Sosul Hollandaise (sau olandez) e o combinatie de unt, galbenusuri de ou, zeama de lamaie sau otet plus condimente dupa gust, cu o consistenta similara maionezei. Are un gust foarte fin si e folosit ca ingredient-cheie in reteta de oua Benedict. Se serveste doar cald si e un adaos excelent la fripturi, peste, limba fiarta, calda sau rece, crenvursti calzi, sparaghel sau alte legume.
Consistenta sosului trebuie sa fie cremoasa, iar aroma, apropiata de cea a untului si bogata, cu un gust slab de zeama de lamaie si condimente. Din pacate, se “taie” destul de usor, daca nu e preparat cum trebuie. Daca se intampla acest lucru, il puteti “repara” adaugand intr-un castron un galbenus de ou peste care puneti sosul taiat si amestecati continuu.

Cum se pregateste:


Veti avea nevoie de un castron si un tel. Intai, bateti bine 4 galbenusuri, apoi adaugati zeama de la o jumatate de lamaie. Apoi, 250 g unt topit, pe care terbuie sa il adaugati foarte incet, in vreme ce amestecati continuu mixtura pe care ati pus-o la baine marie. Atentie! Bolul in care amestecati sosul trebuie sa fie tinut peste apa fierbinte, si nu asezat in ea. Sosul va incepe sa se intareasca usor si, odata ce se intampla acest lucru, puteti adauga untul mai rapid. Apoi, adaugati sare, piper alb si negru si e tinut in acest stadiu pana ce se mai incalzeste.

Iata cateva retete in care puteti folosi acest sos:

Sparanghel cu sos olandez

Ceapa umpluta cu sos olandez
Andive cu sos olandez

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 11 comentarii
  • Fara foto
  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 15 aprilie 2010

    E super acest sos !

  • Niko Stan

    Niko Stan (Chef de cuisine) , 19 august 2009

    Merge perfect la peste sau legume fierte si la felurile cu oua.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 15 august 2009

    Sosul meu olandez:intr-un castron de metal pun 3 oua si 3 linguri de vin alb sec.Asez castronul pe bain marie si bat pana obtin o pasta cremoasa.Apoi adaug untul topit(250g) si putin racit,la inceput cateva picaturi,apoi in fir subtire si bat cu putere pana se formeaza un sos cremos. Condimentez sosul dupa gust cu sare,piper si suc de lamaie.

  • lumi

    lumi (Chef de cuisine) , 12 august 2009

    Am sa-l prepar si eu Imi place!

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 12 august 2009

    Foarte interesante retetele!

  • cely snijec

    Cely Snijec (Chef de cuisine) , 12 august 2009

    Delicios sosul.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 12 august 2009

    Foarte interesant articolul,iar reteta este delicioasa.Si eu prepar toate sosurile in casa,sunt cele mai sanatoase...

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 12 august 2009

    Foarte bun articolul si foarte interesant,cat de curand am sa fac ceapa umpluta cu sos Holland.Felicitari pentru articol.

  • Varadi Silvia

    Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 12 august 2009

    Cred ca este un sos bun.Interesant.

  • zana b.

    zana b. (Chef de cuisine) , 12 august 2009

    Folosesc sosul in bucatarie,imi place mai ales ca-l poti face in casa,fara conservanti si coloranti cum e cel din comert.Gustul nu se compara.

  • crystyn@

    Crystyna (Chef de cuisine) , 12 august 2009

    Interesant sos cu unt! Şi e foarte simplu de făcut!