Dulceata de nuci verzi este un adevarat deliciu traditional romanesc. Pentru ca este perioada in care se culeg nucile verzi pentru prepararea acestei bunatati de dulceata, ne-am gandit sa va oferim cateva informatii si sa va propunem o reteta tocmai buna de preparat.
Exista peste zece specii diferite de arbori de nuc in Romania. Nucile mai mici si cu coaja mai groasa sunt considerate ca fiind mai bune, pentru ca au o aroma mai deosebita si se pastreaza mai bine.
Dulceata de nuci verzi poate fi intalnita in toate zonele din Romania, in mod special in Maramures si Buzau. Pentru prepararea dulcetii, nucile sunt culese la inceputul lui iunie, inainte sa se formeze complet coaja. Nucile se curata de coaja, un proces anevoios cu nucile verzi, se lasa in apa rece pentru sase ore, apoi se scot din apa si se amesteca cu zahar sau miere si, ocazional, se lasa la macerat pentru pana la 24 de ore. Se poate adauga si lamaie. Acest amestec se pune la foc mic pentru o perioada lunga de timp si se transforma in dulceata.
Nucile verzi nu au o aroma foarte puternica. Ele aduc o textura distinctiva si crocanta preparatului. In mod traditional, aceasta dulceata se mananca cu urda (pentru contrastul dintre gusturi).
In continuare va prezentam o reteta prin care veti obtine minunata dulceata de nuci verzi.
Ingrediente:
2 kg de nuci verzi (dupa curatare, cantitatea va fi de aprox. 1 kg)
1 kg zahar
100 ml miere de albine (optional)
0,5 l apa
zeama de la 2-3 lamai
cateva cuisoare
1 baton de scortisoara
2 plicuri zahar vanilat
Mod de preparare:
Nucile verzi se curata de coaja verde, pana se ajunge la stratul alb. Atentie! Folositi manusi de plastic pentru a va proteja mainile si pentru a nu le pata.
Nucile obtinute dupa curatare se pun in apa rece pentru 6-12 ore, nucile trebuie sa fie acoperite de apa. Apa se schimba de 2-3 ori in acest interval.
Se face un amestec din apa, zaharul, mierea si zeama de lamaie si pun pe foc (la foc mare). Cand siropul obtinut incepe sa clocoteasca, se pun nucile si cuisoarele, scortisoara si vanilia. Dulceata se tine la foc mic pana ce se ingroasa siropul.
Dupa ce s-a racit dulceata, aceasta poate fi pusa in borcane.
Pofta buna!

Cornete sau rulouri crocante din foietaj umplute cu o crema fina de vanilie si frisca. O reteta usoara, rapida si...
Cornete sau rulouri din foietaj cu crema de vanilie - reteta usoara, rapida si delicioasa
Incearca o reteta simpla de turta dulce! Usor de facut impreuna cu copiii sau nepotii, aromata si delicioasa. Perfecta pentru...
Reteta simpla de turta dulce. Usor de facut, gustoasa si aromata
Descopera reteta traditionala de carnati de casa din carne de porc si vita, cu boia, usturoi si condimente . Simpli,...
Carnati de casa. Reteta traditionala de carnati din carne de porc si vita
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii