Tort Mos Craciun

Timp pregatire
65 minute
Complexitate
medie
Tort Mos Craciun

Ingrediente

  • Blat:
  • 6 oua
  • 6 linguri zahar
  • 3 linguri ulei
  • 6 linguri faina
  • 1 lingurita praf de copt (optional)
  • PENTRU CREMA DE CACAO
  • 6 linguri cacao
  • 6 linguri făină
  • 6 linguri zahar
  • 1 litru lapte
  • INGREDIENTE Frisca de casa
  • 300 g smantana nepasteurizata 300 g zahar
  • PENTRU ORNAT :
  • 2 portocale

Mod de preparare

Blat :Separam albusurile de galbenusuri. Albusurile le batem spuma tare cu un praf de sare, la viteza maxima a mixerului. Cand spuma s-a intarit bine adaugam 6 linguri zahar pudra si mixam pana spuma devine densa si lucioasa. Spuma de albusuri se va tine bine de paletele mixerului.

Este foarte important ca albusurile sa fie bine batute. Alta regula de baza nu am pentru acest blat

Separat frecam galbenusurile cu uleiul pana obtinem o emulsie stabila. Aceasta emulsie o turnam peste albusuri.

Daca albusurile sunt batute corect, emulsia va ramane la suprafata, nu se va lasa la fund.

Dam mixerul la viteza cea mai mica si omogenizam usor compozitia.

Faina o cernem impreuna cu praful de copt peste compozitia de oua. Dam mixerul deoparte si amestecam totul cu o spatula, usor, cu miscari de jos in sus.

Praful de copt nu este obligatoriu, dar il poti adauga pentru siguranta.

Compozitia o turnam intr-o tava (24 cm diametru) tapetata cu hartie de copt si dam tava la cuptor la foc mediu, pentru cca jumatate de ora, pana blatul devine ferm la atingere. Se poate testa cu scobitoarea.

Blatul se scoate pe un gratar si se lasa la racit.

Blatul obtinut se taie pe orizontala in 2 felii.

PREPARAREA CREMEI DE CACAO

Pentru cremă, se amestecă făina, 6 linguri zahar și cacaua. Se desface cu laptele şi se pune pe foc până ce devine groasă.

PREPARARE FRISCA DE CASA:

Incorporez ingredientele, bat cu telul sau cu mixerul pana obtin o compozitie consistenta. Nu continui baterea, ca se poate taia. Daca smantana este fluida, las la cald o noapte. Daca este prea consistenta, adaug 2-3 linguri de lapte inainte de batere.

Montarea tortului se face intai insiropand blatul cu apa indulcita cu zahar apoi intind crema de cacao pe prima foaie de blat apoi pe a doua o tapetam cu frisca si cu portocalele desenam un Mos Craciun .UREZ SARBATORI CUMPATATE TUTUROR

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Gem de caise

Gem de caise

Reteta de gem de caise fara conservanti. Gem de caise reteta simpla si usor de preparat.

Gem de caise
Shakshuka

Shakshuka

Se trag la tigaie ceapa, ardeiul, rosiile si se lasa pana se inmoaie.

Shakshuka
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor