Tort fluture

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
medie
Tort fluture

Ingrediente

  • Blat:
  • 8 oua
  • 2 linguri apa
  • 10 linguri zahar
  • 2 linguri ulei
  • 9 linguri faina
  • 1 praf de copt
  • Crema vanilie
  • 5 oua
  • 700ml lapte
  • 175g zahar
  • 75 g faina+amidon alimentar
  • 1 esenta vanilie
  • Crema cacao:
  • 4 galbenusuri
  • 4 linguri zahar pudra
  • 1 pachet unt
  • 2 linguri cacao
  • 1 esenta rom
  • 1 lingura lichior de ciocolata
  • Sirop:
  • 500 ml apa
  • 5 linguri zahar
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • 1 esenta rom
  • frisca

Mod de preparare

Blat:

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu cele 2 linguri de apa rece apoi se adauga treptat zaharul si se bate in continuare pana ce se face bezea. Galbenusurile se freaca bine cu uleiul si se incorporeaza usor in albusurile batute bine. Se adauga faina cu praful de copt cernute si se amesteca usor cu o lingura de lemn de sus in jos, iar la sfarsit cacaua si ea cernuta. Se toarna compozitia intr-o forma de tort unsa cu margarina (ulei) si tapetata cu faina sau mai simplu se foloseste hartie de copt si se introduce in cuptorul incins pentru cca. 25-30 de minute (in functie de cuptor). Eu am fost nevoita sa dublez cantitatile pentru a putea face acest tort.

Pentru crema de vanilie se mixeaza ouale intregi impreuna cu zaharul. Se adauga laptele, faina si amidonul, esenta si se pune pe foc. Se amesteca continuu pana se ingroase compozitia. Eu am folosit 50g amidon+25g faina dar se poate folosi doar faina sau amidon. Se pune la racit acoperita cu folie alimentara. Daca se intareste foarte tare cand se raceste se amesteca cu 2-3 linguri de frisca batuta pana capata consistenta dorita.

Crema de cacao:

Galbenusurile se freaca spuma cu zaharul pe baie de aburi pana ce acestea se ingroasa. Separat untul se mixeaza pana devine o pasta. Cand crema de galbenusuri este putin calduta ,se adauga untul spuma si se amesteca pana crema se raceste de tot. La urma se adauga lichiorul de ciocolata,esenta de rom si cacaua.

Siropul:

Pentru sirop se puna la fiert apa cu zaharul si dupa 2-3 clocote se pune la racit si se pune romul. Blatul rece se taie in trei si se insiropeaza moderat. Pentru a da forma fluturelui se taie blatul in doua si se intoarce cu taietura in exterior, apoi se face o mica decupatura pe mijloc. Asamblarea si decorarea se face dupa bunul plac, eu am folosit frisca amestecata cu coloranti alimentari si am folosit diverse dulciuri din comert pentru a putea ajunge la produsul finit.

Sper sa va placa!

Pofta buna!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Zmeurata de casa

Zmeurata de casa

Reteta de zmeurata de casa. Cum se face zmeurata de casa reteta de lichior de zmeura.

Zmeurata de casa
Paste cu vinete

Paste cu vinete

Reteta de paste cu vinete. Cum faci acasa paste cu vinete reteta simpla si delicioasa.

Paste cu vinete
Pandispan cu zmeura si mure

Pandispan cu zmeura si mure

Separam ouale.

Pandispan cu zmeura si mure