Nicio masa fara peste!

Buna reputatie a pestelui ca aliment are origini indepartate, si anume origini antice. Se stie ca pestele este un aliment foarte bun pentru corpul uman.  Are proprietati benefice asupra dezvoltarii intelectului, deoarece contine foarte mult fosfor, iar Lecitina este facuta din ulei de peste.

Nicio masa fara peste!

(un articol de dicarmencitta1957)

Pestele mai contine si Omega 3, foarte bun pentru organismul uman. Cercetatorii englezi au aratat ca dieta eschimosilor, desi este diferita de cea mediteraneeana, ofera o protectie mai mare in lupta cu bolile cele mai frecvente. In zonele polare se consuma o mare cantitate de grasimi animale, iar fructele si legumele erau aproape necunoscute, ceea ce ar fi putut cauza un procent major de afectiuni cardiovasculare si tumori. Eschimosii spre o mare dezamagire erau sanatosi tun, iar explicatia a fost consumul mare de peste si alte animale polare, bogate in grasimi polinesaturate de tipul Omega 3, care nu se gasesc in alte alimente, cu exceptia nucilor si alunelor.

Pestele contine o sursa buna de proteine si este foarte sarac in grasimi, de aceea este un aliment de baza in dietele de slabit, grasimile  de tip Omega 3 diminuand stratul de grasime de pe abdomen. Pestele este o sursa excelenta de vitamine solubile in grasimi: A, D, E, K, vitamina B12, minerale (iod, fosfor, seleniu si zinc). Consumul de peste scade nivelul colesterolului rau, responsabil de afectiunile cardiovasculare, care reprezinta cea mai frecventa cauza de mortalitate in tarile puternic industrializate (aproape 50 de procente). Pestele, uleiul de peste si acizii grasi omega 3 stabilizeaza ritmul cardiac, corectand artimiile.

Un studiu facut pe baza consumului de peste a demonstrat efecte favorabile in cazul bolnavilor de cancer mamar, cancer de ovar sau de colon, grasimile omega 3 blocand dezvoltarea celulelor canceroase.

Pestele se dovedeste a fi un puternic aliment benefic si in cazul unor maladii care, desi nu sunt mortale, sunt foarte dureroase, cum este artrita reumatoida sau inflamtiile cronice ale intestinului. Uleiul din ficat de merluciu scade incidenta diabetului la copii si este extrem de benefic pentru femeile insarcinate. Consumul de peste este foarte favorabil si pentru suferinzii de psoriazis, osteoartrita sau depresie.

Consumul de peste are efecte favorabile, dar a fost temperat de o posibila contaminare a pestilor cu mercur, deversat in ape prin procese industriale, daunator aparatului cardiovascular si dezvoltarii fatului.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Gem de caise

Gem de caise

Reteta de gem de caise fara conservanti. Gem de caise reteta simpla si usor de preparat.

Gem de caise
Shakshuka

Shakshuka

Se trag la tigaie ceapa, ardeiul, rosiile si se lasa pana se inmoaie.

Shakshuka
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor