autor:

Fara foto

» » Aperitive cu brinza

Prepararea cascavalului

Autor: vio (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 26 martie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Se incalzeste putin laptele, se adauga 3-4 linguri de cheag si se asteapta ca laptele sa se coaguleze.


Se asteapta cam o ora si jumatate.Cand laptele s-a coagulat se taie cu o lingura de lemn in mai multe bucati si apoi se incalzeste foarte putin vasul (la foc mic ,in acelasi timp incercand sa se adune incet casul.Casul obtinut se pune intr-o strecuratoare , si se lasa sa se scurga foarte bine.


Apoi casul se tine la dospit cam 2 zile, pana face niste gaurele.


Se fierbe apoi apa intr-un vas, casul se taie felii si se scufunda in apa fiarta, pana se inmoaie ca o guma.


Se aseaza apoi intr-o forma speciala, se modeleaza cu o lingura si se lasa in forma pana se raceste.


Se pune apoi in sare, se lasa cam o zi.Saramura se face destul de tare , se lasa pe o parte jumatae de zi si apoi se intoarce.Dupa ce este scos din saramura casul se lasa la scurs.


Cand este foarte bine scurs (se tine cam 3-4 zile intr-o camera racoroasa, atarnat) cascavalul se afuma in afumatori speciale.Pentru afumat am vazut ca se folosesc la foc lemne si conuri de brad .


Este o reteta din zona Vrancei (Soveja), cascavalul este foarte gustos si sanatos si poate fi pastrat destul de mult timp.

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Murea Simona , 14 septembrie 2014

    multumim frumos pt sfaturi

  • Fara foto

    strava lavinia , 28 mai 2014

    unde las casul la dospit in camera ?

  • Fara foto

    Rodica Talvan , 13 decembrie 2013

    foarte bun

    • Fara foto

      Dragan Marian , 04 septembrie 2013

      ok...foarte gustos...

    • Fara foto

      Marian Viteza , 29 august 2013

      foarte bun cascavalul de soveja...

    • Fara foto

      Elena Andrei , 05 iunie 2013

      si eu fac cascaval cam aceeasi reteta dar le afun see you lemn de arine.

    • Fara foto

      adriana (Bucatar) , 22 martie 2011

      aceata reteta o face si mama mea si sunt tare multumita cum iese. pentru cine e interest sa stiti ca e foarte buna reteta.

    • Fara foto

      M. Danciu , 26 mai 2010

      Reteta o fi ea complicata (sau nu ?), dar e redata foarte simplist. Eu nu as incerca-o, desi imi doresc sa pregatesc cascaval in casa. Mai ales lucrand cu cantitati atat de mari, daca nu iti iese, ce te faci ?

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

1h 30 min

122 voturi

Ingrediente

  • lapte proaspat (aprox 10 l)
  • cheag. Cheagul folosit este in pliculete sub forma de pulbere (30 grame)Se dizolva continutul pliculetului in 100 ml apa fiarta si racita
  • sau se respecta recomandarile de pe plic.

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de vio

Pasta aperitiv din masline

Maslinele se curata de samburi si se oparesc in apa clocotita.Se lasa sa se raceasca ,se dau prin

1 vot    1 comentariu
30 min
Aperitive cu legume

Salata pentru iarna(in borcane de 400g)

Se pune la fiert 1/2 l otet.1/2l apa 2 foi de dafin Se fierb in aceasta compozitie pe rand in ordinea

3 voturi    0 comentarii
15 min
Conserve si muraturi

Prajitura cu miere(foi)

Toate ingredientele se amesteca si se fierb maxim 5 min.Se lasa sa se raceasca si se amesteca cu

2 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Prajituri

Murea Simona

multumim frumos pt sfaturi

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Bucatarul stie tot
Adauga reteta
Retete
din Aperitive cu brinza
Tarta cu branzeturi

Tarta cu branzeturi

Aluatul: Frecam drojdia cu zaharul pana se dizolva. Intr-un vas punem faina cernuta, praful de sare, drojdia si incepem sa framantam. Turnam

1 vot    0 comentarii
1h 40 min
Aperitive cu brinza
Placinta cu branza

Placinta cu branza

Se freaca drojdia cu zaharul pana devine lichida, apoi se pune o lingurita de faina peste drojdie, se amesteca putin si se lasa deoparte.

1 vot    0 comentarii
1h
Aperitive cu brinza