autor:

valentina ionita

» » , Aperitive cu peste, Mancaruri cu peste

Peste sarat si uscat

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 18 noiembrie 2010
Ti-a placut? Da-o mai departe!

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 18 noiembrie 2010

Ingrediente
caras proaspat, , Varianta 1, Pentru saramura aveti nevoie de apa si sare grunjoasa, , Varianta 2, , Aveti nevoie doar de sare grunjoasa

Dificultate: Redusa Timp: 40 min

14 voturi

Mod de preparare

Varianta 1


In apa se adauga sare grunjoasa atat cat va sta oul crud deasupra si se fierbe pana se topeste sarea.


In saramura racita foarte bine se pun pestii unul cate unul(vor fi acoperiti complet de saramura).


Dupa 2-3 zile se vor scoate din saramura si se vor usca la vant in curte sau chiar pe balcon.


Varianta 2


Pestele intreg sau despicat ,eviscerat si cu solzi se sareaza din abundenta pe toate partile cu sare grunjoasa.Pestele astfel pregatit se va tine 2-3 zile in sare si in zeama formata,dupa care se va usca la vant in curte sau pe balcon.


In lunile noiembrie si decembrie se prepara cel mai delicios peste sarat si uscat.


Saptamana trecuta am facut pomenirea bunicii materne de 10 ani in judetul Calarasi. Cand am ajuns ,unchiul meu tocmai ce revenise cu cateva kilograme de caras de la o partida de pescuit...cam saracuta ce-i drept,dar suficient cat sa ne dea de lucru.


Am curatat pestele, l-am spalat si am decis impreuna sa folosim pentru prepararea caraseilor prima varianta .


Daca folositi peste mai mare crap,stiuca,fitofag , pestele se despica pastrand solzii ,se eviscereaza si se pregateste in functie de varianta pe care o alegeti.


Se pastreaza foarte bine in pod,in beci,la frigider sau pe balcon la rece.


Exemplu de preparate cu peste sarat :


http://www.gustos.ro/retete-culinare/mancaruri-cu-peste/rasol-de-peste-uscat-sarat-cu-legume-si-mujdei-de-usturoi.html


http://www.gustos.ro/retete-culinare/mancaruri-cu-peste/pilaf-cu-peste-uscat-sarat.html

  • 4 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Dana Calin , 17 septembrie 2014

    cu cartofi fierti in coaja si maioneza de usturoi....delicios

  • Fara foto

    Cebotari Constantin (Bucatar) , 03 martie 2013

    Nu am stiut ca voi gasi si in Romania. Asa ceva am vazut doar in Republica Moldova. M-ar interesa daca nu cumva vinzi pesti sarati? :D

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

    Ma bucur ca ti-a placut...

    • tatiana

      tatiana (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

      Am retinut, stiu cum trebuie sa procedez daca va fi cazul.

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Redusa

Timp

40 min

14 voturi

Ingrediente

  • caras proaspat
  • Varianta 1
  • Pentru saramura aveti nevoie de apa si sare grunjoasa
  • Varianta 2
  • Aveti nevoie doar de sare grunjoasa

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de valentina ionita

Friptura de rata cu sos de portocale si arpagic

Spalati bine pulpele si stergeti-le bine cu prosopele de hartie. Se tine carnea la marinat cca 20

0 voturi    0 comentarii
1h 50 min
Fripturi

O alta modalitate inedita pentru a vopsi ouale de Paste...Doar cu colorant alimentar si orez.

Se adauga in cutiuta cateva linguri de orez si in functie de nuanta si de intensitatea culorii turnati

1 vot    0 comentarii
20 min
Aperitive cu oua

Pasta ( Hummus) din seminte de floarea soarelui

Semintele de floarea soarelui (de preferat a se inmuia peste noapte, dar se pot folosi si uscate)

2 voturi    2 comentarii
20 min
Aperitive cu legume

Cebotari Constantin (Bucatar)

Nu am stiut ca voi gasi si in Romania. Asa ceva am vazut doar in Republica Moldova. M-ar interesa daca nu cumva vinzi pesti sarati? :D



Adauga reteta
Retete
din Mancaruri cu peste
Somon la cuptor cu garnitura de sos de lamaie cu capere

Somon la cuptor cu garnitura de sos de lamaie cu capere

Fileul de somon se aseaza intr-un vas termorezistent pentru cuptor tapetat cu hartie de pergament si se asezoneaza cu sare si piper. Se

0 voturi    0 comentarii
1h
Mancaruri cu peste
Sardine in stil marocan

Sardine in stil marocan

Curatam sardinele de solzi, cap, aripioare, precum si interiorul. Le deschidem (fara sa le taiem de tot) si scoatem scheletul. Asezam

1 vot    0 comentarii
30 min
Mancaruri cu peste