Prima data facem foile; batem albusurile spuma , adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste. Amestecam faina cu alunele macinate si o adaugam la compozitia de albusuri. Punem hartie de copt (si o ungem cu putin ulei ca sa se poata lua foaia usor dupa ce s-a copt)pe fundul unei forme rotunde cu diametrul de 24 cm, intindem foaia si coacem la foc mic timp de 25 minute. Repetam actiunea si coacem inca 2 foi (daca nu aveti hartie de copt ungeti forma cu putina grasime si o tapetati cu faina). Daca folositi o tava dreptunghiulara mai mare(cum a fost si cazul meu) mariti cantitatea de ingrediente pentru foi(eu am facut din cate 3 albusuri o foaie).
Crema:
Cele 6 galbenusuri ramase de la foi(sau depinde cate oua ati folosit) le amestecam intr-o cratita cu amidon , zahar si laptele adaugat treptat. Punem cratita pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa continutul ca o budinca, apoi luam de pe foc crema si o lasam sa se raceasca .Untul il amestecam intr-un castron (foarte putin, cat sa fie moale)si adaugam putin cate putin din compozitia racita, mai picuram cativa stropi de esenta de vanilie si gata.
Pentru a 2-a crema topim zaharul si apoi il turnam in strat subtire pe o tava unsa cu putin ulei. Lasam sa se raceasca si il dezlipim , apoi il maruntim(cu rasnita sau cu sucitorul).
Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de nuca (alune) zdrobit si el.
Asamblam tortul astfel: punem prima foaie, o parte din crema de vanilie,o parte din frisca. Procedam la fel in continuare si cu celelalte foi. Ultimul strat va fi de frisca.
Lasam la frigider 3-4 ore pana cand caramelul se va topi in frisca.
*dupa cum am specificat si mai sus eu l-am facut in forma dreptunghiulara si am marit putin cantitatea de ingrediente. In reteta originala tortul era rotund dar eu spun ca gustul conteaza: e delicios!

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii