Este un dulce tipic regiunii Emilia-Romagna. Versiunea clasica nu contine iaurt ci numai lapte. Comparativ seamana cu o pasta frolla (aluatul clasic pentru crostate pe baza de unt) sau mai bine seamana cu un biscuite gigant. Gustul este extraordinar si este ideal pentru micul dejun la cafea sau lapte. In Modena se serveste ca desert inmuiat in vin alb sau rosu.
Ingrediente pentru 2 bucati
500 gr faina
2 oua medii
125 gr iaurt (mai gras si cu orice aroma: vanilie, lamaie dar fara bucati de fructe in el)
125 gr unt la temperatura camerei
250 gr zahar
1 praf copt
1 varf sare
vanilina
coaja de la 1 lamaie sau portocala
zahar pudra
granule de zahar
Mod de preparare
Frecam bine untul cu zaharul, dupa care adaugam iaurtul, ouale pe rand, iar la final faina amestecata cu sarea si praful de copt si data prin sita.
Aluatul final este destul de moale si lipicios de aceea il modelam cu grija avand grija sa ne imbracam mainile in zahar pudra. Il asezam direct in tava tapetata cu hartie de copt si acolo ii dam forma clasica ovala.
Pudram cu mult zahar pudra si granule de zahar pe care le apasam usor in aluat ca sa stea bine. si il dam la cuptorul preincalzit la 180 grade pentru 25-30 minute. Cand suprafata e crapata si aurie e gata. Il scoatem si il taiem NUMAI cand e rece.
Daca aveti toate ingredientele in casa eu sincer va sfatuiesc sa il faceti pentru ca e incredibil de bun in ciuda faptului ca ingredientele sunt destul de comune. Eu am folosit iaurt de zahar de trestie care are o aroma mai speciala dar si cu un iaurt de vanilie sau lamaie iese perfect. Are consistenta unui biscuite. Crusta este crocanta iar miezul moale. Absolut divin.
![]()
~ Mai multe retete delicioase gasiti pe blogul Laurei Adamache! ~

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii