Tort egiptean_reteta preluata de pe blogul Amaliei

Timp pregatire
130 minute
Complexitate
medie
Tort egiptean_reteta preluata de pe blogul Amaliei

Ingrediente

  • Foile-se fac 3 foi fiecare din urmatoarele ingrediente:
  • Pentru o foaie:
  • 2 albusuri,2 linguri de zahar,1/2 lingura de faina,40 g alune macinate(sau nuca).
  • Pentru crema 1:
  • 6 galbenusuri,6linguri de zahar,340 ml lapte,2 linguri faina sau amidon,170 g unt sau margarina Rama,esenta de vanilie
  • Pentru crema 2:
  • 200 ml frisca,150 g zahar,120 g alune zdrobite bucati mai mari sau nuca macinata mai mare

Mod de preparare

Prima data facem foile; batem albusurile spuma , adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste. Amestecam faina cu alunele macinate si o adaugam la compozitia de albusuri. Punem hartie de copt (si o ungem cu putin ulei ca sa se poata lua foaia usor dupa ce s-a copt)pe fundul unei forme rotunde cu diametrul de 24 cm, intindem foaia si coacem la foc mic timp de 25 minute. Repetam actiunea si coacem inca 2 foi (daca nu aveti hartie de copt ungeti forma cu putina grasime si o tapetati cu faina). Daca folositi o tava dreptunghiulara mai mare(cum a fost si cazul meu) mariti cantitatea de ingrediente pentru foi(eu am facut din cate 3 albusuri o foaie).

Crema:

Cele 6 galbenusuri ramase de la foi(sau depinde cate oua ati folosit) le amestecam intr-o cratita cu amidon , zahar si laptele adaugat treptat. Punem cratita pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa continutul ca o budinca, apoi luam de pe foc crema si o lasam sa se raceasca .Untul il amestecam intr-un castron (foarte putin, cat sa fie moale)si adaugam putin cate putin din compozitia racita, mai picuram cativa stropi de esenta de vanilie si gata.

Pentru a 2-a crema topim zaharul si apoi il turnam in strat subtire pe o tava unsa cu putin ulei. Lasam sa se raceasca si il dezlipim , apoi il maruntim(cu rasnita sau cu sucitorul).

Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de nuca (alune) zdrobit si el.

Asamblam tortul astfel: punem prima foaie, o parte din crema de vanilie,o parte din frisca. Procedam la fel in continuare si cu celelalte foi. Ultimul strat va fi de frisca.

Lasam la frigider 3-4 ore pana cand caramelul se va topi in frisca.

*dupa cum am specificat si mai sus eu l-am facut in forma dreptunghiulara si am marit putin cantitatea de ingrediente. In reteta originala tortul era rotund dar eu spun ca gustul conteaza: e delicios!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pariziene cu branza dulce

Pariziene cu branza dulce

Reteta de pariziene cu branza dulce. Pariziene cu branza dulce reteta simpla. Reteta de cornuri pariziene cu umplutura de...

Pariziene cu branza dulce
Chiftelute aperitiv

Chiftelute aperitiv

Reteta de chiftelute aperitiv. Chiftelute aperitiv reteta simpla. Reteta de chiftelute pentru platourile cu aperitive....

Chiftelute aperitiv
Prajitura cu nuci si ciocolata

Prajitura cu nuci si ciocolata

Reteta de prajitura cu ciocolata si nuci. Prajitura cu nuci si ciocolata reteta pas cu pas. Retete de prajituri cu nuci....

Prajitura cu nuci si ciocolata
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise