Fassolada, mancarea nationala a grecilor

Fassolada este considerata a fi mancarea nationala a grecilor, deoarece grecii au supravietuit in perioade de "'Psorokostena"  mancand leguminoase uscate si legume, carne mancand rar si numai la ocazii speciale. Chiar la mijlocul secolului XX, carnea a fost mancata numai in zilele de duminica.

Fassolada, mancarea nationala a grecilor

Acum din pacate dupa cateva decenii de prosperitate Grecia s-a intors la «psorokostena» si incearca sa traiasca pe un buget si un stil nou de viata. In timpul ocupatiei otomane, grecii au fost foarte saraci. Exista in limba greaca un cuvant :"''Psorokostena" care defineste limitarile socio- economice percepute de Grecia in diverse perioade ale timpului. Exista o legenda care spune ca intr-o zi a anului 1826 oamenii s-au adunat in piata mare din Nafplio (un oras port din Peloponez), numita acum Syntagma, fiind rugati sa contribuie pentru eliberarea orasului Messolonghi. Una din cele mai sarace femei din Nafplio a fost prima care si-a donat un inel de argint si un "Grossi" - o moneda turceasca. Oamenii au exclamat : "Uite, chiar psorokostena (cuvantul psoro are sensul de sarac) a contribuit si de aici a ramas acest cuvant.

Ingrediente:

250 g fasole uscata, 3 morcovi felii sau cuburi mici,1/2 telina,1 cartof mare taiat in cuburi mici, 3-4 tulpini de telina tocate marunt, ½ ceasca de ulei de masline, 1 ceapa mare fin tocata,1 catel de usturoi fin tocat, 2 frunze de dafin, 5 rosii proaspete date pe razatoare,1 lingura pasta de tomate, sare marina neiodata si piper boabe, o legatura cimbru uscat, 1 lingura miere, 1 cana cu apa

Mod de preparare:

Se inmoaie boabele de fasole in apa din noaptea precedenta. Scurgeti apa si puneti fasolea intr-o oala cu apa proaspata. Se fierbe in trei ape punand de fiecare data 1/2 lingurita bicarbonat si eliminand spuma rezultata.Se fierbe pana cand se inmoaie putintel boabele asta fiind in functie de fasole dupa care se scurge si se lasa de o parte.Intr-o tigaie se incalzeste uleiul de masline si se caleste ceapa si usturoiul dupa care se adauga cartofii, morcovii, telina si se amesteca. Adaugam frunzele de dafin , tulpinile de telina, condimentam cu sare , adaugam si boabele de piper si adaugam rosiile, amestecate cu pasta de tomate si mierea, fasolea fiarta ºi suficienta apa calduta cat sa acopere. Punem si legatura de cimbru uscat. Se aduce la fierbere se acopera cu un capac si se da la cuptor la foc mic aproximativ 2 ore. Dupã prima ora, se indepãrteaza frunzele de dafin si se amesteca un pic dupa care se acopera din nou si se lasa alta ora sau pânã cand fasolea si legumele sunt moi.

Kali Orexi!Pofta Buna

Pana saptamana viitoare va astept si pe http://papgheorghiu.blogspot.com. Sa auzim numai de bine!

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura

Crema de lamaie: Intr-un vas de inox spargeti ouale.

Prajitura cu piscoturi, crema de lamaie si zmeura
Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella

Incingi o tigaie neaderenta, adaugi uleiul de masline si ceapa taiata cubulete peste care presari putina sare.

Shakshuka cu oua de prepelita si mozzarella
Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi

Omleta la cuptor, cu cartofi