autor:

Fara foto

» » Aluaturi si Foietaje

Gogosi din aluat dospit

Autor: Dana Cernat (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 07 iunie 2005
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Drojdia se amesteca cu 10 g zahar si se dizolva in 150 ml apa calda.


Se adauga treptat 300 g faina, obtinindu-se maiaua, peste care se pudreaza putina faina si se lasa la dospit, la cald, cca 30 minute. Ouale se amesteca cu sarea, zaharul, esenta de rom si cca 250 ml apa calda. Compozitia obtinuta se amesteca cu maiaua si se framinta cu faina.


Se obtine un aluat de consistenta potrivita care se unge cu ulei la suprafata si se lasa la dospit 30 - 40 minute.


Dupa ce a dospit, aluatul se imparte in 10 bucati (bile) egale, care se modeleaza pe o planseta unsa cu ulei, in rulouri de cca 25 cm lungime si cu 2 cm grosime, care se impletesc prin rasucire cite doua.


Se asaza pe planseta unsa cu ulei si se lasa sa creasca, la cald, cca 30 minute.


Se incinge uleiul si se introduc in baia de ulei pentru prajit, cca 5 minute pe o parte, apoi se intorc cu o paleta pe cealalta parte si se rumenesc pe ambele parti.


Se scot din baia de ulei.


Cind sint gata, se asaza pe un gratar sau pe o tava inclinata pentru scurgerea uleiului, apoi se pudreaza cu zahar si se servesc calde.

  • 1 comentariu
  • Fara foto

  • mariana scarlat

    mariana scarlat (Chef de cuisine) , 05 august 2009

    10 bucăţi? De ce dimensiuni?

Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

102 voturi

Ingrediente

  • Pentru 10 bucăti:
  • * 750 g faina,
  • * 30 g drojdie,
  • * 80 g zahar,
  • * 2 oua,
  • * esenta de rom,
  • * 5 g sare,
  • * 120 ml ulei
  • * zahar vanilat.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Dana Cernat

Cozonac moldovenesc

Se cerne faina intr-un vas adinc si se incalzeste laptele pe foc mic. In 250 de ml lapte se adauga

34 voturi    8 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse

Pui Hawaii

Preincalziti cuptorul la 175 de grade C. Amestecati faina, sarea si piperul intr-o punga de plastic.

24 voturi    15 comentarii
1h 10 min
Mancaruri cu carne

Supa de ciuperci

Intr-o cratita mare, sotati in unt ciupercile si ceapa pana se fragezesc, adaugati cubul Knorr.

22 voturi    16 comentarii
30 min
Supe de legume
mariana scarlat

mariana scarlat (Chef de cuisine)

10 bucăţi? De ce dimensiuni?

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Aluaturi si Foietaje
Paine din aluat neframantat

Paine din aluat neframantat

Se cerne faina intr-un bol si se amesteca cu sarea. Drojdia, maruntita cu cutitul, si peste care se adauga lingura de miere, se amesteca

22 voturi    15 comentarii
10 min
Aluaturi si Foietaje
Turte umplute

Turte umplute

Cernem faina intr-un bol. Frecam drojdia cu zaharul pana ce se dizolva. Peste faina punem smantana, drojdia dizolvata si sarea. Incepem

6 voturi    9 comentarii
1h 25 min
Aluaturi si Foietaje