Chutney - savoare indiana pentru camara

Chutney are o consistenta similara cu gemul sau salsa si este folosit drept condiment dulce-acrisor. Este preparat din fructe si zahar pentru a da un gust dulce si aproape toate tipurile din acest fel de mancare contin otet si poate ceapa, pentru a da acel gust acrisor.

Chutney - savoare indiana pentru camara

Ingredientele sunt amestecate si fierte la foc mic. Desi chutney este in principal dulce si acrisor, exista multe variatii de condimente care adesea ofera un gust picant sau iute.

Originar din India, chutney a fost importat din aceasta tara in Europa Occidentala in secolul al XVII-lea. Reproducerile europene ale chutney-ului sunt adesea numite fructe si legume „cu gust de mango”, pentru ca cele mai intalnite fructe folosite in prepararea lui sunt cele de mango. Cuvantul „chutney” este derivat din cuvantul est-indian „Chatni”. Cuvantul „a zdrobi” in hindusa inseamna literalmente „a face chutney”. Aceasta semnifica procesul prin care este facut chutney, adesea ingredientele sunt zdrobite cu piatra.

Precum gemurile si jeleurile, chutney poate fi cu bucati de ingrediente sau omogen si cremos. In India, chutney picant este de obicei servit cu curry si cu carne rece sau legume. Chutney dulce este bun cu paine sau biscuiti crocanti si branza si poate servi drept gustare sau masa frugala.

Unele dintre cele mai populare ingrediente pentru chutney, in plus fata de mango, sunt limetele (lamai verzi), merele, caisele, prunele, piersicile, rosiile, lamaile si chiar nuca de cocos. Condimente in plus mai pot fi cuisoare, usturoi, coriandru, ghimbir, piper, ardei iuti, tamarin si menta. Chutney este atat de divers incat poate fi facut din doar cateva ingrediente pentru a da o varietate de arome si stiluri. Fructele uscate merg in mod special bine in chutney pentru ca isi pastreaza textura, dar da un gust acrisor langa zahar si condimente.

Chutney este de obicei mancat proaspat in India, dar in lumea occidentala acesta este adesea conservat. In SUA si in Marea Britanie, a oferi chutney drept condiment devine similar cu a oferi gem sau ketchup la masa. El poate fi oferit la o cina formala alaturi de o mancare mai sofisticata sau la un picnic obisnuit cu chipsuri de tortilla sau biscuiti crocanti. Oricare ar fi ocazia, chutney este un deliciu gustos, dulce si acrisor care in mod sigur va placea tuturor.

Va invitam sa testati cateva retete de chutney:

Chutney de ceapa rosie - de la Isabela Luca

Mary Berry's Christmas Chutney - de la Eileen cuisine

Plus peste 20 de alte retete.

Sursa foto.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise