Dulceata de nuci verzi - gustul traditional romanesc

Dulceata de nuci verzi este un adevarat deliciu traditional romanesc. Pentru ca este perioada in care se culeg nucile verzi pentru prepararea acestei bunatati de dulceata, ne-am gandit sa va oferim cateva informatii si sa va propunem o reteta tocmai buna de preparat.  

Dulceata de nuci verzi - gustul traditional romanesc

Exista peste zece specii diferite de arbori de nuc in Romania. Nucile mai mici si cu coaja mai groasa sunt considerate ca fiind mai bune, pentru ca au o aroma mai deosebita si se pastreaza mai bine.

Dulceata de nuci verzi poate fi intalnita in toate zonele din Romania, in mod special in Maramures si Buzau. Pentru prepararea dulcetii, nucile sunt culese la inceputul lui iunie, inainte sa se formeze complet coaja. Nucile se curata de coaja, un proces anevoios cu nucile verzi, se lasa in apa rece pentru sase ore, apoi se scot din apa si se amesteca cu zahar sau miere si, ocazional, se lasa la macerat pentru pana la 24 de ore. Se poate adauga si lamaie. Acest amestec se pune la foc mic pentru o perioada lunga de timp si se transforma in dulceata.

Nucile verzi nu au o aroma foarte puternica. Ele aduc o textura distinctiva si crocanta preparatului. In mod traditional, aceasta dulceata se mananca cu urda (pentru contrastul dintre gusturi).

In continuare va prezentam o reteta prin care veti obtine minunata dulceata de nuci verzi.

Ingrediente:

2 kg de nuci verzi (dupa curatare, cantitatea va fi de aprox. 1 kg)

1 kg zahar

100 ml miere de albine (optional)

0,5 l apa

zeama de la 2-3 lamai

cateva cuisoare

1 baton de scortisoara

2 plicuri zahar vanilat

Mod de preparare:

Nucile verzi se curata de coaja verde, pana se ajunge la stratul alb. Atentie! Folositi manusi de plastic pentru a va proteja mainile si pentru a nu le pata.

Nucile obtinute dupa curatare se pun in apa rece pentru 6-12 ore, nucile trebuie sa fie acoperite de apa. Apa se schimba de 2-3 ori in acest interval.

Se face un amestec din apa, zaharul, mierea si zeama de lamaie si pun pe foc (la foc mare). Cand siropul obtinut incepe sa clocoteasca, se pun nucile si cuisoarele, scortisoara si vanilia. Dulceata se tine la foc mic pana ce se ingroasa siropul.

Dupa ce s-a racit dulceata, aceasta poate fi pusa in borcane.

Pofta buna!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Ciorba de miel acrita cu corcoduse

Se spala, se pune la fiert carnea de miel, impreuna cu 2 l apa si 2 lingurite de sare.

Ciorba de miel acrita cu corcoduse
Sirop de capsuni

Sirop de capsuni

Sirop de capsuni
Cum se congeleaza spanacul

Cum se congeleaza spanacul

Cum se congeleaza spanacul, metoda simpla si usoara.

Cum se congeleaza spanacul