Un fir de marar si cerul albastru

Am citit cu aviditate cele 29 de scrisori imaginare care alcatuiesc delicioasa carte a Sandei Nitescu, scrisori care m-au atras cu efluvii de mirosuri, de miresme ametitoare, de arome si voluptate, toate cantand placerea de a manca, acea intraductibila gourmandise franceza.

Un fir de marar si cerul albastru

Recunosteam cu aproape fiecare fraza senzatii pe care le-am incercat si eu in diferite situatii: mergand pe inserat pe o strada pustie, si dintr-o casa cu etaj sa fiu invaluita de imbatatorul miros al sarmalelor aburinde; intrand intr-un restaurant sa mi se para ca aroma de mancare calda aduce cu un savuros ospat, de pe vremuri, cand eram mica; tot din copilarie, cand ma lasam atrasa de bufetul parfumat, plin cu dulceturi, al mamei, si gustam din fiecare borcan pentru ca ea sa nu-si dea seama ca le-am deschis.

Dezradacinarea, exilul pe care si-l autoimpune pictorita Sanda Nitescu este elementul declansator al potopului de amintiri din care este alcatuit acest roman-eseu. Departe de casa, de prieteni, de familie, dupa ce exaltarea de a cunoaste in sfarsit dulcea libertate incepe sa paleasca, naratoarea e cuprinsa de disperare. Vitalitatea, puterea de a merge inainte ii este redata tocmai prin recreerea lumii magice a gusturilor si mirosurilor care au marcat-o din frageda copilarie. Gatitul ii va fi terapie - pranzurile sau cinele luate alaturi de convivi cu aceeasi origine si mistuiti de acelasi foc in pantece- si, mai mult, gatind, naratoarea se va regasi din punct de vedere identitar. “Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun cine esti” spunea Brillat-Savarin. Mancand, e romanca si patimasa, credincioasa traditiilor culinare mioritice, apartenenta este afirmata cu mandrie: “[gust romanesc]…o chestiune de dozaj, o apreciere pe care numai un roman ar putea-o intelege, dandu-mi dreptate”.

Recenzie realizata si oferita de www.TeaCup.ro.

http://www.teacup.ro/pg/book/view/12995/un-fir-de-marar-si-cerul-albastru

TeaCup.ro - comunitatea pasionatilor de carti si ceai.
- Tu stii care este cea mai citita carte?! -

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise