autor:

Fara foto

» » Dulciuri diverse

Placintele bunicii

Autor: George Florescu (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 16 septembrie 2005
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Se pune faina intr-un castron, in mijlocul ei se face loc si se pune drojdia dizolvata in apa sau lapte cald (cca 150 ml) si o lingurita de zahar.


Se presara deasupra drojdiei un strat foarte fin de faina, se acopera castronul si se lasa o jumatate de ora la caldura. Apoi se framanta un aluat potrivit, adaugandu-se treptat uleiul si apa sau lapte, daca e nevoie. Cand aluatul se desprinde usor de pe maini si de pe vas, si cand apar basici in aluat, acesta este gata.


Se acopera cu un prosop incalzit si se pune la dospit pana cand isi dubleaza volumul. Planseta pe care se va intinde aluatul nu trebuie pudrata cu faina, ci unsa cu ulei. In acest fel, se lucreaza mai usor, mai repede si aluatul nu se prinde de maini. Dupa ce aluatul a dospit, se ia o bucata (cam cat un pumn) si se intinde o foaie cat se poate de subtire. Foaia trebuie sa fie in forma de patrat. In centru se pune umplutura (de post, de carne, varza, branza etc.) si se impacheteaza ca un plic, adunand colturile aluatului in mijloc si presand usor pentru lipirea acestora.


Se intinde usor cu sucitorul si apoi se prajeste placinta intr-o tigaie cu ulei bine incins.


Umplutura de post: 500 g cartofi fierti in coaja se curata si se dau prin masina de tocat.


Se amesteca cu 2 cepe prajite in ulei, cu piper mult si sare. mai adauga si seminte de chimen. Placinta cu cartofi se serveste impreuna cu suc proaspat de rosii. E buna si la bere sau vin. nu e post, placintele se pot umple cu branza de burduf, cu telemea desarata amestecata cu cozi de ceapa verde, marar si loboda.


Se pot umple si cu varza acra, calita, si atunci se servesc calde, cu smantana.


  • 2 comentarii
  • Fara foto

  • valentina ionita

    valentina ionita (Chef de cuisine) , 26 octombrie 2009

    Cred ca este tare gustoasa...

  • Tatar Nicu

    Tatar Nicu (Chef de cuisine) , 22 octombrie 2009

    Bunica ta este cumva din nordul ardealului?

Dificultate

Medie

Timp

1h 30 min

41 voturi

Ingrediente

  • 1 kg de faina
  • 40 g drojdie proaspata
  • 1 lingurita de zahar
  • 3 linguri de ulei
  • apa calduta sau lapte.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de George Florescu

Ciuperci umplute

Se spala ciupercile si li se scot piciorusele, care se taie feliute. Se curata usturoiul si ceapa

200 voturi    1 comentariu
1h
Aperitive cu legume

Prajitura cu mere (reteta bunicii)

Incingeti cuptorul la 180°C si preparati zaharul ars, punand pe foc, intr-o craticioara cu fundul

141 voturi    5 comentarii
1h
Prajituri

Brocoli cu ciuperci

250 g brocoli se desfac in buchetele mici. 30 g unt se incing si se caleste in el un catel de usturoi.

152 voturi    4 comentarii
1h 30 min
Mancaruri cu legume si zarzavaturi

valentina ionita (Chef de cuisine)

Cred ca este tare gustoasa...

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Dulciuri diverse
Cupcake marmorat

Cupcake marmorat

Incalzim cuptorul la 170 de grade. In bolul mixerului punem untul cu zaharul si amestecam bine pana devine cremos; apoi, se adauga

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse
Cupcake de ciocolata si martipan

Cupcake de ciocolata si martipan

Incalzim cuptorul la 160 de grade. Topim ciocolata cu untul la bain marie sau la microunde si amestecam putin ca sa fie uniform. La

0 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse