Tort egiptean (reteta preluata de pe blogul Amaliei)

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
Tort egiptean (reteta preluata de pe blogul Amaliei)

Ingrediente

  • Foile (se coc 3 foi):
  • Pentru o foaie
  • 2 albusuri
  • 2 linguri de zahar
  • 1/2 lingura de faina
  • 40 g alune macinate (se pot inlocui cu nuci)
  • Pentru crema 1:
  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 340 ml lapte
  • 2 linguri faina sau amidon (eu am pus faina)
  • 170 g unt
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema 2:
  • 200 ml frisca
  • 150 g zahar
  • 120 g alune zdrobite bucati mai mari (eu am pus nuca).
  • Ies 16 felii

Mod de preparare

Am pregatit intai foile: am batut albusurile spuma, am pus zaharul si am batut pana s-a topit acesta din urma. Am adaugat faina amestecata cu nuca macinata, amestecand usor. Am turnat bezeaua pe fundul formei de tort, tapetat cu hartie de copt (diametru de 24 cm, a mea s-a nimerit identica cu a Amaliei) si am dat la cuptor la foc mic, cam 25 de minute. Am scos cand s-a rumenit usor. Cat a stat foaia in cuptor am spalat ustensilele si am pregatit foaia urmatoare (mentionez ca nu am stat doar sa pregatesc o foaie, am mai facut si altele prin bucatarie, deci nu e risipa de timp prea mare tortul acesta).

Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le-am amestecat intr-o craticioara cu zahar, faina si laptele adaugat treptat. Am pus craticioara pe foc si am amestecat mereu pana s-a ingrosat continutul ca o budinca, apoi am luat de pe foc crema si am lasat-o sa se raceasca. Untul l-am amestecat intr-un castron doar cat sa se dezmorteasca, dupa care am adaugat putin cate putin din compozitia racita (cam cate o lingura odata). Se pun cativa stropi de esenta de vanilie (eu am pus zahar vanilat) si crema e gata. A, am pus si un praf de sare.

Pentru a 2-a crema am topit zaharul si apoi l-am turnat in strat subtire pe o tava unsa cu putina grasime. Dupa ce s-a racit l-am dezlipit usor, apoi l-am zdrobit (am pus bucatile intr-o punga de plastic si le-am batut cu sucitorul). Eu am mai incercat sa pun in frisca (si la alte retete), cum scrie Amalia in reteta asta, caramel, mi-a placut mult rezultatul.

Am batut frisca (am folosit un pahar cu 370 ml smantana, deci mai mult un pic decat prevede reteta, cu zahar dupa gust si un pliculet de intaritor), am adaugat caramelul zdrobit si nuca macinata, am amestecat usor.

Tortul se monteaza asa: foaie, 1/3 din crema 1, 1/3 din crema 2, si iar foaie... terminand cu frisca. Se da la frigider, pentru cateva ore, ca sa intre bine caramelul in frisca.

Mie mi-a placut foarte mult acest tort propus de Amalia; am respectat reteta intocmai, doar am mai taiat din zaharul de la crema 1 si am folosit mai multa frisca.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Se taie ceapa pestisor si se caleste in 2 linguri ulei.

Ghiveci de legume cu oua romanesti
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata
Negresa cu glazura de ciocolata.

Negresa cu glazura de ciocolata.

Negresa cu glazura de ciocolata.
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor