autor:

valentina ionita

» » , Aperitive, Mancaruri cu peste

Peste sarat si uscat

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 18 noiembrie 2010

Alte retete din aceeasi categorie
Ti-a placut? Da-o mai departe!
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 18 noiembrie 2010

Ingrediente
caras proaspat, , Varianta 1, Pentru saramura aveti nevoie de apa si sare grunjoasa, , Varianta 2, , Aveti nevoie doar de sare grunjoasa

Dificultate: Redusa Timp: 40 min

14 voturi

Mod de preparare

Varianta 1


In apa se adauga sare grunjoasa atat cat va sta oul crud deasupra si se fierbe pana se topeste sarea.


In saramura racita foarte bine se pun pestii unul cate unul(vor fi acoperiti complet de saramura).


Dupa 2-3 zile se vor scoate din saramura si se vor usca la vant in curte sau chiar pe balcon.


Varianta 2


Pestele intreg sau despicat ,eviscerat si cu solzi se sareaza din abundenta pe toate partile cu sare grunjoasa.Pestele astfel pregatit se va tine 2-3 zile in sare si in zeama formata,dupa care se va usca la vant in curte sau pe balcon.


In lunile noiembrie si decembrie se prepara cel mai delicios peste sarat si uscat.


Saptamana trecuta am facut pomenirea bunicii materne de 10 ani in judetul Calarasi. Cand am ajuns ,unchiul meu tocmai ce revenise cu cateva kilograme de caras de la o partida de pescuit...cam saracuta ce-i drept,dar suficient cat sa ne dea de lucru.


Am curatat pestele, l-am spalat si am decis impreuna sa folosim pentru prepararea caraseilor prima varianta .


Daca folositi peste mai mare crap,stiuca,fitofag , pestele se despica pastrand solzii ,se eviscereaza si se pregateste in functie de varianta pe care o alegeti.


Se pastreaza foarte bine in pod,in beci,la frigider sau pe balcon la rece.


Exemplu de preparate cu peste sarat :


http://www.gustos.ro/retete-culinare/mancaruri-cu-peste/rasol-de-peste-uscat-sarat-cu-legume-si-mujdei-de-usturoi.html


http://www.gustos.ro/retete-culinare/mancaruri-cu-peste/pilaf-cu-peste-uscat-sarat.html
Retete
Alte retete din Aperitive

Peste sarat si uscat rasol cu legume la cuptor

Pestele se tine in apa la desarat de la 2 ore pana la o noapte intreaga , in functie de cat de sarat

10 voturi    8 comentarii
4h
Aperitive

Rasol de peste uscat(sarat) cu legume si mujdei de usturoi

Am tinut pestele la desarat in apa rece de seara pana dimineata cca 12 ore pentru ca este foarte

7 voturi    8 comentarii
30 min
Aperitive

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Dana Calin , 17 septembrie 2014

    cu cartofi fierti in coaja si maioneza de usturoi....delicios

  • Fara foto

    Cebotari Constantin (Bucatar) , 03 martie 2013

    Nu am stiut ca voi gasi si in Romania. Asa ceva am vazut doar in Republica Moldova. M-ar interesa daca nu cumva vinzi pesti sarati? :D

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

    Ma bucur ca ti-a placut...

    • tatiana

      tatiana (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      Am retinut, stiu cum trebuie sa procedez daca va fi cazul.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

40 min

14 voturi

Ingrediente

  • caras proaspat
  • Varianta 1
  • Pentru saramura aveti nevoie de apa si sare grunjoasa
  • Varianta 2
  • Aveti nevoie doar de sare grunjoasa

Raporteaza reteta

Retete
de valentina ionita

Salata de sfecla rosie si branza

Este un aperitiv gustos, usor, de efect si care poate fi servit la orice ora ... Taiem branza si

0 voturi    0 comentarii
20 min
Aperitive

Flori de salcâm în aluat de clătite de post şi fără gluten

Spălăm florile de salcâm şi le lăsăm să se scurgă de apă şi să se usuce. Preparăm un

1 vot    0 comentarii
20 min
Dulciuri diverse

Dulceata din flori de salcam

Se spala in apa rece florile de salcam, se indeparteaza coditele alegand numai florile si se lasa

1 vot    0 comentarii
1h
Conserve si muraturi

Cebotari Constantin (Bucatar)

Nu am stiut ca voi gasi si in Romania. Asa ceva am vazut doar in Republica Moldova. M-ar interesa daca nu cumva vinzi pesti sarati? :D



Adauga reteta
Retete
din Mancaruri cu peste
Peste la cuptor

Peste la cuptor

Curatam si spalam pestele. Il taiem si ii punem sare , lasam in frigider toata noaptea. Preincalzim cuptorul la 180 de grade. Curatam,

0 voturi    0 comentarii
1h 15 min
Mancaruri cu peste
Lup de mare la gratar si paella cu creveti

Lup de mare la gratar si paella cu creveti

1. Peştele se curată, se spală, se ţine la rece. Se poate fileta, dar e mai gustos dacă îl preparaţi întreg. 2. Spălaţi

5 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Mancaruri cu peste