autor:

DENISIA

» » Dulciuri diverse

Cozonac cu nuca si cacao

Autor: DENISIA (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 19 aprilie 2010
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei NU RECI din frigider.


Se strecoara faina de 2 ori pentru a fi cat mai uscata si aerata, in felul acesta coca creste mai bine. In bucatarie trebuie sa fie cald si sa se evite curentii de aer rece.


Pentru maia - drojdia se freaca cu o lingurita de zahar si putin lapte, se presara putina faina si se lasa la loc cald sa creasca (eu o pun langa foc pe aragaz). Atentie la drojdie pe unele pachetelele de drojdie scrie ca se pune un pachetel la 500 g de faina (adica este de preferat sa folositi 60g nu 30 cat este specificat in reteta) pe altele nu este specificat acest lucru. Laptele se fierbe si se lasa la racorit acelasi lucru se face si cu untul. sparg ouale si se separa galbenusurile de albusuri. Galbenusurile se freaca cu putina sare iar albusurile se bat spuma urmand a fi folosite la crema.


Maiaua(drojdia) crescuta se toarna peste faina, apoi se adauga laptele racorit, galbenusurile, mirosuri (rom, vanilie, coaja de lamaie si cea de poartocale si zaharul vanilat).


Se framanta minim jumatate de ora. Puteti framanta 10 min manual si 20 cu robotul de bucatarie. In timpul framantarii adaugat cate putin unt si cate putin zahar alternand intre cele doua pana cand puneti in totalitate cantitatile indicate in reteta.


La sfarsit se adauga 2 linguri de albus batut spuma.


Se mai framanta putin, se acopera cu un servet curat si se lasa la crescut (la cald) pentru jumatate de ora. In timpul acesta amestecati albsurile batute spuma cu cei 50g de zahar (puteti pune dupa gust), cu cele 2-3 linguri de cacao, nuca macinata sau in cazul meu strivesc nuca cu o sticla pentru a ramane bucatile mai mari si romul. Cand a crescut compozitia, se mai framanta putin pe masa, se intinde coca se pune crema si apoi se impletesc cozonacii, in functie de formele de cozonac pe care le aveti puteti scoate cam 2-3 cozonaci.


Se pun in tavile, unse cu unt sau ulei sau cu hartie de copt (dupa preferinte), pana la jumatatea tavii (este bine sa puneti pana la jumatate pentru ca vor creste destul de mult).


Se acopera iar tavile si se mai lasa putin sa creasca apoi se ung cu galbenus de ou si se pun pe deasupra cateva bucati de nuca sau zahar cubic.


Se dau la cuptor. Dupa cuptorul meu traditional stau cam 1 h.


*Reteta a fost testata si adaptata dupa o carte foarte veche de bucate.

  • 18 comentarii
  • Fara foto

  • anca

    anca (Chef de cuisine) , 24 iulie 2012

    arata f bine cozonacul tau,cred ca ai o mica greseala in cantitatea de lapte,nu cred ca e 5 l ci 500ml...

  • anca

    anca (Chef de cuisine) , 13 noiembrie 2010

    Prezentarea cozonacului e extra,iti vine sa mananci fotografia,felicitari!

  • constanta proca

    constanta proca (Chef de cuisine) , 11 iulie 2010

    Cred ca este o bunatate !

    • mihaela cecilia

      mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 11 iulie 2010

      Foarte bun!

    • ALINA BANICA

      ALINA BANICA (Chef de cuisine) , 10 iulie 2010

      Arata tare bine!

    • marta gabriela abdelhafiz

      marta gabriela abdelhafiz (Chef de cuisine) , 09 iunie 2010

      arata grozxav ;ca de altfel si ouale vopsite de tine

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 08 mai 2010

      Ce bine ti-a iesit, ai copt in forma rotunda. Atasez eu o poza cu cozonacul de la Pasti.

    • Mihaela11

      Mihaela11 (Chef de cuisine) , 07 mai 2010

      Foarte aromat si aspectuos.Felicitari!

    • Fara foto

      angy (Chef de cuisine) , 28 aprilie 2010

      Frumos aspect si probabil si delicios!

    • Fara foto

      maria mihalache , 25 aprilie 2010

      Ce frumos a iesit in forma rotunda................de cozonac nu ma satur niciodata , asi manca oricand ,asa de mult imi place.

    • anca

      anca (Chef de cuisine) , 24 aprilie 2010

      M-ai facut curioasa cu mesajul tau si am intrat si eu sa vad ce retete ai .Bravo,cozonacul e extra ,si eu folosesc multe oua la kil 7 galbenusuri si 4 oua intregi. Nici eu nu am timp ,lucrez la un spital si am un ritm infernal ,dar mi am cumparat un aparat numeric si de cate ori gatesc (si gatesc mereu ca nu mi plac mancarurile cumparate) fotografiez. Te astept si cu alte foto si retete si bafta pt concursul de oua!

    • Camelia Grosu

      Camelia Grosu (Chef de cuisine) , 20 aprilie 2010

      Arata foarte bine.

    • lucica mihaila

      lucica mihaila (Chef de cuisine) , 20 aprilie 2010

      A trecut vremea lui, dar ma tenteaza rau de tot!!!

    • Fara foto

      burdulea maria elena , 19 aprilie 2010

      Foarte aspectuos, imi place!

    • Alice85

      Alice85 (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2010

      Frumos foc ti-a mai iesit.

    • DENISIA

      DENISIA (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2010

      Din pacate nu am poze pentru ca nu ma gandeam atunci ca voi posta retete pe acest site. :) Poza de fapt a fost facuta la altceva dar taiata pentru a putea si postata. :) Promit ca la retetele viitoare ( pe care le voi face) voi adauga mai multe poze.

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2010

      E foarte apetisant.

    • Lia Maria

      Lia Maria (Chef de cuisine) , 19 aprilie 2010

      Arata foarte bine , cozonacul tau, as fi vrut sa-l vad si in sectiune, pacat ca nu ai poze... Felicitari ! oricum cred ca este tare bun.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

2h 30 min

16 voturi

Ingrediente

  • 1 kg faina
  • 30g drojdie
  • 240 g unt topit
  • 6-8 oua
  • 0,5 l lapte
  • 250 g zahar si 50 g zahar pentru crema
  • zahar vanilat de Bourbon
  • esenta vanilie
  • esenta rom
  • nuci
  • 2-3 linguri cacao,coaja de lamaie si coaja de portocala

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de DENISIA

Cotlet de porc cu cartofi la capac

Se pun 3 linguri de ulei in tigaie la incins, apoi se adauga usturoiul pisat si se prajeste un pic

5 voturi    9 comentarii
45 min
Fripturi

anca (Chef de cuisine)

arata f bine cozonacul tau,cred ca ai o mica greseala in cantitatea de lapte,nu cred ca e 5 l ci 500ml...

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Dulciuri diverse
Papanasi cu stafide

Papanasi cu stafide

Maiaua Amestecam faina cu putin zahar, drojdia si putina apa calda - amestecul se lasa 10 minute pana isi dubleaza volumul. Branza,

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Dulciuri diverse
Mar copt cu cus-cus si coacaze

Mar copt cu cus-cus si coacaze

Se incalzeste cuptorul la 180 g C. Se fierbe cus-cus-ul timp de 8 minute apoi se strecoara. Se macina alunele si migdalele

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse