Nicio masa fara peste!

Buna reputatie a pestelui ca aliment are origini indepartate, si anume origini antice. Se stie ca pestele este un aliment foarte bun pentru corpul uman.  Are proprietati benefice asupra dezvoltarii intelectului, deoarece contine foarte mult fosfor, iar Lecitina este facuta din ulei de peste.

Nicio masa fara peste!

(un articol de dicarmencitta1957)

Pestele mai contine si Omega 3, foarte bun pentru organismul uman. Cercetatorii englezi au aratat ca dieta eschimosilor, desi este diferita de cea mediteraneeana, ofera o protectie mai mare in lupta cu bolile cele mai frecvente. In zonele polare se consuma o mare cantitate de grasimi animale, iar fructele si legumele erau aproape necunoscute, ceea ce ar fi putut cauza un procent major de afectiuni cardiovasculare si tumori. Eschimosii spre o mare dezamagire erau sanatosi tun, iar explicatia a fost consumul mare de peste si alte animale polare, bogate in grasimi polinesaturate de tipul Omega 3, care nu se gasesc in alte alimente, cu exceptia nucilor si alunelor.

Pestele contine o sursa buna de proteine si este foarte sarac in grasimi, de aceea este un aliment de baza in dietele de slabit, grasimile  de tip Omega 3 diminuand stratul de grasime de pe abdomen. Pestele este o sursa excelenta de vitamine solubile in grasimi: A, D, E, K, vitamina B12, minerale (iod, fosfor, seleniu si zinc). Consumul de peste scade nivelul colesterolului rau, responsabil de afectiunile cardiovasculare, care reprezinta cea mai frecventa cauza de mortalitate in tarile puternic industrializate (aproape 50 de procente). Pestele, uleiul de peste si acizii grasi omega 3 stabilizeaza ritmul cardiac, corectand artimiile.

Un studiu facut pe baza consumului de peste a demonstrat efecte favorabile in cazul bolnavilor de cancer mamar, cancer de ovar sau de colon, grasimile omega 3 blocand dezvoltarea celulelor canceroase.

Pestele se dovedeste a fi un puternic aliment benefic si in cazul unor maladii care, desi nu sunt mortale, sunt foarte dureroase, cum este artrita reumatoida sau inflamtiile cronice ale intestinului. Uleiul din ficat de merluciu scade incidenta diabetului la copii si este extrem de benefic pentru femeile insarcinate. Consumul de peste este foarte favorabil si pentru suferinzii de psoriazis, osteoartrita sau depresie.

Consumul de peste are efecte favorabile, dar a fost temperat de o posibila contaminare a pestilor cu mercur, deversat in ape prin procese industriale, daunator aparatului cardiovascular si dezvoltarii fatului.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura pufoasa cu fructe

Prajitura pufoasa cu fructe

Reteta de prajitura pufoasa cu fructe. Prajitura pufoasa cu fructe reteta simpla. Retete de prajituri cu fructe. Prajituri...

Prajitura pufoasa cu fructe
Salata de vinete cu pasta de rosii

Salata de vinete cu pasta de rosii

Reteta de salata de vinete cu pasta de rosii. Salata de vinete cu pasta de rosii reteta simpla. Reteta de salata de vinete cu...

Salata de vinete cu pasta de rosii
Batoane cu magiun

Batoane cu magiun

Reteta de batoane cu magiun. Batoane cu magiun sau gem reteta pas cu pas. Reteta de batoane de post. Retete de batoane....

Batoane cu magiun
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise