Feniculul este o plantă din care putem consuma frunzele, seminţele şi mai ales bulbul. Frunzele sunt foarte aromate, la fel ca seminţele, iar bulbul poate fi gătit ca orice altă legumă.

Mai puţin cunoscut la noi, feniculul este foarte des folosit în bucătăria indiană, orientală şi chinezească, fiind chiar unul dintre condimentele chinezeşti de bază. Conţine fier, aminoacizi şi uleiuri esenţiale.

Iată câteva moduri în care puteţi găti feniculul:

Îl puteţi prăji: bulbul se taie rondele (cam ca ceapa), se stropeşte cu puţin ulei de măsline şi se prăjeşte în tigaie până devine auriu. Gătit în felul acesta are un gust dulceag.

Se poate adăuga la supe şi tocăniţe, tăiat fideluţă: poate înlocui sau însoţi ceapa.

Tulpinele lui pot fi incluse în zarzavatul pentru ciorbe, dar şi în salate. Sunt foarte crocante.

Iată şi o reţetă rapidă cu fenicul:

Gratin de fenicul

Ingrediente:

4 bulbi mari de fenicul
1 căţel de usturoi zdrobit
200 ml de smântână
50 gr parmezan
un praf de nucşoară

Mod de preparare:

Preîncălziţi cuptorul şi puneţi la fiert o oală cu apă şi un pic de sare. Bulbii de fenicul se taie ca feliile de portocală. Când fierbe apa se adaugă feniculul şi se fierbe 5 – 6 minute. Se scurge bine.

Feliile de fenicul se aranjează într-un vas termorezistent. Se presară nucşoara deasupra. Usturoiul se amestecă cu smântâna şi se toarnă peste fenicul. Parmezanul se presară la final. Se dă la cuptor 20 de minute.

Poftă bună!

Gustos.ro vă mai recomandă somon la cuptor cu fenicul şi pilaf de orez cu pui şi fenicul.

Sursă imagine.

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 4 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Corina Culcea, 09 februarie 2014

    suna ciudar in romaneste , in Franta , pe de alta parte este utilisat foarte des . in special pt supe :)

  • Fara foto

    Mariana Ostasu, 09 februarie 2014

    fenicul este un fel de marar salbatic. eu folosesc doar bulbul, il tai rondele cu putin ulei de masline si zeama de lamaie, este foarte aromatic. poti imbogati salata clasica de fenicul cu cateva felii de portocala, combinatia fiind foarte racoritoare si taie senzatia grea a mancarurilor grase, gen musaca. este sarac in calorii, fiind indicat in curele de slabire si diuretice incat ajuta la eliminarea lichidelor retinute in corp si la combaterea balonarii.

  • kok miori

    kok miori (Chef de cuisine) , 12 aprilie 2013

    Foarte bun feniculul eu fac din bulb salata -il tai subtire felioare,cu ulei de masline si lamaie si deasemeni putina sare,si piper iar frunzele le pun in supa dau un gust minunat.

  • Supersimy_Super

    Supersimy (Maestru bucatar) , 10 aprilie 2013

    usturoiul se amesteca cu smantana , nu cu usturoiul :)