Cu o origine disputata intre Algeria si Tunisia, Israelul sarind si el in revendicarea acestei retete (dar se pare ca acolo a ajuns prin evreii din Tunisia), shakshuka este impamintenita in tarile Maghreb-ului, un fel foarte simplu de gatit si gustos, servit la micul dejun si care reprezinta in fapt oua-ochiuri facute in sos de rosii cu ardei iute, condimentate de obicei fiind cu chimion.

Inspiratia zilei de ieri, cind eu am pregatit-o pentru masa de prinz, a fost adaugarea unei mici vinete si a unui ardei gras rosu, trebuind sa renunt la ardeiul iute din meniul meu, pentru o perioada. Asa ca ma intreb daca sa-i spun shakshuka sau menemen, un fel similar, traditional turcesc...

Ingrediente:
2 oua,
1 ceapa ,
3 catei de usturoi,
3 rosii,
1 ardei gras rosu,
1 vinata mica,
1 lingurita rasa curry,
1 lingurita rasa ras-el-hanout,
3 linguri ulei de masline,
100 ml apa,
sare,piper,dupa gust.

Mod de preparare:
Intr-o tigaie antiaderenta incingem uleiul de masline si la foc mediu gatim ceapa tocata marunt pina cind devine moale si traslucida,apoi adaugam usturoiul tocat marunt si il lasam si pe el cca 1 minut, ardeiul gras tocat cubulete, vinata fara coaja, tocata la fel si sotam totul cca 2-3 minute,dupa care adaugam si rosiile (in cazul meu cu pielita si seminte, voi puteti alege varianta fara!). Le gatim circa 3 minute, amestecind din cind in cind. Asezonam cu sare si piper, adaugam si cca 100 ml de apa, aducem la fierbere si reducem la mic focul, lasind sa fiarba legumele pina cind se inmoaie bine de tot.

La sfirsit spargem ouale, adaugindu-le deasupra amestecului de legume, acoperim iar cu capac si gatim in jur de 3 -5 minute, in functie de cit de tare ne place galbenusul. Mie imi place sa ramina moale si sa ma servesc din el cu lipie crocanta sau bagheta.
 
Mai multe retete delicioase gasiti pe blogul Alison's Trials.


Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 17 %
299.99 lei
249.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 12 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Casa Fericirii, 23 iulie 2014

    Oare nu trebuie vinetele lasate un pic la scurs inainte?

  • Fara foto

    indrani, 23 iulie 2014

    Oare nu trebuie vinetele lasate un pic la scurs inainte?

  • Mihaela11

    Mihaela11 (Chef de cuisine) , 26 septembrie 2012

    Delicioasa reteta!*****

  • Fara foto

    Mala Teaha (Bucatar) , 25 septembrie 2012

    Am facut si pot spune ca, iremediabil m-am indragostit de reteta asta cu origini atit de mult disputate de unele natii. Am incercat/facut si varianta turca a saksukai, o alta 'nebunie' a bucatariei orientale. Merita orice efort depus pentru ca rezultatul e unul pe masura asteptarilor.

  • pyp392001

    pyp392001 (Maestru bucatar) , 25 septembrie 2012

    Si lingura aia rasa de curry? Ce fac cu ea?

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 10 decembrie 2011

    Am gatit menemen de multe ori si imi place mai ales ca este o mancare picanta de aceea cred ca si aceasta varianta e super 1

  • Fara foto

    Eugen (Bucatar) , 16 noiembrie 2011

    am cautat pe internet si am gasit ca se prajeste usturoiul destul de frecvent. De ce ar fi toxic? Va rog explicati-ne!

  • nicoletamaria

    nicoletamaria (Chef de cuisine) , 31 octombrie 2011

    Am 2 observatii de facut:stiu ca uleiul de masline are temperatura de gatire cea mai mica.Ori in aceasta reteta il incingem,gatim ceapa,apoi si usturoiul.Este bine,oare,pt organism?Iar a doua observatie ar fi ca usturoiul gatit de la inceput este foarte toxic pt organism.Mai bine este sa-l adaugam crud dupa ce am terminat gatitul si am stins focul.Astfel se pastreaza aroma si proprietatile curative ale usturoiului.

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 24 octombrie 2011

    Cunosc reteta sint foarte multe variante si eu pregatesc cu vinata dar la mine este o masa de prinz ptr ca adaug si cirnaciori proaspeti pe care ii prajesc putin inainte sau cioriso.Iese foarte gustos si picant.

  • mihai

    mihai (Chef de cuisine) , 21 octombrie 2011

    Buna ideie pentru micul dejun!

  • Florenta Dinu

    Florenta Dinu (Chef de cuisine) , 20 octombrie 2011

    interesanta reteta si cred ca este foarte gustoasa;o voi incerca si eu

  • delicious flavours

    delicious flavours (Chef de cuisine) , 20 octombrie 2011

    Culoare&savoare! Imi place f mult, cat de curand voi incerca si eu reteta ta :))