festivalul blogurilor gustoase

autor:

Alexandrina

» » Torturi

Tort egiptean (reteta preluata de pe blogul Amaliei)

Autor: Alexandrina (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 24 iunie 2009
Alte retete din aceeasi categorie

Mod de preparare

Am pregatit intai foile: am batut albusurile spuma, am pus zaharul si am batut pana s-a topit acesta din urma. Am adaugat faina amestecata cu nuca macinata, amestecand usor. Am turnat bezeaua pe fundul formei de tort, tapetat cu hartie de copt (diametru de 24 cm, a mea s-a nimerit identica cu a Amaliei) si am dat la cuptor la foc mic, cam 25 de minute. Am scos cand s-a rumenit usor. Cat a stat foaia in cuptor am spalat ustensilele si am pregatit foaia urmatoare (mentionez ca nu am stat doar sa pregatesc o foaie, am mai facut si altele prin bucatarie, deci nu e risipa de timp prea mare tortul acesta).


Cele 6 galbenusuri ramase de la foi le-am amestecat intr-o craticioara cu zahar, faina si laptele adaugat treptat. Am pus craticioara pe foc si am amestecat mereu pana s-a ingrosat continutul ca o budinca, apoi am luat de pe foc crema si am lasat-o sa se raceasca. Untul l-am amestecat intr-un castron doar cat sa se dezmorteasca, dupa care am adaugat putin cate putin din compozitia racita (cam cate o lingura odata).


Se pun cativa stropi de esenta de vanilie (eu am pus zahar vanilat) si crema e gata. A, am pus si un praf de sare. a 2-a crema am topit zaharul si apoi l-am turnat in strat subtire pe o tava unsa cu putina grasime. Dupa ce s-a racit l-am dezlipit usor, apoi l-am zdrobit (am pus bucatile intr-o punga de plastic si le-am batut cu sucitorul). Eu am mai incercat sa pun in frisca (si la alte retete), cum scrie Amalia in reteta asta, caramel, mi-a placut mult rezultatul.


Am batut frisca (am folosit un pahar cu 370 ml smantana, deci mai mult un pic decat prevede reteta, cu zahar dupa gust si un pliculet de intaritor), am adaugat caramelul zdrobit si nuca macinata, am amestecat usor.


Tortul se monteaza asa: foaie, 1/3 din crema 1, 1/3 din crema 2, si iar foaie... terminand cu frisca.


Se da la frigider, pentru cateva ore, ca sa intre bine caramelul in frisca.


Mie mi-a placut foarte mult acest tort propus de Amalia; am respectat reteta intocmai, doar am mai taiat din zaharul de la crema 1 si am folosit mai multa frisca.

  • Reteta testata de 1 utilizator Ai testat si tu reteta?
  • Neagu Tudorita

    Neagu Tudorita (Maestru bucatar):

    Fac acest tort de 2 ani si este preferatul familiei mele. Am respectat reteta si este totul ok. Recomand acest tort care nu este greu de facut si nici costisitor.

  • 13 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    alina-valcea , 23 decembrie 2009

    Si eu fac acest tort dar il finisez cu frisca simpla si il ornez,mi se pare ceva ne terminat la el cind il vad asa.

  • lumi

    lumi (Chef de cuisine) , 21 decembrie 2009

    pregatesc si eu acest tort dar pun zeama de lamaie in crema (iese mai putin gretoasa)

  • Alexandrina

    Alexandrina (Chef de cuisine) , 27 octombrie 2009

    Multumesc frumos!

    • vera

      vera (Chef de cuisine) , 22 octombrie 2009

      arata super si cred ca este bun,felicitari pt retetele tale!

    • Cely Snijec

      Cely Snijec (Chef de cuisine) , 11 octombrie 2009

      waw da ce bine arata!

    • husni

      husni (Chef de cuisine) , 16 august 2009

      Si mie imi place ideea de frisca cu caramel. Tortul asta e o bunatate !

    • Alexandrina

      Alexandrina (Chef de cuisine) , 13 august 2009

      Mai incarc o poza, cu sectiunea tortului.

    • Alexandrina

      Alexandrina (Chef de cuisine) , 13 august 2009

      Am mai patit si eu sa nu pot viziona pozele; am rezolvat, pozitionand cursorul acolo unde ar fi trebuit sa fie poza respectiva, cu un clic. Totusi atasez o poza, sa se vada tortuletul; si multumesc pentru sfat (ordinea pozelor), voi tine cont. Multumesc si pentru aprecieri, tuturor.

    • dicarmencitta1957

      dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 11 august 2009

      Bineinteles ca nu am vazut decat pana la poza 7,poza finala nu am putut sa o vad.Retetea este foarte interesanta,dar nu pot sa-mi dau seama cum arata.Eu intotdeauna pun prima poza cu preparatul final.

    • serban aurora daniela

      serban aurora daniela (Chef de cuisine) , 02 iulie 2009

      Pe 8 iulie este ziua mea si cu siguranta am sa-l fac pentru ca imi place bezeaua de la blaturi.

    • mirey

      mirey (Chef de cuisine) , 28 iunie 2009

      Imi place!

    • burdulea maria elena

      burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 26 iunie 2009

      Cred ca e minunat la gust, am notat reteta la favorite.

    • Alexandrina

      Alexandrina (Chef de cuisine) , 25 iunie 2009

      Nu stiu de ce nu apare intreaga reteta...

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h

14 voturi

Ingrediente

  • Foile (se coc 3 foi):
  • Pentru o foaie
  • 2 albusuri
  • 2 linguri de zahar
  • 1/2 lingura de faina
  • 40 g alune macinate (se pot inlocui cu nuci)
  • Pentru crema 1:
  • 6 galbenusuri
  • 6 linguri de zahar
  • 340 ml lapte
  • 2 linguri faina sau amidon (eu am pus faina)
  • 170 g unt
  • esenta de vanilie
  • Pentru crema 2:
  • 200 ml frisca
  • 150 g zahar
  • 120 g alune zdrobite bucati mai mari (eu am pus nuca).
  • Ies 16 felii

Raporteaza reteta

Printeaza reteta
Retete
de Alexandrina

Prajiturelele zanelor

Spumam untul cu zaharul (si un praf de sare), pana obtinem o compozitie pufoasa; adaugam pe rand

1 vot    0 comentarii
1h
Prajituri

Salata cu sardine si rosii

Taiem ceapa julienne si rosiile jumatati/sferturi (asta dupa cum aveti chef). Taiem si patrunjelul

0 voturi    1 comentariu
30 min
Salate cu peste

Plăcintă cu carne

Tocam ceapa verde si o calim usor in ulei incins, cam 1 minut; adaugam si carnea tocata, amestecam

11 voturi    4 comentarii
1h 15 min
Mancaruri cu carne

alina-valcea

Si eu fac acest tort dar il finisez cu frisca simpla si il ornez,mi se pare ceva ne terminat la el cind il vad asa.

Ti-a placut? Da-o mai departe!


Adauga reteta
Retete
din Torturi
Tort palarie, cu portocale si ciocolata

Tort palarie, cu portocale si ciocolata

Blat 1: 1. Preincalzim cuptorul la 190°C. 2. Separam albusurile de galbenusuri. 3. Mixam galbenusurile cu 60 g zahar, pana cand

0 voturi    0 comentarii
2h
Torturi
Exotic Pavlova

Exotic Pavlova

1. Preincalziti cuptorul la 180 C si tapetati o tava cu o hartie de copt pe care ati desenat un cerc de cca 22 cm. Bateti albusurile

0 voturi    2 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse