Cum alegi gratarul perfect

Vrei sa ai echipamentul complet pentru gratar si nu stii exact ce iti trebuie? Iti prezentam niste sugestii de ustensile si instrumente perfecte pentru un gratar reusit.

Cum alegi gratarul perfect

Ca si gatitul in bucatarie, gatitul in aer liber necesita echipamentul potrivit. Cand esti la inceput in ale gratarului, nu iti trebuie decat cateva piese esentiale. Dar daca vrei sa faci pasul catre alte preparate decat mici si fripturi, s-ar putea sa vrei sa adaugi accesorii speciale pentru peste, legume, pizza, coaste.

Sfaturi pentru achizitionarea unui gratar:

Capacul este important

Atunci cand alegi gratarul, fii atent ca gratarul sa fie solid, ca sa reziste in fata unui vand mai puternic, si sa aiba capac. Capacul este recomandat din mai multe motive: caldura nu vine doar de jos, ci si din partile laterale, si ajuta la afumarea cu betisoare de lemn (aromate sau nu). In plus, inchiderea capacului ajuta la circularea aerului si face ca gatitul sa fie uniform.

Mai mare este mai bun

Este bine sa iei un gratar ceva mai mare decat planificai, pe langa faptul ca poti deveni dependent de mancaruri la gratar, nu stii cati invitati vei avea la masa si preparatele trebuie sa fie multe si calde.

Nu exagera cu accesoriile

Atunci cand ai optiuni pentru arzatoare laterale si rotisoare, gandeste-te daca iti este cu adevarat necesar acest accesoriu inainte de a plati in plus. In plus, daca sunt prea multe optiuni incorporate intr-un gratar, s-ar putea ca aceste sa nu fie la fel de eficient.

Instrumente esentiale

Clesti

O mare parte din manuirea preparatelor o faci doar cu clestii de gratar. Ai grija sa fie niste clesti din otel inoxidabil (ce din aluminiu nu sunt foarte rezistenti), cu varful oval, care ajuta la apucarea si intoarcerea preparatelor. Clestii de marime medie (de aprox. 30 cm) asigura cel mai bun control si te ajuta sa nu te arzi. In plus, ar trebui sa aiba un maner moale. Cei cu mecanism de blocare sunt foarte usor de depozitat.

Spatula

Alege o spatula rezistenta, cu un maner rezistent si o paleta suficient de mare incat sa poti intoarce si manui mancarea fara sa se rupa. Spatulele din silocon sunt foarte usor de curatat si pot fi folosite nu doar la gratar, ci si la sotarea in tigaie a legumelor. Ai grija sa fie suficient de rezistenta incat sa poata ridica mancaruri grele, cele mai bune sunt spatulele care au forma talpii de gasca. Pentru peste este sa folositi o spatule dreptunghiulara.

Peria

Este foarte utila pentru a unge preparatele cu sos, ca sa nu se usuce. Cauta o perie unghiulara, cu maner lung (35-40 cm), care te ajuta sa nu te expui la temperaturi inalte. Cele din silicon sunt cele mai bune, sunt rezistente la caldura, se spala usor si nu se vor „dezintegra” la fel ca periile din par natural sau sintetic. Daa faci gratare mari, poate ar trebui sa cumperi mai multe perii, astfel incat sa mearga mai repede ungerea carnii.

Termometru

Pentru a testa temperatura interna a fripturii, ai nevoie de un termomemtru care citeste instant temperatura preparatului. Variantele analog sunt mai precise fata de cele digitale si dureaza aprox. 1 minut sa arate temperatura. Multe dintre ele vin cu un ghid al temperaturilor recomandate pentru diverse tipuri de carne.

Perie pentru curatarea gratarului

Acestea sunt create pentru a indeparta rezidurile ramase pe gratar dupa ce a fost folosit gratarul si ar trebui folosita dupa fiecare gratar. Perii din alama sunt mai buni decat cei din fier, pentru ca sunt mai moi si nu zgarie foarte tare gratarul. Cele mai bune sunt periile care au posibilitatea inlocuirii capului.

Manusi pentru gratar

Sungt foarte utile pentru ca ajuta la prevenirea arsurilor in zona mainilor. Cautati acele manusi temorezistente, cele mai bune sunt cele din silicon, se spala usor si nu ard, iar cele cu 3 degete sunt bune pentru o dexteritate mai buna.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa

Descopera reteta perfecta de prajitura frageda cu aluat ras si prune. Usor de preparat, aceasta prajitura delicioasa va...

Prajitura frageda cu aluat ras si prune. Reteta usoara si delicioasa
Negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Reteta simpla si economica, foarte simplu de facut

Negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Reteta simpla si economica, foarte simplu de facut

Incearca o reteta simpla si economica pentru o negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Usor de facut, cu ingrediente...

Negresa pufoasa si delicioasa cu cocos. Reteta simpla si economica, foarte simplu de facut
Somon cu ciuperci

Somon cu ciuperci

Somonul se condimenteaza cu sare si piper.

Somon cu ciuperci
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise