Totul despre topinambur

Originar din America Centrala, topinamburul este o planta mai putin cunoscuta in Europa. "Napul porcesc", asa cum mai este denumit,  a fost considerat la inceput periculos pentru oameni si se folosea drept hrana pentru porci, de unde i se trage si denumirea populara. Studii germane au dovedit ca planta nu este deloc periculoasa pentru oameni, ba dimpotriva, ca are unele proprietati terapeutice.   

Totul despre topinambur

Ca si in cazul cartofilor, si in cazul topinamburului se consuma tuberculii. Tulpina plantei poate ajunge chiar si pana la 3 metri, avand flori cu petale galbene, foarte asemanatoare cu cele de floarea soarelui.

Tuberculii plantei au un gust dulceag si sunt adesea folositi ca hrana pentru diabetici, dat fiind faptul ca nu contin grasimi sau amidon. Foarte asemanatori cu cartofii, pot fi folositi in retete asemanatoare, cu mentiunea ca sunt mai dulci si devin mai moi la fierbere. Pot fi consumati si in salate sau pot fi pusi la murat, in timp ce sucul de tupinambur ajuta la calmarea afectiunilor digestive.

Este recomandat ca inainte de a gati napii porcesti sa ii pastram pentru cateva zile in camara. Cu cat ii depozitam mai mult timp, cu gustul va fi mai dulceag, deoarece depozitarea face ca inulina sa se descompuna in fructoza. Daca gatim napii imediat ce ii culegem, acestia pot provoca mici afectiuni digestive.

Printre beneficiile pe care consumul de topinambur ni le aduce, se numara si reglarea colesterolului rau din sange si a tensiunii arteriale, precum si cresterea imunitatii.

Sugestii de retete delicioase cu topinambur:

Supa crema de topinambur

Salata de napi

Salata de napi cu nuca

Sursa foto: flickr.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Pasca traditionala

Pasca traditionala

Pasca traditionala
Drob de miel in foietaj

Drob de miel in foietaj

Organele de miel se pun la fiert in apa rece impreuna cu cateva boabe de piper,1 foaie de dafin timp de 35- 40 minute.

Drob de miel in foietaj
Miel umplut

Miel umplut

Este nelipsit de pe masa noastra in ziua de Paste.

Miel umplut
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise