autor:

Adelina Damian-Fekete

» » , , Aluaturi si Foietaje, Dulciuri diverse, Retete de Craciun

Cozonac domnesc: pas cu pas

Autor: Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 04 iulie 2011
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Afacerea asta e una serioasa si presupune o pregatire psihica adecvata! Cu o seara inainte, izolezi bucataria si pregatesti vasul mare pentru oficierea ceremoniei. Daca ai unul de lemn ca mine, e foarte bine; daca nu ai, un vailing mare merge foarte bine.


Il aduci in bucatarie si cerni faina, apoi o acoperi cu un servet.


Cantaresti zaharul , pui aproape mirodeniile si nuca macinata. De afacerea cu nuca se ocupa sotul beneficiar al rezultatului final, sa nu se simta neglijat! Daca nu o ai curatata de la piata, il pui sa o sparga de dimineata sau cu 2 zile inainte, apoi in ziua precedenta sa o macine. Sambata fatidica ii dai voie la pescuit, ba chiar insisti sa plece sa nu te deranjeze, pentru ca nervii nu fac bine nici macar la cozonaci!


Vine si sambata, te scoli linistita ca dumnealui e deja la balta sa admire rasaritul soarelui. Incepi operatiile urmatoare si iti iei adio de la telefon si altele pentru vreo 4 ore.


Peste drojdie se pune zahar (1 lingura) si se freaca bine, ca sa se lichefieze.


Pun intr-un castron galbenusurile , zaharul , sarea , coaja de lamaie, esenta de vanilie si le bat bine cu telul. Adaug si 500 ml de lapte cald . Pun 2 linguri de faina intr-un castronel si le oparesc cu o cana de lapte fierbine pe care il torn dintr-o data peste faina si amestec energic. Las amestecul de faina si lapte pana devine caldut si il adaug peste drojdia lichefiata. Aceasta este maiaua. Cand creste, amestec in ea(de 3-4 ori) sa-i mai piara din aere!.


Peste faina cernuta de seara si lasata in bucatarie pun amestecul de lapte, zahar, oua si mirodenii si maiaua. Il amestec bine si framant pana cand se omogenizeaza. Daca mai trebuie lapte, mai puneti. Eu am folosit cam 900 ml. Depinde de faina. Pun aluatul la crescut, acoperit cu un servet curat, la un loc caldut. Las cam 1 ora, apoi topesc untul si il adaug treptat peste aluat si il impatur. Ridic dintr-o parte peste aluatul uns si tot asa pana se termina untul. Mai framant putin sa se incorporeze bine, presar cu faina, fac semnul crucii peste aluat si mai las la dospit vreo 3 sferturi de ora.


Intre timp bat bine albusurile, apoi adaug vreo 8 linguri de zahar si bat iar spuma tare. Presar cacaua si amestec usor, apoi adaug treptat nucile macinate.


Ung tavile cu unsoare: 4 tavi mai inguste(31/9 cm in partea de sus) si 2 mai mari(31/13 cm).


Aluatul crescut il impart cu cantarul: pentru tava mica 400 de grame pentru fiecare. Aluatul ramas il impart pentru 3 tavi mai mari sau 2 tavi si fac si un Rosenkranz.


Intind pe planseta unsa cu ulei. Ung cu ulei si sucitorul si mainile cand iau aluatul.


Intind cam de marimea tavii bucata de aluat si pun nuca, apoi rulez. Nuca am impartit-o pentru tavile pe care le folosesc sa fie cam la fel pentru tavile de aceeasi marime.


Termin aluatul de pus in tavi si il mai las la crescut cam 20 de minute.


Cuptorul se aprinde inainte sa pui in tava aluatul.


Se coc cele 4 tavi mai mici care incap deodata in cuptor, cam 45 de minute. Acum depinde ce cuptor ai, eu dupa 30 de minute am scazut putin focul. Incerci cu o scobitoare sau o spita de bicicleta pe care o am special pentru asa ceva. In partea de jos a aragazului am lasat tava de friptura sa nu se prinda.


Dupa ce scot tavile, le mai las 5 minute asa, apoi dau cu un cutit pe margine sa nu fie prins aluat si sa se rupa cozonacul. Ii asez pe o hartie alba si ii acopar cu servet curat sa se duca la Dumnezeu”.


Pentru Rosenkranz, am caramelizat niste zahar(vreo 5 linguri, poate) intr-o cratita si am pus-o sa se raceasca. Am intins aluatul: un dreptunghi mai ingust si am presarat cacao neagra,zahar si stafide. Cui nu-i convine poate unge cu untul(130 g) amestecat cu 6 linguri de zahar si apoi sa presare nuca. Faci un sul pe care il tai in parti egale, pe care le pui in cratita cu caramel. Normal nu se ung cu ou, dar eu am facut-o! Cacaua mea era cam obraznica si altfel am silit-o sa stea in trandafiri! Te descurci cum poti.


Pun la copt cele 2 tavi in partea de sus si in tava mare de la aragaz cratita cu Rosenkranz, deodata, si procedez la fel.


Atentie la cuptor, chiar jos de tot am pus o alta tava sa nu se arda! Sa rasturnati imediat pe un platou Rosenkranzu’ asta ca altfel devine beton. Eu am patit-o si am turnat niste lapte si l-am pus iar la cuptor ca nu l-am mai putut scoate! Mai ramane ceva caramel pe fundul cratitei, am pus niste lapte si a devenit un sos pe care il poti servi alaturi.


Sa nu taiati cozonacul decat daca e rece, a doua zi e foarte bine(daca rezistati!)


Dupa asta, chemati neamurile la chef sau ii impachetati si ii trimiteti pe avion sau autobuz in Spania. Daca va mai raman, ii puneti in punga de nylon si ii congelati (just in case!).


Nu uitati de vecinii pe care ii chinuiti cu mirosurile. Cate un trandafir merge si pentru cei mai apropiati. Ceilalti sa-si puna pofta in cui ca sunt destule la magazine(cuie sau cozonaci)!

  • 26 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Scarlatescu Mihaela , 02 ianuarie 2014

    cozonacul de Craciun dupa aceasta reteta a iesit perfect. Il voi pregati si de Pasti :)

  • Fara foto

    Iliq Arnaudski , 28 decembrie 2013

    meri cristmast kiss........radka

  • Fara foto

    Ana Maria Santibanez , 21 decembrie 2013

    Draga doamna, sunteti extraordinara ! Am respectat reteta si a iesit un cozonac minunat! Mai veniti cu retete de-astea...le asteptam cu nerabdare...

    • Fara foto

      Cracana Rodica , 21 decembrie 2013

      nu e cam putin 200gr.unt la 2kg.faina?Eu pun la1kg.

    • Fara foto

      Adelina Damian-Fekete , 21 decembrie 2013

      Cu mult drag! Sărbători fericite!

    • Mathe_Karoly

      Mathe_Karoly (Chef de cuisine) , 21 decembrie 2013

      Tare este bun,.,felicitari, bravo, astea da, like

    • Fara foto

      Karoly Mathe , 21 decembrie 2013

      imi place, like&share, particip

    • Bianca_Neamu

      Bianca_Neamu (Chef de cuisine) , 21 decembrie 2013

      Este aceeasi reteta pe care o face si bunica mea de sarbatori si cu care ne incanta de fiecare data!Gustos si pufos! :)

    • Fara foto

      Florescu Nicoleta , 02 decembrie 2013

      Asa il fac si eu :-) E foarte gustos!!!

    • Fara foto

      Filip Paulina , 02 decembrie 2013

      MULTUMESC PTR ACEASTA RETETA MINUNATA,,AM GASIT-O CU 2 ANII IN URMA PE NET SI DE ATUNCII O FAC MEREU,,ESTE FF BUNA,,PASII DE URMAT INTOCMAI SI REZULTATUL ESTE PE MASURA,,,MULTUMESC INCA O DATA,,,,

    • Fara foto

      Cristi Cristian , 20 iulie 2013

      Inainte de a se baga cozonacii la cuptor se ung cu ou si se presara peste ei zahar ca sa fie bine acoperiti peste tot , cand se vor coace, zaharul ala se va carameliza din loc in loc si va forma o glazura care face cozonacii sa fie domnesti nu de dat la ciurdar. Cand se servesc feliile de cozonac trebuie sa fie calde, langa un pahar de vin --se incalzesc la microunde.

    • Fara foto

      Cipriana Stef , 19 iunie 2013

      Yaammmy!

    • Fara foto

      Floare de colt (Chef de cuisine) , 30 aprilie 2013

      Foarte bun si prezentarea retetei excelenta !!! Felicitari !!!

    • Adelina Damian-Fekete

      Adelina Damian-Fekete (Chef de cuisine) , 01 noiembrie 2012

      Da, mai folosesc si mac uneori ca îi place soţului meu. Mulţumesc de comentarii!

    • Fara foto

      Sabina (Maestru bucatar) , 01 noiembrie 2012

      Sunt nascuta-crescuta in Arad . De aceea , cunosc reteta acestui minunat cozonac de la matusile mele . Cu privire la umplutura , v-as ruga sa-mi spuneti daca ati folosit si macul rasnit si oparit cu lapte si zahar . In acest mod , avem cozonaci ( corzi ) cu nuca si cozonaci ( corzi ) cu mac , folosind acelasi aluat . Va multumesc , cu stima , Sabina .

    • In bucataria vesela

      In bucataria vesela (Chef de cuisine) , 26 august 2012

      foarte educativa reteta si foarte bun cozonac...mnam, mnam

    • Fara foto

      costan eliza (Bucatar) , 27 noiembrie 2011

      am sa fac si eu aceasta reteta de Craciun amsa revin cu fotografi si sa va spun daca mi-a reusit

    • anca

      anca (Chef de cuisine) , 23 septembrie 2011

      Felicitari pt felul in care ai descris reteta,m am distrat de minune.Cat despre cozona?E excelent,stiu pt ca reteta asta o fac si eu .E cel mai bun cozonac.!!!!!Imi lasa gura apa ,doar gandindu-ma!!!!Am pus o pe fbook,sa moara toti de pofta!

    • Fara foto

      Genoveva (Chef de cuisine) , 01 august 2011

      Super! Abia astept sa incerc reteta asta !

    • tatiana

      tatiana (Chef de cuisine) , 16 iulie 2011

      " Cozonac domnesc ", prezentat, bineinteles de " o doamna " a gastronomiei .

    • Alexandrina

      Alexandrina (Chef de cuisine) , 12 iulie 2011

      Prezentare excelenta!!

    • Fara foto

      mira (Chef de cuisine) , 11 iulie 2011

      Buni, frumosi - ca si prezentarea!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 07 iulie 2011

      Foarteeeeee buni, salvat reteta!

    • Maria Markov

      Maria Markov (Chef de cuisine) , 05 iulie 2011

      Super! De cand caut o reteta pas cu pas pentru cozonac! Sunt incepatoare iar retata dumneavoastra o sa ma ajute foarte mult!

    • flori de piatra

      flori de piatra (Chef de cuisine) , 05 iulie 2011

      Super!!! Ai toata admiratia mea!Felicitari!!!

    • Licuta Marin

      Licuta Marin (Chef de cuisine) , 04 iulie 2011

      La cozonac, musai nota 20!!! Arata super!!!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

4h 30 min

440 voturi

Ingrediente

  • Aluat:
  • 2 kg de făină bună(de la moara Lancrăm)
  • 12-14 ouă( depinde cât de mari sunt)
  • separate albuşurile
  • 500 g de zahăr
  • coaja rasă de la o lămâie sau două
  • 2 linguriţe cu sare
  • 800-1000 ml de lapte
  • 90-100 g de drojdie proaspătă
  • 200 g de unt
  • Esenţă de vanilie(2 fiole)
  • Puţină scorţişoară
  • Umplutură:
  • Cam 1 kg de nucă
  • 8-10 linguri de zahăr pentru nucă
  • 2 linguri de cacao pentru nucă
  • Rom sau esenţă de rom pentru nucă
  • Stafide
  • zahăr şi cacao pentru Rosenkranz
  • Sau clasic(130 g de unt şi 6 linguri de zahăr)
  • Unsoare de uns tăvile
  • 1 ou bătut pentru uns

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Adelina Damian-Fekete

Roșii uscate la cuptor

Preîncălzeşte cuptorul la 150°C . Spală roşiile, şterge-le, taie-le în două, scoate

10 voturi    7 comentarii
2h 30 min
Aperitive cu legume

Prajitura cu mere

Aluat: Amestecați făina cu praful de copt, bicarbonatul și cu untul scos din timp din frigider

2 voturi    0 comentarii
2h
Dulciuri diverse

Tiramisu cu fructe de padure

Se prepară o cafea tare și se lasă la răcit, apoi se strecoară. Se separă albusurile de gălbenușuri.

5 voturi    1 comentariu
40 min
Dulciuri diverse

Scarlatescu Mihaela

cozonacul de Craciun dupa aceasta reteta a iesit perfect. Il voi pregati si de Pasti :)

Ti-a placut? Da-o mai departe!
coca cola

Adauga cate un ingredient* pe rand si vei gasi retetele dorite pentru cei dragi.
* adauga pe rand si apasa butonul "adauga" dupa fiecare ingredient



Adauga reteta
Retete
din Dulciuri diverse
Tarta cu mere caramelizate

Tarta cu mere caramelizate

Oul se freaca cu zaharul pana devine spuma. Se adauga smantana, uleiul, esentele, praful de copt, sare si faina pana devine o coca

0 voturi    0 comentarii
1h
Dulciuri diverse
Lapte de pasare

Lapte de pasare

Laptele se fierbe, separat se pun galbenusurile cu 250 gr zahar si se bat bine cu mixerul pana se fac spuma, peste care adaugam si praful

18 voturi    15 comentarii
30 min
Dulciuri diverse