Seminţele de chia - alimentul minune

Chia sau Salvia hispanica este o plantă din familia mentei. Este originară din Sudul Mexicului, dar creşte şi în America Centrală. Numele „chia” provine dintr-un cuvânt al nativilor mexicani, „chian”, care înseamnă uleios şi face referire la conţinutul crescut de uleiuri din seminţele acestei plante.

Seminţele de chia - alimentul minune

Frunzele acestei plante nu sunt foarte populare, în schimb seminţele sunt foarte utilizate pentru că au un conţinut nutriţional ridicat. Seminţele de chia conţin până la 25% acizi graşi Omega 3. Mai conţin proteine şi fibre şi sunt considerată o sursă de hrană perfectă. 30 de grame de seminţe de chia conţin 4 grame de proteine, 9 grame de grăsimi şi 11 grame de fibre.

Datorită cantităţii mari de anti-oxidanţi pe care o conţin, seminţele de chia se păstrează pentru mult timp proaspete. Când sunt uscate, pot absorbi de douasprezece ori greutatea lor în lichid şi devin gelatinoase. Consumate astfel, formează un gel în stomac care ajută la încetinirea carbohidraţilor şi a glucidelor. Seminţele de chia mai sunt cunoscute şi pentru efectul benefic pe care îl au asupra muşchilor şi sunt recomandate sportivilor. Nu conţin gluten.

Chia conţine de cinci ori mai mult calciu ca laptele şi de şapte ori mai multă vitamina C ca portocalele, de trei ori mai mult fier ca spanacul şi de două ori mai mult potasiu ca bananele.

Poate înlocui oul: puneţi seminţele în apă până formează un gel şi folosiţi-le astfel în reţetele care necesită ou.

Reglează nivelul glucozei din sânge, deci e perfectă pentru diabetici.

Seminţele de chia pot fi consumate în diverse moduri: se pot adăuga în pâine sau alte produse de panificaţie, în salate, sandwichuri sau în garnituri. O idee bună este să le puneţi în băuturi, apă sau limonadă. După 10 minute devin gelatinoase şi dau o textură interesantă băuturii.

Gustos.ro vă recomandă Smoothie de mango cu lapte de cocos şi seminţe de chia.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt

Prajitura Regina Maria – blat pufos, insiropat, bezea crocanta cu nuci si crema fina de cacao cu unt. Un desert perfect...

Prajitura Regina Maria – desert cu blat pufos, bezea cu nuca si crema fina de cacao cu unt
Rulada din piept de porc

Rulada din piept de porc

Alegeti o bucata de carne care sa nu fie prea groasa.

Rulada din piept de porc
Sarmale in foi de varza cu afumatura

Sarmale in foi de varza cu afumatura

Pentru inceput, trebuie sa pregatim carnea pentru sarmale.

Sarmale in foi de varza cu afumatura
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise