5 sosuri clasice care dau savoare mancarurilor

Orice bucatar bun, fie el amator sau profesionist, trebuie sa stie cateva retete de baza ale gastronomiei internationale pentru ca mancarurile sa ii iasa exact asa cum ar trebui: pline de savoare. Printre aceste retete de baza se numara si cateva sosuri senzationale, care completeaza tare bine anumite preparate. Iata care sunt sosurile pe care si voi trebuie sa stiti sa le preparati daca sunteti fani ai gatitului.    

5 sosuri clasice care dau savoare mancarurilor

1. Bechamel

Bechamelul este, probabil, unul dintre cele mai cunoscute sosuri din lume. Este ingredientul cheie al retetei de lasagna si nu numai. Dateaza de la inceputul secolului al XVII lea si se pregateste folosind unt, faina si lapte. In untul topit la temperatura mica, se adauga o cantitate egala de faina si se amesteca la foc mic, folosind un tel, avand grija ca faina sa nu se rumeneasca. Laptele caldut se adauga si se amesteca folosind in continuare telul pana cand sosul devine omogen. Se asezoneaza cu sare si piper. In Italia, bucatarii obisnuiesc sa adauge si un pic de nucsoara.

2. Vinegreta

Probabil unul dintre cele mai simple sosuri din lume, vinegreta este o emulsie de otet si ulei, asezonata cateodata cu verdeturi si nu numai. Se serveste adesea cu salate, dar poate fi folosita si ca un sos rece. Pentru a obtine vinegreta, trebuie sa amestecati otet sau zeama de lamaie cu ulei de masline, de floarea-soarelui sau orice alt ulei preferati sa folositi. Asezonati vinegreta cu sare si piper dupa bunul plac.

3. Beurre Blanc

Sosul „Beurre Blanc” a fost inventat, practic, din greseala, la inceputul secolului XX, atunci cand bucatarul sef Clemence Lefeuvre l-a servit pentru prima data in restaurantul „La Buvette de la Marine”. Legenda spune ca ea a incercat sa pregateasca un sos bearnaise, dar a uitat sa adauge niste ingrediente si asa a aparut „beurre blanc”. Pentru a-l pregati, aveti nevoie de o ceapa mica, un pahar de vin alb, 250 grame de unt si 2 linguri de otet alb. Pentru ca reteta a evoluat in timp, acum poate fi pregatita si cu un adaos de smantana lichida. Reteta completa o puteti gasi aici.

4. Sosul de rosii

Un sos de baza al multor dintre mancarurile pe care le pregatim in fiecare saptamana, sosul de rosii se pregateste tare simplu si nu se pregateste dupa o reteta stricta. Pentru a-l pregati, poti folosi pasta de rosii, rosii pasate sau rosii proaspete tocate, ceapa calita sau usturoi ori amandoua impreuna si il poti asezona cu sare si piper, dar si cu o multime de verdeturi precum dafinul, cimbrul, oregano sau busuiocul. De asemenea, daca doresti sa obtii un sos mai gros, poti adauga rantas facut din unt si faina.

5. Hollandaise

Sosul olandez dateaza inca din secolul al XVI lea si este ingredientul cheie al Oualor Benedict. Se potriveste de minune cu garnituri din legume si este adesea folosit pentru a da savoare sparanghelului. De asemenea, el reprezinta o baza pentru numeroase alte sosuri moderne si nu e deloc greu de pregatit. Se pun 75 g de unt la topit intr-o tigaie. Intr-un castron se bat doua galbenusuri la bain-marie pana cand se omogenizeaza. Se adauga ½ lingura de apa rece, ½ lingura zeama de lamaie, sare si piper si se amesteca cu telul inca 30 de secunde. Se pun inca 10-15 grame de unt si se amesteca totul inca 2 minute. Se ia bolul de la bain-marie si se asaza pe un suport sau pe un tocatr. Se adauga inca 10-15 grame de unt in bol si se incorporeaza pentru a obtine un sos fin. Treptat, se adauga untul topit, cate putin, amestecand incontinuu. Cantitatile pot varia in functie de cat sos doriti sa obtineti.

sursa articol si sursa foto

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise