Seminţele de chia - alimentul minune

Chia sau Salvia hispanica este o plantă din familia mentei. Este originară din Sudul Mexicului, dar creşte şi în America Centrală. Numele „chia” provine dintr-un cuvânt al nativilor mexicani, „chian”, care înseamnă uleios şi face referire la conţinutul crescut de uleiuri din seminţele acestei plante.

Seminţele de chia - alimentul minune

Frunzele acestei plante nu sunt foarte populare, în schimb seminţele sunt foarte utilizate pentru că au un conţinut nutriţional ridicat. Seminţele de chia conţin până la 25% acizi graşi Omega 3. Mai conţin proteine şi fibre şi sunt considerată o sursă de hrană perfectă. 30 de grame de seminţe de chia conţin 4 grame de proteine, 9 grame de grăsimi şi 11 grame de fibre.

Datorită cantităţii mari de anti-oxidanţi pe care o conţin, seminţele de chia se păstrează pentru mult timp proaspete. Când sunt uscate, pot absorbi de douasprezece ori greutatea lor în lichid şi devin gelatinoase. Consumate astfel, formează un gel în stomac care ajută la încetinirea carbohidraţilor şi a glucidelor. Seminţele de chia mai sunt cunoscute şi pentru efectul benefic pe care îl au asupra muşchilor şi sunt recomandate sportivilor. Nu conţin gluten.

Chia conţine de cinci ori mai mult calciu ca laptele şi de şapte ori mai multă vitamina C ca portocalele, de trei ori mai mult fier ca spanacul şi de două ori mai mult potasiu ca bananele.

Poate înlocui oul: puneţi seminţele în apă până formează un gel şi folosiţi-le astfel în reţetele care necesită ou.

Reglează nivelul glucozei din sânge, deci e perfectă pentru diabetici.

Seminţele de chia pot fi consumate în diverse moduri: se pot adăuga în pâine sau alte produse de panificaţie, în salate, sandwichuri sau în garnituri. O idee bună este să le puneţi în băuturi, apă sau limonadă. După 10 minute devin gelatinoase şi dau o textură interesantă băuturii.

Gustos.ro vă recomandă Smoothie de mango cu lapte de cocos şi seminţe de chia.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Tort Diplomat

Tort Diplomat

Reteta de tort Diplomat. Cum faci acasa cel mai bun tort Diplomat.

Tort Diplomat
Zacusca picanta cu vinete

Zacusca picanta cu vinete

Zacusca picanta cu vinete
Dulceata de zmeura

Dulceata de zmeura

Dulceata de zmeura reteta simpla. Cum se face reteta de dulceata de zmeura fara conservanti.

Dulceata de zmeura