autor:

Dulceata_de_trandafiri

» » Torturi

Tort in patru culori (cu ciocolata si sos de caramel)

Autor: Dulceata_de_trandafiri (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 27 aprilie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Dulceata_de_trandafiri (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 27 aprilie 2011

Ingrediente
Ingrediente pentru blaturile 1 si 4 (cel mai deschis la culoare si cel mai inchis la culoare), , 1. 225 gr unt topit la bain-marie, 2. 225 gr zahar fin, 3. 175 gr faina, 4. 85 gr nuci macinate, 5. 2 lingurite praf de copt, 6. 3 oua, 7. 150 ml crema Quark, 8. esenta de vanilie, 9. 5 linguri pudra de cacao, , , Ingrediente pentru blaturile 2 si 3, , 1. 225 gr unt topit la bain-marie, 2. 225 gr zahar brun, 3. 175 gr faina, 4. 85 gr migdale macinate, 5. 2 lingurite praf de copt, 6. 3 oua, 7. 150 ml crema Quark, 8. esenta de vanilie, 9. 1 lingura pudra de cacao, , Ingrediente pentru glazura:, , 1. 140 gr ciocolata neagra, 2. 140 gr ciocolata cu tiramisu (am folosit Schogetten), 3. 300 ml smantana dulce, , Ingrediente umplutura:, , 1. 360 gr dulceata de caise, 2. 3 linguri pline cu sos de caramel

Dificultate: Medie Timp: 2h

4 voturi

Mod de preparare

Acesta a fost desertul de pe masa de Paste, insa daca doresti sa il decorezi altfel, se preteaza oricarui alt eveniment. Fiindca a trebuit sa calatoreasca niste sute de kilometri, l-am ornat in graba, chiar in noaptea de Inviere, atunci cand ne-am asezat cu totii la masa. Dar daca la capitolul estetica era loc de mai bine, mie una gustul mi-a placut tare mult. In plus, este satios si poti servi feliute subtiri, ies macar 12 portii.

Desi poate sa para migalos, chiar nu este, cu atat mai mult daca ai spatiu (tavi si cuptor incapator) sa coci doua forme in acelasi timp, practic injumatatesti timpul de coacere. Farmecul sectiunii este dat de dégradé-ul blaturilor. In principiu, si dupa coacere iti vei putea da seama de nuanta fiecaruia si le vei putea aranja dar nu te stresa daca le zapacesti, va arata frumos oricum.


Cuptorul il preincalzesti la 170 de grade. Pe fundul a doua forme cu diametrul de 20 cm pui cate un cerc de hartie de copt iar peretii ii ungi cu putin unt si ii tapetezi cu faina. Cum spuneam, ideal este sa ai doua tavi, eu insa am avut una singura, antiaderenta, asa ca am facut rand pe rand fiecare blat.

Pentru blaturile 1 si 4 amesteci cu mixerul toate ingredientele, mai putin cacaua. Imparti compozitia in doua (inseamna cam 480 de gr fiecare jumatate de compozitie). O jumatate o torni ca atare in tava iar cealalta jumatate o amesteci cu cacaua si apoi o torni in cea de-a doua tava. Bagi ambele tavi la cuptor, pentru 20-25 min, apoi scoti blaturile si le lasi la racit pe un gratar.

In rastimpul asta, te ocupi de celelalte doua blaturi, urmand tot acesti pasi. Amesteci toate ingredientele mai putin cacaua. Imparti amestecul in doua, intr-o parte adaugi si cacaua si torni fiecare jumatate de compozitie in cate o tava. Pui la cuptorul preincalzit la 170 de grade pentru 20-25 min si apoi lasi la racit pe un gratar.

Cand blaturile s-au racit, amesteci dulceata de caise cu caramelul si mixezi cu mixerul vertical sau cu blenderul pana obtii o pasta (dulceata are si pulpa de fruct care trebuie pasata). Imparti amestecul in trei si cu o treime ungi blatul cel mai deschis la culoare, suprapui blatul urmator ca nuanta, il ungi cu inca o treime de pasta, asezi blatul cu putina cacao (cel in care ai pus doar o lingura), ungi cu restul de pasta si pui si ultimul blat, cel mai inchis la culoare.

La foc mic pui toate ingredientele pentru glazura si ameteci pana se topeste ciocolata si se formeaza o crema uniforma ca textura si culoare. Tortul l-am pus pe un gratar, deasupra chiuvetei pentru a nu murdari cu ciocolata care s-ar fi putut scurge in "procesul glazurarii".

