autor:

Czompa

» » Dulciuri diverse

Tort egiptean_reteta preluata de pe blogul Amaliei

Autor: Czompa (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 19 august 2009

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Czompa (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 19 august 2009

Ingrediente
Foile-se fac 3 foi fiecare din urmatoarele ingrediente:, Pentru o foaie:, 2 albusuri,2 linguri de zahar,1/2 lingura de faina,40 g alune macinate(sau nuca)., Pentru crema 1:, 6 galbenusuri,6linguri de zahar,340 ml lapte, linguri faina sau amidon,170 g unt sau margarina Rama,esenta de vanilie, Pentru crema 2:, 200 ml frisca, g zahar,120 g alune zdrobite bucati mai mari sau nuca macinata mai mare

Dificultate: Medie Timp: 2h 10 min

4 voturi

Mod de preparare

Prima data facem foile; batem albusurile spuma , adaugam zaharul si batem pana acesta se topeste. Amestecam faina cu alunele macinate si o adaugam la compozitia de albusuri. Punem hartie de copt (si o ungem cu putin ulei ca sa se poata lua foaia usor dupa ce s-a copt)pe fundul unei forme rotunde cu diametrul de 24 cm, intindem foaia si coacem la foc mic timp de 25 minute. Repetam actiunea si coacem inca 2 foi (daca nu aveti hartie de copt ungeti forma cu putina grasime si o tapetati cu faina). Daca folositi o tava dreptunghiulara mai mare(cum a fost si cazul meu) mariti cantitatea de ingrediente pentru foi(eu am facut din cate 3 albusuri o foaie).
Crema:
Cele 6 galbenusuri ramase de la foi(sau depinde cate oua ati folosit) le amestecam intr-o cratita cu amidon , zahar si laptele adaugat treptat. Punem cratita pe foc si amestecam mereu pana se ingroasa continutul ca o budinca, apoi luam de pe foc crema si o lasam sa se raceasca .Untul il amestecam intr-un castron (foarte putin, cat sa fie moale)si adaugam putin cate putin din compozitia racita, mai picuram cativa stropi de esenta de vanilie si gata.
Pentru a 2-a crema topim zaharul si apoi il turnam in strat subtire pe o tava unsa cu putin ulei. Lasam sa se raceasca si il dezlipim , apoi il maruntim(cu rasnita sau cu sucitorul).
Batem frisca tare si adaugam caramelul zdrobit si miezul de nuca (alune) zdrobit si el.
Asamblam tortul astfel: punem prima foaie, o parte din crema de vanilie,o parte din frisca. Procedam la fel in continuare si cu celelalte foi. Ultimul strat va fi de frisca.
Lasam la frigider 3-4 ore pana cand caramelul se va topi in frisca.
*dupa cum am specificat si mai sus eu l-am facut in forma dreptunghiulara si am marit putin cantitatea de ingrediente. In reteta originala tortul era rotund dar eu spun ca gustul conteaza: e delicios!
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort egiptean_reteta preluata de pe blogul Amaliei" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Ecleruri

Ecleruri

Se fierbe apa impreuna cu uleiul si sarea 2-3 minute. Apoi se adauga faina treptat, amestecand continuu

2 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Briose dietetice

Briose dietetice

Se bat ouale bine si se adauga toate ingredientele pentru blat. Se lasa 15-20 minute pentru a se

3 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • mihaela cecilia

    mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 21 martie 2010

    Foarte interesant!

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 24 noiembrie 2009

    Nadia am facut si eu aceasta minunata reteta care ete gustoasa de nu se poate. Facand multe cercetari am ajuns la concluzia ca reteta de baza apartine lui Paradis !!! De acolo cred ca a luat-o si Amalia...

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 24 noiembrie 2009

    Hmm,ce deliciu!!!

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2009

      Ft buna reteta, felicitari, a iesit ft bine!

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 14 septembrie 2009

      Mmm, ce apetisant este!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 21 august 2009

      Cred ca e delicios!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h 10 min

4 voturi

Ingrediente

  • Foile-se fac 3 foi fiecare din urmatoarele ingrediente:
  • Pentru o foaie:
  • 2 albusuri,2 linguri de zahar,1/2 lingura de faina,40 g alune macinate(sau nuca).
  • Pentru crema 1:
  • 6 galbenusuri,6linguri de zahar,340 ml lapte, linguri faina sau amidon,170 g unt sau margarina Rama,esenta de vanilie
  • Pentru crema 2:
  • 200 ml frisca, g zahar,120 g alune zdrobite bucati mai mari sau nuca macinata mai mare

Raporteaza reteta

Retete
de Czompa
Carnaciori in aluat

Carnaciori in aluat

Se decongeleaza aluatul de foietaj dupa care se intinde intr-o foaie subtire. Se taie carnaciorii

2 voturi    7 comentarii
20 min
Aperitive cu carne
Oua umplute pane

Oua umplute pane

Se fierb 5 oua timp de 10 minute pentru a fi tari. Se curata de coaja si se taie fiecare in 2. Se

3 voturi    8 comentarii
30 min
Aperitive cu oua
Pui umplut

Pui umplut

Se curata bine puiul. Ficatul de pui (crud) se da prin robot sau masina de tocat dupa care se prajeste

1 vot    3 comentarii
2h
Mancaruri cu carne

mihaela cecilia (Chef de cuisine)

Foarte interesant!

Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

1 vot    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Prajitura After Eight