Braga era o bautura foarte raspandita la noi, dar care in ultima vreme aproape ca a disparut total din peisaj.

Totusi, poate reusim s-o readuce in dietele noastre zilnice, mai ales cand afara este infernal de cald, deoarece braga este o bautura care racoreste si care este extrem de sanatoasa.


Braga este o bautura pe baza de mei si are un gust dulce-acrisor racoros.

Nutritionistii recomanda aceasta bautura tuturor astenicilor si persoanelor in convalescenta. De asemenea, specialistii spun ca braga are efecte benefice si ajuta la refacere in perioadele de oboseala intelectuala. 

In zilele caniculare, prin transpiratia abundenta pierdem multe vitamine si minerale (calciu, magneziu, cupru, fier, zinc etc.). 

Braga este o sursa excelenta de vitamine B (B1, B2, B3, B6, B12) si vitaminele A si E, dar si de calciu, fosfor, fier si zinc. Deci, prin consumul a doua pahare de braga, punem la loc ceea ce am pierdut prin transpiratie. 

De asemenea, in timpul fermentatiei, in braga se produce acid lactic. Acesta ajuta digestia si stimuleaza secretia de lapte la femei dupa nastere. In acelasi timp, este o baututa recomandata sportivilor, datorita continutului mare de vitamine si saruri minerale. 
 
Braga a fost inventata de turcii nomazi din Asia Centrala. Prin secolul al X-lea a ajuns in Anatolia, urmand ca expansiunea Imperiului Otoman sa o popularizeze peste tot in Balcani, ca pe o bautura ce combate canicula, revigoreaza si revitalizeaza.  

Cum faci Boza, un fel de braga turceasca  si reteta pentru Braga clasica. Sau Kvas, un fel de braga ruseasca.



Surse articol: ro.wikipedia.org
Sursa foto: e-dimineata.ro

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 13 %
299.99 lei
259.99 lei

Panini Maker

- 12 %
249.99 lei
219.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 1 comentariu
  • Fara foto
  • Fara foto

    Gabriela Perez-Balcanu, 28 iulie 2015

    Ok si cum se face?