topita si omogenizezi cu un tel.

3. Lasi crema sa se raceasca complet.

4. Scoti tortul din frigider, il rastorni cu grija pe un platou, dechizi tava detasabila si o dai deoparte cu tot cu folia alimentara.

5. Imbraci tortul in crema de ciocolata si il introduci in frigider.



Decor:

Topesti ciocolata intr-un vas pe baie de aburi, apoi o intinzi pe o hartie de copt sau pe o foaie de silicon. O introduci in frigider sa se intareasca, apoi o scoti si decupezi dupa preferinta cu un cutit si cuun cerc de metal, ambele incalite.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort cu prune" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort cu crema de prune

Tort cu crema de prune

Blat: 1. Preincalzim cuptorul la 190 grade C. 2. Separam albusurile de galbenusuri. 3. Batem

1 vot    0 comentarii
4h
Torturi
Tort cu mousse de lamaie.

Tort cu mousse de lamaie.

Pentru aceasta reteta trebuie sa-i multumesc Dorei. BLATUL DE NEGRESA: Se separa albusurile

6 voturi    6 comentarii
1h
Torturi

Recomandari pentru tine si casa ta

Ondulator Easy Waves

- 20 %
289.99 lei
231.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • Fara foto

    Anonim , 05 martie 2018

    cel mai bun tort

Dificultate

Medie

Timp

4h

0 voturi

Ingrediente

  • Blat:
  • 7 oua medii (la temperatura camerei)
  • 160 g zahar
  • 4 lg ulei
  • 120 g faina
  • 30 g cacao
  • 1 praf sare
  • Gem de prune
  • 1 kg prune congelate (fara sambure)
  • 250 g zahar
  • 2 ramurele busuioc proaspat
  • 1 ramurica rozmarin
  • Crema prune:
  • 600 g gem de pune
  • 10 g gelatina granule
  • 40 ml apa
  • 400 g frisca lichida rece (30% grasime)
  • 1 lg zahar
  • Jeleu de prune:
  • gemul de prune ramas
  • 8 g gelatina
  • 30 ml apa rece
  • Ganache ciocolata
  • 200 g ciocolata amaruie (50% cacao)
  • 150 g frisca lichida (30%grasime)
  • Pentru insiropat:
  • 30 g sirop de prune amestecat cu 50 ml apa plata
  • Decor:
  • 100 g ciocolata amaruie (50% cacao)

Raporteaza reteta

Retete
de Alina
Mancare de Vinete

Mancare de Vinete

Se curata vinetele partial de coaja si se spala, se pun apoi in apa cu sare pentru 20 minute. Se

2 voturi    1 comentariu
1h 10 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi
Paine cu mei si seminte

Paine cu mei si seminte

1. Preparam maiaua astfel: dizolvam drojdia in apa calduta si amestecam cu lingurita de zahar si

1 vot    0 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
Prajitura cu visine, cacao si ciocolata

Prajitura cu visine, cacao si ciocolata

1. Preincalzim cuptorul la 190 grade Celsius. 2. Separam albusurile de galbenusuri. 3. Batem albusurile

1 vot    0 comentarii
45 min
Prajituri
Fara foto

Anonim

cel mai bun tort

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si capsune Tort cu ciocolata si capsune

Blat - intr-un vas cernem faina, cacaua, adaugam zaharul ,praful de copt, sarea, amestecam pana ce se omogenizeaza. In alt vas amestecam

0 voturi    0 comentarii
1h 40 min
Dulciuri diverse
Tango cu cirese Tango cu cirese

Pentru foi: intr-o craticioara cu fund dublu se pune zaharul alb, cel brut, mierea, untul, laptele si sarea. Se pun pe foc, se amesteca

0 voturi    0 comentarii
2h 30 min
Dulciuri diverse
Cheesecake cu aroma de citrice si coaja caramelizata de portocala