autor:

Amalia Craita

» » , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Aluat fraged,moldovenesc pt cozonac si pasca

Autor: Amalia Craita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 21 aprilie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Din faina cernuta se prepara mai intai maiaua.O parte din faina se opareste cu 3/4 pahar de lapte clocotit,se amesteca bine pana se raceste,se adauga drojdia dizolvata in restul de lapte usor caldut.


Se amesteca bine si se lasa sa creasca.In timp ce maiaua creste se bat galbenusurile pe marginea aragazului si se amesteca cu sare si zahar pana ce acestea se topesc fara sa se incalzeasca prea tare compozitia.


Se adauga apoi 2 linguri de ulei,rom,smantana,vanilie,stafide si coaja de lamaie. ce se amesteca bine se adauga albusurile batute spuma si se pune totul peste maiaua crescuta.


Se amesteca usor cu restul de faina si se incepe framantatul care dureaza cam 1/2 ore,pana ce coca nu se mai lipeste de maini.


Se incepe incorporatul uleiului amestecat cu untul caldut.


Se netezeste la sfarsit coca,se acopera vasul si se lasa sa creasca.O coca reusita creste in circa 4 ore.Coca crescuta se aseaza in forme unse,pregatite astfel:se iau bucati de coca,care,dupa apreciere,ar umple formele cam ceva mai mult de jumatate.


Se lucreaza pe planseta cu mainile unse cu grasime.


Se intinde coca cat lungimea formei,se unge cu unt sau cu ulei si se ruleaza.Rulourile se pot impleti in 2 sau in 3,cozonacul se umple dupa preferinta cu:rahat,nuca,stafide,cacao,mac.


Se coc la inceput la foc domol,iar dupa 1/4 ora la un foc potrivit.


Se incearca des ca sa nu stea mai mult de 3/4 ora in cuptor caci va incepe sa se arda.


Atentie!


Rulourile de coca puse in forme,inainte ca acestea sa fie bagate la cuptor,se vor lasa sa creasca in forma timp de o jumatate de ora(pana acestea isi dubleaza volumul)


Din acest aluat se poate prepara si cozonac si pasca,


in cazul in care vrem sa facem pasca,aluatul se intinde intr-o forma rotunda(de tarta) tapetandu-se peretii vasului cu aluat,apoi se pune umplutura care este facuta de regula din:branza de vaci amestecata cu cateva galbenusuri,samantana,stafide si putin gris.


De exemplu,pt o pasca cu dimensiuni normale(cat o forma de tarta obisnuita) se va proceda in felul urmator: o jumatate de kg de branza dulce de vaci se va amesteca cu 3 galbenusuri, cu un pahar mic de smantana din comert,100 gr gris si stafide dupa preferintele fiecaruia.


Dupa ce am umplut pasca o "inchidem" cu o foaie din aluat.


Se unge si se tine la cuptor timp de 45 min,de asemenea aluatul,inainte de a fi bagat la cuptor,se tine la crescut in tava.

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Fara foto

    cerra (Bucatar sef):

    Buna, Cred ca ar trebuii schimbat titlul la reteta. Aluat fraged inseamna altceva decat Aluatul ptr cozonac. Ma gandesc ca ai vrut sa zici Aluat pufos ptr cozonac si pasca.Sper sa nu fie cu suparare. Cand scri aluat fraged vizitatorul care este interesat gaseste un aluat dospit.

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • marta gabriela abdelhafiz

    marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 09 iunie 2010

    ambele retete sint de salvat ,si a Amaliei si a valentinei (intradevar rafinata)

  • Fara foto

    dana (Bucatar) , 27 iunie 2009

    Draga valentina as vrea sa-mi spui daca esti amabila eu cum sa fac ca cuptorul meu are doua focuri unul sus si altul jos. Pe care trebuie sa-l aprind? Multumesc frumos.

  • Amalia Craita

    Amalia Craita (Chef de cuisine) , 07 mai 2009

    Draga Valentina...felul in care pregatesti umplutura pentru pasca este ceva mai complex,de aceea presupun k are si un gust mai rafinat,eu fac umplutura doar cu branza,stafide si smantana deoarece imi place gustul intens al urdei si este mult mai usor dee facut,de asemenea cateodata mai umplu pasca si cu ciocolata,nuci si rahat...data viitoare am sa incerc sa-mi umplu pasca dupa reteta ta,multumesc mult!

    • valentina ionita

      valentina ionita (Chef de cuisine) , 05 mai 2009

      Interesanta reteta ta.Eu o prepar astfel: 750 G branza de vaci proaspata 5 oua 10 linguri zahar tos 3 linguri lapte praf 1/4 kg smantana 2 linguri faina 1/4 stafide 100 g unt topit coaja rasa de la o lamaie 2 pachete zahar vanilat esenta de vanilie esenta de rom Branza de vaci proaspata se scurge de zer,se sfarama foarte bine cu furculita pentru a evita formarea eventualelor cocoloase.Se adauga un praf de sare,galbenusurile de ou,zaharul,laptele praf,faina,smantana,stafidele,mirodeniile si untul topit(sa nu fie fierbinte).Se amesteca toate ingredintele pana se omogenizeaza ca o pasta.La urma se adauga usor albusurile batute spuma si din nou se amesteca totul,dar incet sa nu se lase compozitia.Se tapeteaza bine o forma sau o cratita cam de 3 kg cu hartie de copt unsa bine cu unt si presarata cu faina.Se toarna compozitia si se coace la foc potrivit. Puteti sa faceti separat o coculita mica din care sa faceti cateva baghete subtirele,impletite pentru a orna pasca sau sa decupati din coca diferite forme (iepurasi,frunzulite...).

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 04 mai 2009

      Multumim pentru reteta.

    • Fara foto

      nedelcu cristina (Chef de cuisine) , 22 aprilie 2009

      Intradevar pasca traditionala se prepara , cu aluatul de cozonac. Mie imi place cel mai mult pasca cu caise su cu visine.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

6h

30 voturi

Ingrediente

  • Ingrediente pentru doi cozonaci:
  • 1 kg faina,50 g drojdie,1 pahar mare de lapte,250 g ulei,50 g unt topit,8 oua,300 gr zahar,2 linguri rom,2 linguri smantana,1 lingurita sare,vanilie,coaja de lamaie rasa,100 gr stafide,un ou pentru uns,putin zahar pentru presara sau mac.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Amalia Craita

Five o'clock cake

Incepi prin a prepara o ceasca de cafea(10 linguri). In timp ce cafeaua se raceste,freci foarte

4 voturi    2 comentarii
1h
Dulciuri diverse

Tort de clatite

Se pregateste o tigaie mare,mare de tot cu compozitie obisnuita de clatite in care putem adauga si

17 voturi    14 comentarii
1h
Dulciuri diverse

Prajitura "Cuburi de gheata"

Intr-un vas batem spuma albusurile cu zaharul, adaugam galbenusurile, praful de copt stins cu lamaie,cacao

30 voturi    17 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse

marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine)

ambele retete sint de salvat ,si a Amaliei si a valentinei (intradevar rafinata)

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Dulciuri diverse
Ciocolată de casă

Ciocolată de casă

Cernem printr-o sită rară cacao-ul și laptele praf. Punem zahărul și apa la fiert, amestecăm tot timpul și lăsăm să fiarbă

0 voturi    0 comentarii
30 min
Dulciuri diverse
Gogoșele pufoase

Gogoșele pufoase

Omogenizăm foarte bine kefirul cu zahărul, zahărul vanilinat apoi adăugăm oul întreg. Adăugăm făina amestecată cu puțină

1 vot    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse