Despre dulciurile pe bază de fructe

M-am tot gândit cum să am mereu pe aproape o cărticică numai despre deserturi cu fructe.  Nu doar pentru că, aşa cum ne spunea Mihaela Bilic, dacă tot ţi-e poftă de o prăjitură, mai bine mânânci una cu fructe - zahărul din fructe diminuează asimilarea celui din blat. Ci pentru că prăjiturile cu fructe rămân dulciurile mele preferate.

Despre dulciurile pe bază de fructe

Cum sunt la începutul iniţierii gastronomice şi telefoanele către mama mea încă intervin în diverse etape (tu cum ai făcut aici?, să mă opresc din bătut?), am căutat ceva simplu şi la obiect: un fel de Sanda Marin mai diversificat şi aplicat la dulciurile cu fructe, fără creme pretenţioase şi complicaţii tehnice, estetice etc.

Aşa mi-am cumpărat o cărticică de 5 lei care se cheamă: Minighidul dulciurilor pe bază de fructe. Îmi place formatul ei de buzunar, ca un carneţel de reţete, pe care îl poţi pune oriunde şi nu sare în ochi. Şi îmi mai place că reţetele ei, chiar foarte diverse, sunt destul de economice, nu necesită tot felul de ingrediente şi scumpe, şi greu de găsit, zeci de ouă, multe esenţe şi aluaturi greu de făcut. Un exemplu în acest sens e şi includerea reţetei (care mie îmi provoacă un zâmbet complice) Prăjitură economică cu fructe, ca la Fălticeni. :)

Începe cu budinci: acele budinci făcute în casă, cu lapte, ouă, faină sau griş, unt, fructe şi siropuri de la dulceţuri. Mi-a atras atenţia o Budincă de lămâie “Filip”, peste care se punea sirop de la dulceaţa de zmeură, şi nu pare deloc greu de făcut. E foarte încurjant că pe o pagină foarte mică încap 2 până la 3 reţete: puţine instrucţiuni şi foarte clare, prin urmare nu are ce să ia mult timp.

Trecem la clătite cu tot felul de fructe, cu alune, colţunaşi, la dulciuri din aluat de plăcintă moale sau fraged (aici sunt toate tartele) şi la cele din aluat sfărâmicios (fursecurile), şi, foarte important pentru fiecare din aceste două tipuri este că te învaţă să faci un aluat universal valabil cu care combini diferit restul ingredientelor. Urmează deserturi cu fructe pentru toate anotimpurile (salate, mere cu vanilie, pere glasate, gutui coapte etc.), pandişpanuri (pentru mine sunt deliciul verii şi al începutului de toamnă), bavaeze, şarlote şi jeleuri. Nu cred că autorilor le-a scăpat ceva - ah, ba da, apropo de vară, nu am găsit multe îngheţate cu fructe.

Este o cărticică cât se poate de practică, un minighid care într-un miniformat ascunde o întreagă carte de reţete pentru deserturi cu fructe. Pe care deserturi vi le recomandăm pentru o dimineaţă care va da gust noii zile sau pentru prânzuri alături de prieteni sau în familie, asta ca să nu ne rotunjim, cu tot cu fructele din aluat. Sincer, am avut sentimentul acela că am făcut o afacere isteaţă cu acest mic ghid. Urmează să savurez şi rezultatele, pe care le voi divulga negreşit.

Şi, cum am promis, am testat Budinca de lămâie "Filip", care s-a dovedit a avea iarna efectul pe care îl are limonada vara: dacă a doua te readuce în simţiri din toropeală, prima te pune pe picioare din amorţeală. În caz că nu aţi făcut-o deja, e momentul să abandonăm acele plicuri care fac budinca instant. Nu de alta, dar casa nu-ţi va mirosi a lămâie şi nici nu vei savura ceva preparat ca la mama acasă, aburind din cuptor. Mi-a luat 40 de minute să o pregătesc , plus încă 40 la cuptor, iar cu un 15 lei (aproximat maxim!) m-am bucurat de 4 porţii zdravene de budincă (mai multe detalii aici).

Poftă bună!

Mădălina Georgescu, editor bookaholic.ro

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Orez cu carne de porc

Orez cu carne de porc

Reteta de orez cu carne de porc. Cum prepari acasa cea mai buna reteta de orez cu carne de porc.

Orez cu carne de porc
Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde

Omleta cu unt si ceapa verde
Jeleu de zmeura

Jeleu de zmeura

Reteta de jeleu de zmeura. Cum faci jeleu de zmeura reteta fara conservanti.

Jeleu de zmeura