Chiftelele sunt printre cele mai versatile preparate, pot fi servite simple dar si alaturi de paste, tocanite, chiar si in sandvisuri. Rapid de preparat, sunt alegerea multora dintre noi atunci cand nu avem mult timp la dispozitie sau cand nu dorim sa petrecem mult timp in bucatarie. 
 
Chiar daca sunt simplu de pregatit, fiind la baza doar bilute din carne sau alte alimente (precum dovlecelul, conopida, naut etc ), trebuie sa tinem cont de cateva mici aspecte pentru a prepara chiftelele perfecte. Pe unele dintre aceste "reguli" probabil ca le cunoasteti, pe altele mai putin, insa este important sa le si respectam daca dorim sa avem un preparat ca la carne.
 
1. In cazul chiftelelor din carne, trebuie sa alegeti carnea potrivita pentru ceea ce va doriti. In cazul in care folositi carne de vita sau de porc, de exemplu, chiftelele vor fi mai moi, pe cand, in cazul carnii de pui sau curcan, acestea vor fi mai tari.  Din acest motiv, atunci cand pregatim chiftele de pui sau curcan trebuie sa reducem timpul de prajire/coacere.
 
2. Un alt truc pentru a obtine chiftele perfecte este pastrarea tuturor alimentelor reci inainte de a fi gatite. 
 
3. Gusta din compozitie inainte de a forma chiftelele. In acest fel vei stii daca gustul este cel dorit si vei putea remedia imediat situatia.
 
4. Poti adauga verdeata sau chiar cascaval in compozitie pentru un gust aparte. 
 
5. Prin adaugarea de ou sau de pesmet inmuiat in lapte, vei obtine niste chiftele foarte moi si delicioase.
 
6. Modeleaza cu grija chiftelele si nu pune multa presiune atunci cand formezi bilutele. Daca sunt prea compacte,acestea vor deveni tari. Pentru a evita lipirea carnii tocate de maini, foloseste putin ulei sau apa atunci cand modelezi chiftelele.
 
7. Chiftelele trebuie prajite in ulei foarte bine incins si cu focul mic. In acest fel, se evita arderea exteriorului. Daca nu esti un adept al prajelilor, afla ca poti pregati chiftele la gratar sau coapte in cuptor, ba chiar pot fi fierte si in apa.

Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 10 comentarii
  • Mariana Duta, 08 septembrie 2014

    Daca nu poti gusta din compozitie sa vezi daca este bine condimentata,faci o chifteluta de proba si daca iti place le faci si pe celelalte.

  • Zenovia Contesi, 07 septembrie 2014

    Nu stiam de mar !!! O idee grozava! Thanks!

  • Silvia Serratore, 07 septembrie 2014

    Cele mai bune chiftele sunt cele pe care le faci personal iar chiftelele mele sunt aspectoase si gustoase. Este necesar sa pui un ou la 500 g carne dar pentru chiftelute moi si pe care sa le mananci cu aceeasi pifta si in urmatoarele 2 zile, eu mai adaug la cele 500 g carne un cartof, un mar si o lingura de pesment. Adaug patrunjel si marar, usturoi si ceapa si atunci cand am spanac, il oparesc, scurg si toc si il pun in locul marului ras. Le dau prin pesmet si le coc in cuptor(le stropesc cu ulei de masline inainte de a le introduce in cuptor). Sunt sanatoase si apreciate de toti cei care iubesc chiftelutele.

  • LUBITA, 07 septembrie 2014

    Fiecare gospodina are cate un truc personal;eu orice carne as folosi,daca nu adaug in compozitie paine inmuiata in lapte sau cartof fiert si pasat,tot chiftele tari vor fi pe masa si credeti-ma,am ceva ani de experienta culinara!!

  • Lucia Gheorghe, 07 septembrie 2014

    eu de obicei le fac la cuptor .

  • Iuliana Balasa, 07 septembrie 2014

    Puneti-le in cuptor intr-o tava in care ati pus hartie de copt ; sunt mult mai sanatoase si gustoase tot odata .

  • Elena Nisulescu, 04 septembrie 2014

    imi place ,reteta are detalii pretioase,multumesc.

  • Catalin Rosca, 04 septembrie 2014

    gusta tu compozitia esti tralala mai ales daca e pasare cum poti da asemenea sfaturi

  • Cornel Jurja, 04 septembrie 2014

    Oul in exces in preparatul pentru chiftelute le face mai tari.Pentru niste chiftelute pufoase si moi trebuie respectata proportia de 1 ou la 1 kg. de carne.Deasemenea la o cantitate de 1 kg. de preparat se pune in acelasi scop 1-1,5 lingura de gris.

  • Murariu Elena, 03 septembrie 2014

    pRAJITILE IN UNT DE COCOS SUNT EXCELENTE