Cu o origine disputata intre Algeria si Tunisia, Israelul sarind si el in revendicarea acestei retete (dar se pare ca acolo a ajuns prin evreii din Tunisia), shakshuka este impamintenita in tarile Maghreb-ului, un fel foarte simplu de gatit si gustos, servit la micul dejun si care reprezinta in fapt oua-ochiuri facute in sos de rosii cu ardei iute, condimentate de obicei fiind cu chimion.
Inspiratia zilei de ieri, cind eu am pregatit-o pentru masa de prinz, a fost adaugarea unei mici vinete si a unui ardei gras rosu, trebuind sa renunt la ardeiul iute din meniul meu, pentru o perioada. Asa ca ma intreb daca sa-i spun shakshuka sau menemen, un fel similar, traditional turcesc...
Ingrediente:
2 oua,
1 ceapa ,
3 catei de usturoi,
3 rosii,
1 ardei gras rosu,
1 vinata mica,
1 lingurita rasa curry,
1 lingurita rasa ras-el-hanout,
3 linguri ulei de masline,
100 ml apa,
sare,piper,dupa gust.
Mod de preparare:
Intr-o tigaie antiaderenta incingem uleiul de masline si la foc mediu gatim ceapa tocata marunt pina cind devine moale si traslucida,apoi adaugam usturoiul tocat marunt si il lasam si pe el cca 1 minut, ardeiul gras tocat cubulete, vinata fara coaja, tocata la fel si sotam totul cca 2-3 minute,dupa care adaugam si rosiile (in cazul meu cu pielita si seminte, voi puteti alege varianta fara!). Le gatim circa 3 minute, amestecind din cind in cind. Asezonam cu sare si piper, adaugam si cca 100 ml de apa, aducem la fierbere si reducem la mic focul, lasind sa fiarba legumele pina cind se inmoaie bine de tot.
La sfirsit spargem ouale, adaugindu-le deasupra amestecului de legume, acoperim iar cu capac si gatim in jur de 3 -5 minute, in functie de cit de tare ne place galbenusul. Mie imi place sa ramina moale si sa ma servesc din el cu lipie crocanta sau bagheta.
Mai multe retete delicioase gasiti pe blogul Alison's Trials.
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosie. Un mezel natural de casa fara afumare, extrem de...
Kaiser de casa. Reteta simpla de piept de porc fiert cu coji de ceapa rosieIncearca reteta noastra de fursecuri fragede umplute cu gem: un desert simplu si delicios, perfect pentru orice ocazie. Afla...
Fursecuri fragede umplute cu gem. Reteta simpla si delicioasaRetete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolataBun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii