Totul despre topinambur

Originar din America Centrala, topinamburul este o planta mai putin cunoscuta in Europa. "Napul porcesc", asa cum mai este denumit,  a fost considerat la inceput periculos pentru oameni si se folosea drept hrana pentru porci, de unde i se trage si denumirea populara. Studii germane au dovedit ca planta nu este deloc periculoasa pentru oameni, ba dimpotriva, ca are unele proprietati terapeutice.   

Totul despre topinambur

Ca si in cazul cartofilor, si in cazul topinamburului se consuma tuberculii. Tulpina plantei poate ajunge chiar si pana la 3 metri, avand flori cu petale galbene, foarte asemanatoare cu cele de floarea soarelui.

Tuberculii plantei au un gust dulceag si sunt adesea folositi ca hrana pentru diabetici, dat fiind faptul ca nu contin grasimi sau amidon. Foarte asemanatori cu cartofii, pot fi folositi in retete asemanatoare, cu mentiunea ca sunt mai dulci si devin mai moi la fierbere. Pot fi consumati si in salate sau pot fi pusi la murat, in timp ce sucul de tupinambur ajuta la calmarea afectiunilor digestive.

Este recomandat ca inainte de a gati napii porcesti sa ii pastram pentru cateva zile in camara. Cu cat ii depozitam mai mult timp, cu gustul va fi mai dulceag, deoarece depozitarea face ca inulina sa se descompuna in fructoza. Daca gatim napii imediat ce ii culegem, acestia pot provoca mici afectiuni digestive.

Printre beneficiile pe care consumul de topinambur ni le aduce, se numara si reglarea colesterolului rau din sange si a tensiunii arteriale, precum si cresterea imunitatii.

Sugestii de retete delicioase cu topinambur:

Supa crema de topinambur

Salata de napi

Salata de napi cu nuca

Sursa foto: flickr.com

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise