Fie ca este vorba de semintele de fenicul, fie ca ne referim la bulb, feniculul nu este foarte lesne de gasit. Daca avem de gatit o reteta care sa contina aceasta planta, s-ar putea sa avem probleme pentru ca planta nu este intotdeauna la indemana tuturor.

Feniculul sau molura (Foeniculum vulgare) este o specie de planta perena comestibila, al carei areal natural cuprinde regiunea mediteraneana si sud-vestul Asiei (de la est la vest din Maroc si Portugalia până în Pakistan).

Fructele de fenicul (adesea numite impropriu seminte) sunt un vechi condiment al zonei mediteraneene, folosit de greci inca de acum 3000 de ani.

Feniculul este important si in cateva bucatarii regionale din India, mai ales in Bengal, unde intra in componenta unui alt amestec de condimente traditional, ”panch phoron”.

Semintele de fenicul se gasesc in amestecul de condimente chinezesc ”cinci arome” (wu xiang fen); este un condiment popular in bucataria chineza, dar este extrem de rar folosit de unul singur; este prezent insa in amestecuri de condimente.

In India, semintele de fenicul intra uneori in componenta amestecurilor de condimente uscate, numite “masala”.

Feniculul este utilizat in retetele din Iran, Arabia si zona Levantului, Europa centrala, unde este un ingredient apreciat la prepararea muraturilor, a painii aromate, a otetului aromat si a produselor de patiserie. 

Cum feniculul este originar din zona mediteraneana, este tipic pentru bucatariile din aceasta parte a lumii, unde este folosit la condimentarea carnii, pestelui si fructelor de mare. Se gaseste in amestecul ”herbes de Provence”.

Bulbul de fenicul, nu semintele, poate fi consumat crud, insa si oparit, fiert in baie de aburi, sotat, fript sau chiar marinat, in bucataria italiana este folosit crud, la salate, dar si prelucrat termic, la paste si risotto. Mezelurile si chiftelutele italiene contin ca aromatizant natural semintele de fenicul. In Germania, se foloseste in salate asociat cu cicoare si avocado.

Gasiti sugestii despre cum se gateste cu fenicul intr-un articol publicat pe Gustos.ro si realizat de doamna Maria Vekas.

Asadar, va lansam invitatia de a impartasi comunitatii Gustos.ro, prin comentariile lasate la acest articol, idei despre locurile din care putem cumpara fenicul.Recomandari pentru tine si casa ta

PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

 • 9 comentarii
 • constanta proca

  constanta proca (Chef de cuisine) , 07 septembrie 2012

  Un articol foarte interesant ! Despre fenicul stiu ca se gaseste in amestecul "Herbes de Provence ".un condiment pe care il folosesc destul de des.

 • mitinita

  cartederetete.ro (Chef de cuisine) , 14 august 2011

  Si eu am cumparat de la farmacie,nu mai e asa de greu de gasit.

 • Marlena, 24 iunie 2010

  Fenicul sau Anason- Anis, se poate cumpara si de la Plafar sau Plante Medicinale, cum so mai numi acum acest gen de magazine. Fenicul se foloseste la ceaiuri de linistire intestinala pentru bebelusi si chiar si la maturi. El se mai foloseste in bucataria Marocana ,la prajiturele pentru ceai, care sint minunate datorita parfumului tare placut. Grecii produc din el o bautura numita Arak, care este bautura lor populara cum este la noi Tuica.

 • Laila, 24 iunie 2010

  Eu am cultivat (am gasit seminte la pliculet intr0unul din hipermarketuri) acum un an fenicul si a iesit. Bulbul este alb si dulce, iar frunzele arata ca mararul si au gustul anasonului.

 • zana b.

  zana b. (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

  Am citit demult articolulu Mariei despre fenicul,e interesant.Am gasit fenicul la supermarket si arata f. bine.Daca e gatit cum trebuie cred ca e f. bun.

 • Varadi Silvia

  Varadi Silvia (Chef de cuisine) , 29 mai 2010

  Interesant articolul.

 • Sidy

  Sidy (Chef de cuisine) , 27 mai 2010

  De multe ori am intilnit feniculul in hypermarketuri, dar nu stiam ce sa fac cu el. Cu ajutorul Mariei, am aflat. Multumesc Maria !

 • Marilena, 26 mai 2010

  Cultiv feniculul in gradina. Am cumparat semintele pentru cultura de la Kaufland. Seminte pentru preparate culinare se pot cumpara de la Plafar.

 • Moi, 26 mai 2010

  pai se gaseste la orice real, kaufland, etc.. de ce ziceti ca e foarte rar?