In cele ce urmeaza va prezentam un tort regal, savurat de capetele incoronate de la curtea regala a Angliei. Tortul Victoria este un tort usor de preparat, perfect pentru vara, cu o istorie interesanta in spatele cortinei gastronomice.

Tortul britanic traditional a fost denumit dupa Regina Victoria a Angliei (1819 - 1901). Pentru ca pranzul se servea de obicei la amiaza, reginei i se facea adesea foame pe la ora patru dupa-amiaza. De aceea se servea ceaiul impreuna cu prajiturele si sandvisuri cu paine si unt, bomboane asortate.

Pentru ca era o fire pragmatica, legenda spune ca regina a considerat ca este o prea mare bataie de cap sa se serveasca atat de multe feluri de prajituri, care necesita mult timp de preparare, si ca ar fi mai bine sa existe o singura prajitura care sa le imbine pe toate. Astfel ca a aparut Tortul Reginei Victoria, ramas celebru pana in zilele noastre. Prajitura mai este cunoscuta si sub denumirea de Sandvisul Victoria.

Istoria regala a prajiturii nu se termina aici, Tortul Reginei a fost readus in atentie de catre Printesa Diana, care aprecia foarte mult aceasta prajitura simpla si delicioasa.

Tortul Reginei este simplu de facut, cu un blat de chec si o crema usoara plus gem de capsune. Secretul acestui tort este tocmai simplitatea si rafinamentul retetei. Este extrem de important ca blatul sa fie pufos si usor, iar reteta trebuie sa fie respectata cu mare atentie, astfel incat sa iasa perfect. Se spune ca producatorii de cuptoare isi testeaza aparatele cu acest blat pentru Tortul Reginei.
 
Tot legile nescrise spun ca Tortul Reginei nu poate fi preparat decat cu gem de capsune de cea mai buna calitate, iar cantitatea de gem din prajitura trebuie sa fie foarte mare. Ca sa nu va mai tinem in suspans, iata reteta:

Ingrediente:

Blat
225 g de unt sau margarina, la temperatura camerei
225 g de zahar pudra
4 oua medii
2 lingurite de esenta de vanilie
225 g de faina
2 lingurite si jumatate de praf de copt

Crema

150 g de unt moale
340 g de zahar pudra
1 lingurita de esenta de vanilie
3 linguri de apa calda (45ml)
2 linguri gem de capsune
capsune sau fructe de padure proaspete dupa gust (optional)

Mod de preparare:
Blatul
Preincalziti cuptorul la 180 de grade C, nivelul 4 la cuptorul cu gaz. Pregatiti doua forme de blat rotunde, cu diametrul de 18 cm (trebuie unse si acoperite cu hartie de copt).

Bateti untul sau margarina cu zaharul pudra, pana cand se obtine o consistenta pufoasa. Bateti ouale si adaugati esenta de vanilie. Adaugati gradat ouale batute in amestecul de unt. Cerneti faina impreuna cu praful de copt si incorporati putin cate putin in amestecul de unt si ou.

Impartiti amestecul in doua parti egale si puneti in tavi, lasati la cuptor timp de 20 de minute sau pana se coc, puteti verifica cu o scobitoare interiorul. Dupa ce se racesc, adica dupa aprox. 5 minute, pot fi scoase din tava si lase sa se raceasca complet.

Crema
Pana se coc blaturile, se poate face crema. Bateti untul pana ce devine cremos si pufos, adaugati gradual zaharul, apoi esenta de vanilie si apa. Crema aceasta de unt poate fi inlocuita cu frisca sau chiar cu crema pentru tiramisu.

Puneti crema intre cele doua blaturi (atentie sa nu fie prea multa) apoi gemul de capsune si, daca doriti, niste fructe de padure sau bucati de capsune. Se poate pune gemul si inainte de crema, depinde de preferinta. Se orneaza cu zahar pudra.

Pofta buna!

Sursa foto.

  • 13 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Gyongyi Eniko, 07 ianuarie 2015

    Eu de exp. as prefera cu frisca si cu fructe de padure, deoarece mi se pare prea mult zaharul pudra din crema, si cred ca ar fi tot atat de delicioasa....! (E vorba de gust, de initiativa, etc.) Dar si in blat este exagerat cantitatea de zahar pudra... Mai ales ca blaturile sunt de diametrul de 18 cm. (Nu stiu de unde este reteta, dar dupa mine si cantitatea de unt si esenta de vanilie este mult pentru aceste doua mici blaturi).

  • Fara foto

    Florica Huszar, 26 iunie 2014

    Voi incerca retetele dv.

  • Cornelia

    Cornelia (Chef de cuisine) , 28 februarie 2013

    EI,nu mai carcotiti si recunoasteti ca e simplu si cred ca si gustos . Chiar maine am s-l fac ,cu mure si zmeura de la congelator mmmmmmmm ce bun va fi .

  • Fara foto

    Cielstar (Bucatar) , 27 noiembrie 2010

    Nu stiu de unde este luata reteta originala dar in crema cu siguranta este foarte mult zahar! Blatul a iesit intr-adevar foarte pufos desi a doua zi era cam uscat. Gustos in general dar ingrozitor de dulce! Daca il mai fac vreodata voi reduce cantitatea de zahar si in blat si in crema...sau cred ca data viitoare il cumpar de la Marks & Spencer LOL

  • zbiggi

    zbiggi (Chef de cuisine) , 06 august 2010

    Mi se pare atat de pufos tortuletul! @ Raluca: daca tot ai pomenit de gusturi, asta e o chestie de gusturi. nu doar torturile imbracate in kilograme de frisca sau fondant sint torturi.

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 27 iulie 2010

    Un tort,pe masura reginei.Arata exact ca o o coroana si sunt sigura ca are si un gust foarte bun.O idee foarte buna si foarte usor de executat.Felicitari.

  • Fara foto

    Raluca Tomescu (Maestru bucatar) , 26 iulie 2010

    este specificat corect numele reginei si perioada in care aceasta a trait si a savurat "tortul" - dar... ma scuzati,chiar daca nu am pretenti la gusturile englezilor, macar la ale dumneavoastra....asta e tort????balarie....

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 25 iulie 2010

    Credeam ca e o reteta ceva mai sofisticata, dar ea e simpla si buna!

  • vera

    vera (Chef de cuisine) , 24 iulie 2010

    simplu si bun tortul acesta!

  • Laura Iacob

    Laura Iacob (Chef de cuisine) , 23 iulie 2010

    @rralu17, da, pe regina actuala o cheama Elisabeta a II-a, dar tortul acesta e de pe vremea reginei Victoria (1819 - 1901) :)

  • rralu17

    rralu17 (Chef de cuisine) , 23 iulie 2010

    Pe regina nu o cheama cumva Elisabeta?? :))) rusinica

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 22 iulie 2010

    Cred ca e o nebunie tortul acesta.....!!!

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 22 iulie 2010

    Interesant articol,delicioasa reteta...