Originar din America Centrala, topinamburul este o planta mai putin cunoscuta in Europa. "Napul porcesc", asa cum mai este denumit,  a fost considerat la inceput periculos pentru oameni si se folosea drept hrana pentru porci, de unde i se trage si denumirea populara.

Studii germane au dovedit ca planta nu este deloc periculoasa pentru oameni, ba dimpotriva, ca are unele proprietati terapeutice. 
 
Ca si in cazul cartofilor, si in cazul topinamburului se consuma tuberculii. Tulpina plantei poate ajunge chiar si pana la 3 metri, avand flori cu petale galbene, foarte asemanatoare cu cele de floarea soarelui. 

Tuberculii plantei au un gust dulceag si sunt adesea folositi ca hrana pentru diabetici, dat fiind faptul ca nu contin grasimi sau amidon. Foarte asemanatori cu cartofii, pot fi folositi in retete asemanatoare, cu mentiunea ca sunt mai dulci si devin mai moi la fierbere. Pot fi consumati si in salate sau pot fi pusi la murat, in timp ce sucul de tupinambur ajuta la calmarea afectiunilor digestive.

Este recomandat ca inainte de a gati napii porcesti sa ii pastram pentru cateva zile in camara. Cu cat ii depozitam mai mult timp, cu gustul va fi mai dulceag, deoarece depozitarea face ca inulina sa se descompuna in fructoza. Daca gatim napii imediat ce ii culegem, acestia pot provoca mici afectiuni digestive.

Printre beneficiile pe care consumul de topinambur ni le aduce, se numara si reglarea colesterolului rau din sange si a tensiunii arteriale, precum si cresterea imunitatii.


Sugestii de retete delicioase cu topinambur:

Supa crema de topinambur
Salata de napi
Salata de napi cu nuca

Sursa foto: flickr.com
 

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Comanoiu Gabriel, 27 ianuarie 2015

    PS. Si pepeni de pe camp cand se spargea bostanul ...!! Cu mana direct din ei , si eram veseli si ferice !! Ce mai conta ca aveam tarana pe maini ... asa se produceau anticorpii !! Acum ne spalam cu o mie de chimicale , mancam 'jde mii de conservanti , luam medicamente ''de firma ''si suntem copti de bolnavii !! Asta este ...''dezavantajele avantajelor civilizatiei''. :(

  • Fara foto

    Comanoiu Gabriel, 26 ianuarie 2015

    Antoneta Tutuianu , pai nu se cultiva tot din tuberculi ca si cartoful ??!! Nu stiu , bunicul nu punea fiindca nu-i placeau lui bunica , dar gaseam pe camp cand ne duceam cu baietii sa ne jucam . Ce mai rontaiam !! :)))

  • Fara foto

    Comanoiu Gabriel, 26 ianuarie 2015

    Trebuie sa ne intoarcem la natura daca vrem sa fim mai sanatosi !! :)

  • Fara foto

    Antoneta Tutuianu, 26 ianuarie 2015

    De unde ati facut rost de seminte ? Unde se gasesc acesti napi ?

  • Fara foto

    Marin Dumitru, 25 ianuarie 2015

    Am semanat intr-un colt de gradina acum 7-8 ani si de atunci am in fiecare toamna cate o galeata de napi. Anul asta este pentru prima data cand am pus la murat, recunosc destul de sceptic. Au iesit o nebunie. Foarte buni la gust si o muratura care se preteaza la orice friptura . Cu siguranta am sa mai pun si anul asta . Cine nu a pus, sa incerce. Merita.

  • Fara foto

    Livia Oncu, 25 ianuarie 2015

    FFFFFFFF BUNI!! singura planta ce contine insulina!!vegetala!!!!!

  • Fara foto

    Luminita Ticolea, 25 ianuarie 2015

    Nu prea am vazut de cumparat

  • Fara foto

    Aldea Octavian, 25 ianuarie 2015

    Si eu am, asa ceva in gradina. Produc circa 15Kg la fiecare cuib. Sunt f. buni si cruzi si murati. Se fac si diferite mincaruri din el.

  • Fara foto

    Gheorghe Baciu, 23 ianuarie 2015

    Sunt foarte buni,eu cultiv asa ceva

  • Fara foto

    Comanoiu Gabriel, 22 ianuarie 2015

    Ce mai mancam '' morcovi porcesti '' cand eram mici , si dadeam de ei pe camp ...!! . Scosi cu mainile , curatati si stersi pe pantaloni ai rodeam mai rau ca iepurii. Si eram mai sanatosi !! Eh , copilarie !! :)