Am citit cu aviditate cele 29 de scrisori imaginare care alcatuiesc delicioasa carte a Sandei Nitescu, scrisori care m-au atras cu efluvii de mirosuri, de miresme ametitoare, de arome si voluptate, toate cantand placerea de a manca, acea intraductibila gourmandise franceza.
Recunosteam cu aproape fiecare fraza senzatii pe care le-am incercat si eu in diferite situatii: mergand pe inserat pe o strada pustie, si dintr-o casa cu etaj sa fiu invaluita de imbatatorul miros al sarmalelor aburinde; intrand intr-un restaurant sa mi se para ca aroma de mancare calda aduce cu un savuros ospat, de pe vremuri, cand eram mica; tot din copilarie, cand ma lasam atrasa de bufetul parfumat, plin cu dulceturi, al mamei, si gustam din fiecare borcan pentru ca ea sa nu-si dea seama ca le-am deschis.
Dezradacinarea, exilul pe care si-l autoimpune pictorita Sanda Nitescu este elementul declansator al potopului de amintiri din care este alcatuit acest roman-eseu. Departe de casa, de prieteni, de familie, dupa ce exaltarea de a cunoaste in sfarsit dulcea libertate incepe sa paleasca, naratoarea e cuprinsa de disperare. Vitalitatea, puterea de a merge inainte ii este redata tocmai prin recreerea lumii magice a gusturilor si mirosurilor care au marcat-o din frageda copilarie. Gatitul ii va fi terapie - pranzurile sau cinele luate alaturi de convivi cu aceeasi origine si mistuiti de acelasi foc in pantece- si, mai mult, gatind, naratoarea se va regasi din punct de vedere identitar. “Spune-mi ce mananci ca sa-ti spun cine esti” spunea Brillat-Savarin. Mancand, e romanca si patimasa, credincioasa traditiilor culinare mioritice, apartenenta este afirmata cu mandrie: “[gust romanesc]…o chestiune de dozaj, o apreciere pe care numai un roman ar putea-o intelege, dandu-mi dreptate”.
Recenzie realizata si oferita de www.TeaCup.ro.
http://www.teacup.ro/pg/book/view/12995/un-fir-de-marar-si-cerul-albastru
TeaCup.ro - comunitatea pasionatilor de carti si ceai.
- Tu stii care este cea mai citita carte?! -

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...
Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.
Rulada din piept de porc
Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.
Sarmale in foi de varza cu afumatura
Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele
Nectar de caise
Comentarii