Originar din America Centrala, topinamburul este o planta mai putin cunoscuta in Europa. "Napul porcesc", asa cum mai este denumit, a fost considerat la inceput periculos pentru oameni si se folosea drept hrana pentru porci, de unde i se trage si denumirea populara. Studii germane au dovedit ca planta nu este deloc periculoasa pentru oameni, ba dimpotriva, ca are unele proprietati terapeutice.
Tuberculii plantei au un gust dulceag si sunt adesea folositi ca hrana pentru diabetici, dat fiind faptul ca nu contin grasimi sau amidon. Foarte asemanatori cu cartofii, pot fi folositi in retete asemanatoare, cu mentiunea ca sunt mai dulci si devin mai moi la fierbere. Pot fi consumati si in salate sau pot fi pusi la murat, in timp ce sucul de tupinambur ajuta la calmarea afectiunilor digestive.
Este recomandat ca inainte de a gati napii porcesti sa ii pastram pentru cateva zile in camara. Cu cat ii depozitam mai mult timp, cu gustul va fi mai dulceag, deoarece depozitarea face ca inulina sa se descompuna in fructoza. Daca gatim napii imediat ce ii culegem, acestia pot provoca mici afectiuni digestive.
Printre beneficiile pe care consumul de topinambur ni le aduce, se numara si reglarea colesterolului rau din sange si a tensiunii arteriale, precum si cresterea imunitatii.
Sugestii de retete delicioase cu topinambur:
Sursa foto: flickr.com
Reteta de covrigi turcesti cu susan- Simit. Covrigi turcesti cu susan - Simit reteta simpla si usor de preparat. Reteta de...
Covrigi turcesti cu susan - SimitPunem la fiert inimile cu pipotele in apa rece.
Tocanita din inimii si pipote de pui cu mamaligutaFoi: Intr-un bol se pun ouale impreuna cu zaharul.
Foi de cacao cu crema de vanilie si gem de caiseDaca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...
Desert briose cu ciocolata si nessRetete dietetice
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Comentarii