autor:

Carmyna

» » Conserve si muraturi

Zacusca

Autor: Carmyna (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 23 aprilie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Carmyna (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 23 aprilie 2010

Ingrediente
5 kg vinete (chiar si mai mult de 5kg), 5 kg ardei grasi sau gogosari rosii, 1,5 kg ceapa, 1,5 l bulion, 500 ml ulei, sare dupa gust, ardei iute dupa gust, piper, foi dafin, boabe mustaroptional, cimbru optional

Dificultate: Ridicata Timp: 3h 30 min

7 voturi

Mod de preparare

Se coc vinetele, se curata si se lasa la scurs. Se coc ardeii grasi si se curata (la fel se procedeaza si cu gogosarii rosii). Ceapa se curata, se taie julien si se pune din ulei, initial 250 ml, si putina apa sa se caleasca, pana se inmoaie si devine transparenta. Cand vinetele, ardeii sau gogosarii si ceapa sunt coapte si racite, se dau prin masina de tocat (cu gauri mai mici). Ca sa poti da ceapa prin masina de tocat, o pui sa se scurga in strecuratoare si uleiul care curge se pune ulterior la zacusca.Intr-un vas mai mare se amesteca vinetele, ardeii, bulionul, uleiul (si cel scurs dupa ceapa inainte de tocarea acestea)+ sare dupa gust si ardei iute bucati, dupa gust. Dupa ce le-ai amestecat pe toate, se pun pe foc la fiert (cu o tabla pe ochi ca sa nu se prinda). Dupa ce incepe sa clocoteasca, se mai lasa sa fiarba aproape o ora. Se amesteca compozitia in continuu, pentru ca sa nu sara. Cand e fiarta, se pune in borcane si sfertul de litru de ulei ramas, se incinge intr-un ibric si se pune cate o lingura sau 2 deasupra pe zacusca (cat sa acopere suprafata), asta pt. siguranta pastrarii. Se capseaza, se leaga si se depoziteaza in camara.
Daca ti-a placut reteta noastra "Zacusca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Conserve si muraturi
Zacuscă gustoasă

Zacuscă gustoasă

Vinetele se coc, se curăţă, se scurg, se toacă mărunt, se pun deoparte. Gogoşarii şi ardeii

12 voturi    12 comentarii
4h 30 min
Conserve si muraturi
Zacusca picanta cu vinete

Zacusca picanta cu vinete

Coaceti vinetele si ardeii grasi si iuti in cuptor sau pe plita Acoperiti apoi ardeii cu o folie

1 vot    0 comentarii
4h
Slow Cooking

Recomandari electrocasnice

Mixer compact cu bol

- 60 %
499.99 lei
199.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • Camelia Grosu

    Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 25 aprilie 2010

    E buna reteta asta de zacusca.

  • Piri Piri e Canela

    Piri Piri e Canela (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2010

    ador zacusca!arata tare bine

  • lucica mihaila

    lucica mihaila (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2010

    Nu pot sa spun ca astept toamna sa fac zacusca pentru ca vara este anotimpul meu preferat, dar zacusca este un aliment foarte cautat la mine acasa, il mai fac si intre anotimpuri chir daca nu e abundenta de legume pe piata ca toamna in febra pregatirilor de iarna. Felicitari! - am salvat si reteta ta pe care o voi incerca la timpul potrivit.

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 23 aprilie 2010

      Imi place zacusca tare mult...

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

3h 30 min

7 voturi

Ingrediente

  • 5 kg vinete (chiar si mai mult de 5kg)
  • 5 kg ardei grasi sau gogosari rosii
  • 1,5 kg ceapa
  • 1,5 l bulion
  • 500 ml ulei
  • sare dupa gust
  • ardei iute dupa gust
  • piper
  • foi dafin
  • boabe mustaroptional
  • cimbru optional

Raporteaza reteta

Retete
de Carmyna
Prajitura simpla

Prajitura simpla

Se bat ouale (neseparate), se adauga sarea, zaharul, uleiul, apa si se amesteca bine. Adaugam faina

3 voturi    6 comentarii
55 min
Prajituri
Paine casa

Paine casa

Intr-un castron mai mare se amesteca faina cu sarea.In mijlocul castronului se face o adancitura

2 voturi    5 comentarii
2h
Aluaturi si Foietaje
Patlagele murate (gogonele)

Patlagele murate (gogonele)

Ptlagelele spalate bine se asaza in borcane mai mari sau bidoane intercaland din loc in loc condimentele

15 voturi    2 comentarii
1h
Conserve si muraturi

Camelia Grosu (Chef de cuisine)

E buna reteta asta de zacusca.

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Conserve si muraturi

Gogonele in saramura Gogonele in saramura

Se spala gogonelele si se aranjeaza in borcane. Eu am pus printre ele si cativa castraveti pentru culoare si decor. Se presara boabe

1 vot    5 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Ardei iuti in otet Ardei iuti in otet

Se spala ardeii iuti si se asaza in borcanele pregatite dinainte. Separat, se pun la fiert, apa cu otetul, zaharul, sarea si mirodenii

4 voturi    2 comentarii
20 min
Conserve si muraturi
Gem de zmeura