festivalul blogurilor gustoase

autor:

valentina ionita

» » , Aperitive cu peste, Mancaruri cu peste

Peste sarat si uscat

Autor: valentina ionita (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 18 noiembrie 2010
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Varianta 1


In apa se adauga sare grunjoasa atat cat va sta oul crud deasupra si se fierbe pana se topeste sarea.


In saramura racita foarte bine se pun pestii unul cate unul(vor fi acoperiti complet de saramura).


Dupa 2-3 zile se vor scoate din saramura si se vor usca la vant in curte sau chiar pe balcon.


Varianta 2


Pestele intreg sau despicat ,eviscerat si cu solzi se sareaza din abundenta pe toate partile cu sare grunjoasa.Pestele astfel pregatit se va tine 2-3 zile in sare si in zeama formata,dupa care se va usca la vant in curte sau pe balcon.


In lunile noiembrie si decembrie se prepara cel mai delicios peste sarat si uscat.


Saptamana trecuta am facut pomenirea bunicii materne de 10 ani in judetul Calarasi. Cand am ajuns ,unchiul meu tocmai ce revenise cu cateva kilograme de caras de la o partida de pescuit...cam saracuta ce-i drept,dar suficient cat sa ne dea de lucru.


Am curatat pestele, l-am spalat si am decis impreuna sa folosim pentru prepararea caraseilor prima varianta .


Daca folositi peste mai mare crap,stiuca,fitofag , pestele se despica pastrand solzii ,se eviscereaza si se pregateste in functie de varianta pe care o alegeti.


Se pastreaza foarte bine in pod,in beci,la frigider sau pe balcon la rece.


Exemplu de preparate cu peste sarat :


http://www.gustos.ro/retete-culinare/mancaruri-cu-peste/rasol-de-peste-uscat-sarat-cu-legume-si-mujdei-de-usturoi.html


http://www.gustos.ro/retete-culinare/mancaruri-cu-peste/pilaf-cu-peste-uscat-sarat.html

  • 3 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Cebotari Constantin (Bucatar) , 03 martie 2013

    Nu am stiut ca voi gasi si in Romania. Asa ceva am vazut doar in Republica Moldova. M-ar interesa daca nu cumva vinzi pesti sarati? :D

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

    Ma bucur ca ti-a placut...

  • tatiana

    tatiana (Chef de cuisine) , 13 iulie 2011

    Am retinut, stiu cum trebuie sa procedez daca va fi cazul.

Dificultate

Redusa

Timp

40 min

13 voturi

Ingrediente

  • caras proaspat
  • Varianta 1
  • Pentru saramura aveti nevoie de apa si sare grunjoasa
  • Varianta 2
  • Aveti nevoie doar de sare grunjoasa

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de valentina ionita

Somon marinat in sos de miere si mustar pregatit la grill sau gratar

Se prepara sosul pentru marinare din ingredientele de mai sus ,se pun bucatile de somon la marinat,

0 voturi    0 comentarii
1h
Mancaruri cu peste

Sărmăluţe de post (din varză murată) la Philips Multicooker

Au ieşit 40 de sărmăluţe delicioase. Foile de varză se desfac de pe cotor şi se ţin în

1 vot    0 comentarii
1h 50 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

MANCARE DE FASOLE VERDE CU CARNE

Ceapa,morcovul,telina si ardeii se curata,se spala si se taie pestisori sau cubulete dupa preferinta.Se

82 voturi    15 comentarii
45 min
Mancaruri cu carne

Cebotari Constantin (Bucatar)

Nu am stiut ca voi gasi si in Romania. Asa ceva am vazut doar in Republica Moldova. M-ar interesa daca nu cumva vinzi pesti sarati? :D

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Mancaruri cu peste
Creveti si calamari cu legume

Creveti si calamari cu legume

Intr-un wok se pune apa, iar cand aceasta da in clocot se adauga calamarul, crevetii si restul ingredientelor, si se lasa pe foc, dupa

0 voturi    0 comentarii
30 min
Mancaruri cu peste
Pastrav la cuptor en papillote

Pastrav la cuptor en papillote

Pasul 1: Incalzim cuptorul. Taiem ardeiul in fasii. Pasul 2: Condimentam fiecare peste cu sare si piper macinat pe ambele

1 vot    0 comentarii
45 min
Mancaruri cu peste