autor:

zbiggi

» » , , Retete de Pasti, Retete de Craciun, Torturi

Tort Dobos

Autor: zbiggi (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Ungaria


    Reteta postata pe: 01 septembrie 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: zbiggi (Chef de cuisine)   
Specific:  

Ungaria


Reteta postata pe: 01 septembrie 2009

Ingrediente
Blat:, * 3 foi subtiri de pandispan taiate in doua pe lungime = 6 foi, , Crema:, * 120 g zahar, * 50 ml apa, * 150 g unt, * 40 g cacao, * 3 pliculete zahar vanilat (100 g cum scria in reteta originala mi s-a prea mult!), * 1 fiola esenta de rom, , Glazura de zahar ars:, * 150 g zahar, * cativa stropi de otet (reteta originala zicea zeama de lamaie, dar in alte retete de Dobos am vazut otet asa ca asta am pus)

Dificultate: Ridicata Timp: 2h

40 voturi

Mod de preparare

Prepararea cremei:
Am fiert zaharul cu 50 ml apa, apoi am lasat sa se racoreasca. Untul l-am frecat cu cacaoa pana a devenit o crema fina, apoi treptat am adaugat siropul de zahar caldut. In crema care intre timp s-a racit am adaugat zaharul vanilat si esenta de rom.

Prepararea glazurii:
Zahar impreuna cu cativa stropi de otet, se incalzeste intr-un vas pana cand se caramelizeaza.
Repede se toarna peste una din foi, se niveleaza si se portioneaza foaia repede cu un cutit uns cu unt (trebuie lucrat repede pt ca glazura se intareste foarte repede si se sparge)

Foile se ung pe rand cu crema si se suprapun. Peste ultima foaie unsa cu crema se pun bucatile de blat cu glazura, una langa alta astfel incat sa acopere toata lungimea tortului. Marginile se pot imbraca in nuca macinata sau se pot lasa asa cum sint.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort Dobos" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Tort Dobos ca-n copilarie

Tort Dobos ca-n copilarie

Separam albusurile de galbenusuri. Amestecam galbenusurile cu 140 g zahar pana devin cremoase. La

4 voturi    0 comentarii
1h
Mancaruri pentru copii
Tort Dobos

Tort Dobos

In primul rand scoatem untul sa stea la temperatura camerei, si decupam cate sase foi rotunde,de

8 voturi    3 comentarii
3h
Torturi
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Breville Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Caserola vidare 2.366 L

- 25 %
199.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 22 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Alex Gale , 10 decembrie 2013

    Kenji Isoyama , yes Kenji,I`ll try it to do, but is not so easy,Kenji....

  • Fara foto

    Alex Gale , 10 decembrie 2013

    phu,cred ca reteta e un numar prea mare pentru mine,probabil ca e buna,insa prefer ceva de gata..

  • Fara foto

    Daiana Vereb , 10 decembrie 2013

    Kenji Isoyama , yes Kenji,I`ll try it to do, but is not so easy,Kenji....

    • Fara foto

      Kenji Isoyama , 10 decembrie 2013

      Kenji Isoyama , yes Kenji,I`ll try it to do, but is not so easy,Kenji....

    • Fara foto

      Daiana Vereb , 09 decembrie 2013

      Kenji Isoyama , yes Kenji,I`ll try it to do, but is not so easy,Kenji....

    • Fara foto

      Alex Gale , 09 decembrie 2013

      Aici in Austria nu s-a auzit de "Pandispan",cine poate sa ma ajute?

    • Fara foto

      Alex Gale , 08 decembrie 2013

      vom incerca...

    • Fara foto

      Viviana Vizitiu , 15 noiembrie 2013

      usor de facut daca iti place si astepti cu nerabdare o portie.

    • Fara foto

      Daniel Tudose , 11 noiembrie 2013

      foarte fainaaaa

    • Fara foto

      Ciuca Adriana , 19 septembrie 2013

      f usor de facut....o recomand!

    • constanta proca

      constanta proca (Chef de cuisine) , 11 iunie 2010

      O bunatate !

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2010

      Foarte frumos arata prajitura Zbiggi, si eu folosesc la mare viteza uneori acest tip de foi, sunt foarte multumita, am preparat chiar si Kinder pinguin, a fost delicioasa.

    • zbiggi

      zbiggi (Chef de cuisine) , 18 decembrie 2009

      eee pai sigur ca asta nu e in totalitate Dobos-ul original, nici n-am zis ca ar fi. este o varianta de Dobos pentru incepatoare. am ales sa fac asa pt ca nu-mi place sa coc foi pe dosul tavii. reteta pentru crema si glazura am luat-o de pe un site unguresc unde scria ca ar fi varianta originala. cu foile cumparate sigur ca dureaza mult mai putin prepararea, decat daca as fi sopt 6-7 foi. in varianta mea (pt persoane grabite :P) cel mai mult timp si efort ia aranjarea glazurii. dar rezultatul merita efortul :)

    • Fara foto

      agi , 17 decembrie 2009

      daca atit de simplu ar fii sa faci un dobos cam toate gospodinele ar stii sa-l prepare dar un dobos original ,,e cu totul altceva,,dureaza cam 2 ore ,,dar merita . oricum idea e,,,buna,..

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2009

      Un deliciu...

    • Alexandrina

      Alexandrina (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2009

      Arata foarte bine, felicitari!

    • zbiggi

      zbiggi (Chef de cuisine) , 14 septembrie 2009

      Nadia, io n-am avut curaj sa fac foi din alea, de aia le-am cumparat. Am facut prima data Dobos si mi-au fost de ajuns emotiile pentru crema si pentru glazura de zahar ars. :)

    • Czompa

      Czompa (Chef de cuisine) , 12 septembrie 2009

      Imi place tortul dobos! Eu fac foile in casa de obicei, au un gust mai "natural". Felicitari pentru aranjare!

    • zbiggi

      zbiggi (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      Mersi pentru aprecieri! :-*

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 04 septembrie 2009

      Imi place cum l-ai impartit,frumos.Felicitari.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

      Imi place foarte mult ,si eu obisnuiesc sa pregatesc aceasta reteta,dar gen prajitura...

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 02 septembrie 2009

      Delicios si apetisant. Mmm.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

2h

40 voturi

Ingrediente

  • Blat:
  • * 3 foi subtiri de pandispan taiate in doua pe lungime = 6 foi
  • Crema:
  • * 120 g zahar
  • * 50 ml apa
  • * 150 g unt
  • * 40 g cacao
  • * 3 pliculete zahar vanilat (100 g cum scria in reteta originala mi s-a prea mult!)
  • * 1 fiola esenta de rom
  • Glazura de zahar ars:
  • * 150 g zahar
  • * cativa stropi de otet (reteta originala zicea zeama de lamaie
  • dar in alte retete de Dobos am vazut otet asa ca asta am pus)

Raporteaza reteta

Retete
de zbiggi
Fusilli cu costita si sunca

Fusilli cu costita si sunca

Am fiert pastele in apa cu sare si 1 lingura de ulei. Costita am taiat-o marunt si am prajit-o in

4 voturi    0 comentarii
1h
Paste si pizza
Prajitura cu mere

Prajitura cu mere

Am amestecat putin cu ajutorul robotului de bucatarie: untul rece taiat cubulete, zaharul, zaharul

59 voturi    23 comentarii
2h
Prajituri
Pancakes

Pancakes

Am batut ouale intregi cu mixerul, am adaugat zaharul si sarea; La ouale batute am adaugat margarina

2 voturi    6 comentarii
1h
Prajituri

constanta proca (Chef de cuisine)

O bunatate !

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Torturi

Tort cu ciocolata si menta Tort cu ciocolata si menta

Se piseaza biscuitii in blender, se adauga untul, se amesteca, apoi se rastoarna in forma de tort de 22 cm diametru, iar dupa ce s-a

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Dulciuri diverse
Deliciu cu mascarpone, pere si caramel Deliciu cu mascarpone, pere si caramel

Perele le curatam de coaja si le taiem in jumatati, apoi fiecare jumatate in felii subtiri. Le punem intr-o tigaie cu scortisoara, cuisoarele,

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Tort de ciocolata cu visine - ENY -