Lasi glazura 10 min sa se raceasca, cat sa fie manevrabila dar nu complet lichida. Cu ajutorul unei spatule , intinzi peste tort, insistand mai intai pe uniformizarea marginilor blatului, apoi treptat imbraci tot tortul in ciocolata. Lasi ciocolata sa se intareasca la temperatura camerei pentru a-si pastra luciul. Pofta buna!


Nota: Inspirata (dar si modificata) din GoodFood.
Daca ti-a placut reteta noastra "Tort in patru culori (cu ciocolata si sos de caramel)" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Torturi
Pasta de zahar

Pasta de zahar

Punem o craticioara cu putina apa la fiert si dupa ce clocoteste, o dam la o parte. Cernem zaharul

4 voturi    1 comentariu
2h
Torturi
Tarta cu crema de branza si mac

Tarta cu crema de branza si mac

Preparare blat Mixam zaharul cu untul moale (la temperatura camerei) si cu zaharul vanilat, pana

6 voturi    5 comentarii
1h
Torturi

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 20 %
499.99 lei
399.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 5 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 februarie 2013

    Un deliciu si o frumusete...

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2011

    Foarte aromat si aspectuos!***** Eu nu as pune 2 tavi in acelasi timp la cuptor deoarece nu s-ar coace egal; cand fac pateuri la cuptor in 2 tavi , la jumatatea timpului rotesc tavile; lucru care nu il poti face cu piscotul.

  • Adriana K.D.

    Adriana K.D. (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2011

    hm...ce bunatate!

    • Elly

      Elly (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2011

      Arata tare bine si cred ca e foarte bun!!

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2011

      Waw ! Cred ca e o nebunie...adica e foarte foarte bun si gustos tortul asta yumi,yumi. Felicitari !

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

4 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente pentru blaturile 1 si 4 (cel mai deschis la culoare si cel mai inchis la culoare)
  • 1. 225 gr unt topit la bain-marie
  • 2. 225 gr zahar fin
  • 3. 175 gr faina
  • 4. 85 gr nuci macinate
  • 5. 2 lingurite praf de copt
  • 6. 3 oua
  • 7. 150 ml crema Quark
  • 8. esenta de vanilie
  • 9. 5 linguri pudra de cacao
  • Ingrediente pentru blaturile 2 si 3
  • 1. 225 gr unt topit la bain-marie
  • 2. 225 gr zahar brun
  • 3. 175 gr faina
  • 4. 85 gr migdale macinate
  • 5. 2 lingurite praf de copt
  • 6. 3 oua
  • 7. 150 ml crema Quark
  • 8. esenta de vanilie
  • 9. 1 lingura pudra de cacao
  • Ingrediente pentru glazura:
  • 1. 140 gr ciocolata neagra
  • 2. 140 gr ciocolata cu tiramisu (am folosit Schogetten)
  • 3. 300 ml smantana dulce
  • Ingrediente umplutura:
  • 1. 360 gr dulceata de caise
  • 2. 3 linguri pline cu sos de caramel

Raporteaza reteta

Retete
de Dulceata_de_trandafiri
Bagheta cu susan

Bagheta cu susan

Cui nu-i rascoleste amintiri mirosul de paine calda?...De ceva vreme tot zic si nu apuc sa ma tin

1 vot    4 comentarii
2h 30 min
Aluaturi si Foietaje
"Kiss & Tell" - crema de ciocolata

"Kiss & Tell" - crema de ciocolata

Fiindca abia ce am intrat in mult asteptata - de unii - si hulita - de altii - luna a indragostitilor,

2 voturi    4 comentarii
15 min
Dulciuri diverse
Salata de cruditati

Salata de cruditati

Merele se curata de coaja si se dau pe razatoare. Morcovii si telina se curata si se taie cu mixerul

2 voturi    4 comentarii
15 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

valentina ionita (Chef de cuisine)

Un deliciu si o frumusete...

Adauga reteta
Retete

din Torturi

Tort de inghetata cu coacaze rosii, caise si zmeura Tort de inghetata cu coacaze rosii, caise si zmeura

Se spala fructele (caisele se curata de piele si samburi), se maruntesc, pe rand, in robotul de bucatarie, dupa care se dau prin strecuratoare

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Tort cu fructe de padure Tort cu fructe de padure

Se spala fructele de padure si se lasa sa se scurga. Branza mascarpone se mixeaza cu zaharul si esenta de vanilie. Intr-un alt

0 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
Tort spirala cu ciocolata