Continuam seria de articole dedicate plantelor aromatice si condimentelor mai putin intalnite pe piata ca sa aflam de la dvs. de unde am putea sa le procuram. De aceasta data ne ocupam de lemongrass, o planta folosita mai ales in bucataria orientala, asiatica si ajunsa mai nou si pe meleagurile noastre. Pentru aceasta planta se mai folosesc si denumirile de “citronela” si “iarba lamaioasa”.


Lemongrass este o planta aromatica, perena, cu frunze ascutite si lungi. Are aspectul unei ierbi cu frunze late, seamana putin cu usturoiul verde si are o aroma deosebita de lamaie. Este folosita si ca planta medicinala, avand proprietati anti-cancerigene. In plus, exista peste 55 de specii de lemongrass, toate pastreaza aroma de lamaie.

Se gaseste sub forma proaspata, uscata sau pudra ("sereh"). Se foloseste la ceaiuri, supe, curry, mancaruri cu carne de pui, peste si fructe de mare. Planta este fibroasa, de aceea, atunci gatiti cu lemongrass, planta se scoate din preparat la finalul pregatirii sau se fierbe ami mult timp (aproximativ 15 minute). La gatit se foloseste doar partea alba a plantei proaspete de lemongrass. Inainte de folosire este indicat ca tulpinile sa fie spalate si tinute in apa cca. 2 ore.

Modalitati de conservare si pastrare a lemongrass-ului:

- In frigider, ambalat in plastic, lemongrass-ul rezista cca. 2-3 saptamani.
- Tulpinile congelate se pastreaza cateva luni. 

In continuare va oferim o reteta foarte simpla si gustoasa de Pui vietnamez cu lemongrass.

Ingrediente:

2 linguri de sos de peste
3 catei de usturoi, pisati
1 lingura de curry
1/2 lingurita de sare
2 linguri de zahar plus 1 lingurita si jumatate de zahar
700 de grame de piept de pui dezosat si fara pielita, taiat in fasii scurte
3 linguri de apa
3 linguri de ulei
2 legaturi de lemongrass proaspat, doar bulbii - zona alba
1 arpagic maricel, taiat felii subtiri
3 ardei iuti, fara seminte si tocati marunt
1 ceapa verde pentru decor

Mod de preparare:

Intr-un bol, combinati sosul de peste, usturoiul, pudra curry, sarea si 1 lingurita si jumatate de zahar. Adaugati bucatile de piept de pui si amestecati.

Intr-o tigaie mica, amestecati doua linguri de zahar cu 1 lingura de apa si gatiti la foc puternic, amestecand pana ce zaharul se dizolva. Fierbeti fara sa amestecati pana se caramelizeaza. Luati de pe foc si adaugati celelalte doua linguri de apa. Puneti lichidul intr-un bol.

Incingeti uleiul intr-o tigaie wok sau o alta tigaie mare. Adaugati lemongrass, arpagicul si ardeiul iute si calatiti pana se desfac aromele. Puneti bucatile de piept de pui si caramelul si prajiti pana ce este gata carnea de pui si sosul se ingroasa usor. Transferati intr-un bol si presarati bucatele de ceapa verde. Se serveste cald, cu orez.


Acum ca v-am deschis apetitul cu acest fel de mancare delicios, va invitam sa ne spuneti (prin comentarii) daca ati vazut prin magazine lemongrass si unde?

Recomandari electrocasnice

Fierbator Style Black

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei

Fierbator Style White

- 40 %
299.99 lei
179.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 9 comentarii
  • Fara foto
  • Fara foto

    Analia Ana, 26 noiembrie 2015

    EU folosesc ceaiul.

  • Fara foto

    Dana Fantu, 18 iunie 2014

    O foloseste si Gordon. O sa ma uit la Metro, exista un raion frumos garnisit cu aromatice mai exotice. http://www.lifestylefood.com.au/recipes/18245/meatballs-in-fragrant-coconut-broth

  • Nicoleta Mariana Sandulache

    Nicoleta Mariana Sandulache (Chef de cuisine) , 27 iunie 2010

    Interesanta rubrica si interesant articol, eu am vazut lemongrass la Metro Militari, au aproape toate legumele si fructele pe care nu le gasiti in alta parte. Va multumim ca ne ajutati si ne indrumati unde se gasesc aceste: legume, fructe, condimente care sunt necesare la anumite retete. Multumesc,

  • dicarmencitta1957

    dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 26 iunie 2010

    Un articol foarte bun.Nu am fost atenta si chiar nu am intalnit in niciun supermarket din Bucuresti,dar sigur am sa caut.Voi cauta si sper sa gasesc proaspat in Metro.Felicitari pentru articol.

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 25 iunie 2010

    Interesant articolul,iar reteta este intr-adevar delicioasa...La Metro am vazut numai tulpinile in stare proaspata,iar la Mega image se gaseste conservat la borcan.

  • Fara foto

    Marlena, 24 iunie 2010

    Lemongras, se poate cumpara la orice sera cu plante aromatice si condimente sau flori. In general nu se gaseste in supermarketuri ci in piete la vinzatorii de verdeturi. Este o planta foarte cunoscuta ,dar nu in Romania, in Israel eu cumpar de la sera de unde cumpar si Leustean, Busuioc si Cimbru si luiza proaspete, in ghivece si le tin pe balcon de unde folosesc la ceaiuri sau diverse sosuri si mincaruri. Fiecare poate face la fel ,crescindu-le in balcoane, are nevoie de soare si apa la fel ca leusteanul si Busuiocul.

  • Fara foto

    Octave, 24 iunie 2010

    Se gaseste proaspat in Metro

  • Fara foto

    Laila, 24 iunie 2010

    Da, eu am luat un borcanel de "Lemon grass minced" de la MegaImage. Costa pina in 4 ron, daca-mi aduc aminte bine. Este de fapt o conserva la borcanel de sticla, de 100 g

  • Sidy

    Sidy (Chef de cuisine) , 24 iunie 2010

    De vazut nu am vazut prin hypermarketuri dar dupa cum spuneati si voi:"..exista peste 55 de specii de lemongrass..".Si la noi pe holul blocului avem o astfel de plantuta care daca te atingi de ea sau daca ii freci frunzele miroase a lamaie....Oare asa ceva o fi ???? Interesant tare articolul....