Dulceata de nuci verzi este un adevarat deliciu traditional romanesc. Pentru ca este perioada in care se culeg nucile verzi pentru prepararea acestei bunatati de dulceata, ne-am gandit sa va oferim cateva informatii si sa va propunem o reteta tocmai buna de preparat.
 

Exista peste zece specii diferite de arbori de nuc in Romania. Nucile mai mici si cu coaja mai groasa sunt considerate ca fiind mai bune, pentru ca au o aroma mai deosebita si se pastreaza mai bine.

Dulceata de nuci verzi poate fi intalnita in toate zonele din Romania, in mod special in Maramures si Buzau. Pentru prepararea dulcetii, nucile sunt culese la inceputul lui iunie, inainte sa se formeze complet coaja. Nucile se curata de coaja, un proces anevoios cu nucile verzi, se lasa in apa rece pentru sase ore, apoi se scot din apa si se amesteca cu zahar sau miere si, ocazional, se lasa la macerat pentru pana la 24 de ore. Se poate adauga si lamaie. Acest amestec se pune la foc mic pentru o perioada lunga de timp si se transforma in dulceata.

Nucile verzi nu au o aroma foarte puternica. Ele aduc o textura distinctiva si crocanta preparatului. In mod traditional, aceasta dulceata se mananca cu urda (pentru contrastul dintre gusturi).

In continuare va prezentam o reteta prin care veti obtine minunata dulceata de nuci verzi.

Ingrediente:

2 kg de nuci verzi (dupa curatare, cantitatea va fi de aprox. 1 kg)
1 kg zahar
100 ml miere de albine (optional)
0,5 l apa
zeama de la 2-3 lamai
cateva cuisoare
1 baton de scortisoara
2 plicuri zahar vanilat

Mod de preparare:

Nucile verzi se curata de coaja verde, pana se ajunge la stratul alb. Atentie! Folositi manusi de plastic pentru a va proteja mainile si pentru a nu le pata.

Nucile obtinute dupa curatare se pun in apa rece pentru 6-12 ore, nucile trebuie sa fie acoperite de apa. Apa se schimba de 2-3 ori in acest interval.

Se face un amestec din apa, zaharul, mierea si zeama de lamaie si pun pe foc (la foc mare). Cand siropul obtinut incepe sa clocoteasca, se pun nucile si cuisoarele, scortisoara si vanilia. Dulceata se tine la foc mic pana ce se ingroasa siropul.

Dupa ce s-a racit dulceata, aceasta poate fi pusa in borcane.

Pofta buna!

  • 34 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Geta Mardari, 19 iunie 2015

    cum sa ma curat pe maini ca am cam patit-o

  • Fara foto

    Dulceata DE Nuci, 02 iunie 2014

    cea mai buna dulceata din cate stiu !

  • Fara foto

    Maria Doraiman, 02 iunie 2014

    am cautat reteta de nuci verzi ca sa stiu exact cantitatile mama mea facea o dulceata nemaipomenita si nu era nici din maramures si nici din buzau

  • Fara foto

    Nanu Milcoveanu, 01 iunie 2014

    grozavaaaaaaaaaaaaaa

  • Fara foto

    Nicolae Tiberiu Colgiu, 01 iunie 2014

    Ai dreptate Andris,pe vremuri,adica inainte de 1990,la Dej se produceau conserve si sucuri cautate si laudate in toata tara si nu numai.Dejul producea pe langa cele amintite,hartie,mobila,fibre artificiale,caramida refractara.Doar pe platforma nord lucrau la un moment dat peste zece mii de oameni.Majoritatea produselor mergeau la export in toata lumea.Trebuia sa ai pile ca sa cumperi mobila,altfel majoritatea productiei ajungea in Franta.

  • Fara foto

    András Varga, 31 mai 2014

    Pe vremuri la fabrica de conserve din Dej se fabrica la scara industriala aceasta dulceata..... pentru export .

  • Fara foto

    Rosa Garden, 28 mai 2014

    suuuupppeeerrrrr

  • Fara foto

    Racovita Liliana, 11 ianuarie 2014

    O bunatate !

  • Fara foto

    Maria Roxana, 18 iunie 2013

    ma sa probz si eu anul acesta sper sa fie bun.

  • Fara foto

    Barbu Cristian, 16 iunie 2013

    chiar e bun nu gluma.

  • Fara foto

    David Dumitrascu, 14 iunie 2013

    mmmmmm. ce buna e.

  • constandache alina-cristina

    constandache alina-cristina (Bucatar sef) , 14 februarie 2011

    sunt tare nerabdatoare sa incerc aceasta reteta1:**:**:

  • Fara foto

    felicia feticu, 09 iulie 2010

    Eu am preparat dulceata de nuci verzi astfel:la 150 nuci, 1,200 kg zahar, am folosit si 3 pahare cu apa 2 lamii. Am curatat nucile, puse in apa rece, cand am terminat e curatat le-am pus in tarate de grau, si nu mai trebuie puse in apa de var, le-am lasat o ora, am pus apa la fiert si in 3 vase le-am oparit astfel incat in a treia apa cand am scos nucile nu mai iesea iod deloc.Intre timp am pregatit siropul din zahar si apa, iar cand nucile au fost gata oparite am scos tifonul si le-am dat drumul in sirop.Au fiert cam o jumatate de ora, trei sferturi de ora, am adaugat lamaia taiata bucatele(am efect garantat ca nu se zahariseste), am acoperit cu un prosop curat inmuiat in apa si le-am lasat la racit pana a doua zi.Le-am pus apoi in borcan.Arata foarte bine, si de gust.....ce sa mai vorbim.Merita incercat.

  • iuliana tarnoveanu

    iuliana tarnoveanu (Chef de cuisine) , 30 iunie 2010

    O bunatate!

  • Fara foto

    nina casapu (Maestru bucatar) , 28 iunie 2010

    e delicioasa aceasta dulceata de nuci , e chear sooper de buna , nunicica . Eu o prepar in fiecare an , am prins-o de la MAMA, la ea nu lipsea niciodata din casa .

  • Fara foto

    Marinela, 27 iunie 2010

    Si eu tot 120 de nuci pun la 1Kg de zahar.In plus in timp ce curat, le tin in apa de var (solutia limpede de deasupra varului) sau apa in care pun un pic de bicarbonat de sodiu. Apoi le spal si pregatesc 3 cratite cu apa in care dau, pe rand, cate un clocot nucilor puse intr-un tifon si abia apoi le dau drumul in sirop. Confirm continutul in iod (la noi apa e saraca in iod, iar ideea cu sarea iodata...) al acestui preparat.Calitatea se poate aprecia dupa culaore (cea a chihlimbarului este extra) si si dupa consistenta nucilor din dulceata(nici flecuite nici intarite de sirop).

  • Fara foto

    Doina, 24 iunie 2010

    Mai practic ar fi de scris cam cate nuci revin la 1 kg de zahar. Eu am facut dulceata acum 2 saptamani (poate e nucul mai precoce). Am gasit retete unde scria 60-65 nuci/kg zahar sau 250/kg zahar. Ambele mi s-au parut exagerate, asa ca am mers pe 120 nuci/kg zahar. Mie imi place asa, nu e exagerat de dulce, in schimb siropul a acoperit cu greu nucile. Mi-a iesit de culoarea chihlimbarului, cea mai reusita. Norocul ratacitei mai rar prin bucataria de rezerve pentru iarna!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 23 iunie 2010

    Spre rusinea mea desi am doi nuci in curte nu am reusit sa fac aceasta dulceata nici anul trecut si nici anul acesta .

  • Bucatareli_la_borcan

    Bucatareli_la_borcan (Chef de cuisine) , 23 iunie 2010

    Este foarte buna, intr-adevar. Si, in functie de modul in care este preparata, poate iesi aproape galbena la culoare ori foarte inchisa, maronie. Dar am inteles ca poate fi preparata si cu nucile intregi, fara sa fie curatate, dar nu am idee cum iese. A incercat cineva?

  • Fara foto

    andreea, 22 iunie 2010

    Buna sunt Andreea, am incercat sa o prepar caci o ador dar nu mi-a iesit deloc. De ce?

  • Fara foto

    Doctorul, 22 iunie 2010

    Este printre cele mai dificile dulceturi de preparat. 1- Curatare nuci; 2- Spalare; 3- preparare sirop; 4- fierbere ( aici e' aici: daca le fiebi prea ml, se crapa si nu mai au aspect comercial, uneori daca nu le speli bine sunt mai amare,etc0

  • Fara foto

    ema, 21 iunie 2010

    nu am mancat nici o data ...da am auzit k e foarte buna am sa fac si io anul asta

  • Fara foto

    mary zillner, 19 iunie 2010

    dulceata de nuci verzi imi aminteste de bunicuta mea....tot ea facea dulceata de gogonele...hmmmmm...sa te lingi pe degete.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 19 iunie 2010

    Este o bunatate aceasta dulceata de nuci verzi,anul acesta am in plan sa fac dulceata de visine.Felicitari pentru reteta.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 18 iunie 2010

    Este tare gustoasa si deosebita...Nu am mai facut de cativa ani pentru ca ne trimit maicutele de la Varatec ...

  • Catalina

    Catalina (Chef de cuisine) , 18 iunie 2010

    Foarte buna... si mama mea face in fiecare an... eu nu am facut niciodata, o iau gata preparata :)... e delicioasa.

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 18 iunie 2010

    Daca am sa gasesc nuci curatate in piata, am sa cumpar si eu. Mirey, mi-a dat o reteta mai de mult, anul trecut, dar acum zugravesc si nu prea am timp de piata...... Ghinion!

  • Fara foto

    mariana_bondoc, 17 iunie 2010

    Este foarte buna dulceata de nuci.Si eu fac in ficare an nu pot sa rezist daca gasec pe piata.Dar eu am alta metoda de curatat.

  • Fara foto

    Mihaela76 (Chef de cuisine) , 17 iunie 2010

    Cu tot respectul - urda are gust numai dulce, nicidecum sarat...

  • Fara foto

    clara, 17 iunie 2010

    doamne bine ca avem reteta, nu am mai mincat de cind faceam bunica mea asa dulceata buna multumnesc din suflet

  • mirey

    mirey (Chef de cuisine) , 17 iunie 2010

    Grozava!In fiecare an o prepar.

  • Fara foto

    mihail, 17 iunie 2010

    mama o foloseste ca un tratament pentru glanda tiroida (gusa endemica), deoarece contine iod si e mai gustoasa decit pastilele. Asa ca culegeti si preparati dulceata decit sa consumati pastile

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 17 iunie 2010

    Minunata,felicitari celor care au rabare sa o prepare.

  • flori de piatra

    flori de piatra (Chef de cuisine) , 17 iunie 2010

    Foarte buna este aceasta dulceata.Toata admiratia mea celor care o prepara!