Ingrediente
Pentru blat:, 12 oua, 12 linguri zahar, 8 linguri faina, 3 linguri cacao, 2 plicuri zahar vanilat, un praf de sare, Pentru crema:, 500g ciocolata neagra(80% cacao), 500ml frisca lichida La Dorna, 150g zahar, esenta de rom, coja rasa de portocala, Sirop, 250g zahar, 250ml apa, esenta de rom, Fondant, 500g zahar, 250ml apa, 3 linguri miere de albine, 2 linguri cacao, 4 tablete ciocolata neagra
Dificultate: Redusa | Timp: 2h 40 min
204 voturi
Mod de preparare
Crema:
Eu am facut mai intai crema deoarece necesita timp de racire la frigider 2 ore.
Intr-o craticioara se pune ciocolata rupta bucatele(eu am folosit ciocolata neagra cu 80% cacao)se adauga zaharul,coaja rasa de portocala si frisca lichida,se pune la foc mic pana se topeste complet ciocolata.Se pune apoi la frigider pentru 2 ore.(eu am bagat crema la congelator pentru 30 de minute).Se scoate si se bate cu mixerul la viteza mare pana devine o crema spumoasa si tare.
Blatul:
Se separa galebenusurile de albus in 2 vase separate.
Galbenusurile se freaca bine cu zaharu,vanilia si un praf de sare,pana isi dubleaza volumul,apoi se adauga faina,cacao si se amesteca bine,apoi se pun albusurile batute spuma tare,amestecand usor de jos in sus.Compozitia se toarna intr-o tava dreptunghiulara si se baga la cuptorul incins la 180gC.pentu 15-20 de minute.Se lasa racit si se taine in 2 pe lungime.
Cat timp blatul este la cuptor se pregateste siropul:
Se face un sirop clasic din zahar lasat sa se caramelizeze,se adauga apa si esenta de rom.Se lasa la racit.
In aceias tava in care am copt blatul se pune prima foaie se insiropeaza se adauga crema,al 2 blat si se insiropeaza.Apoi se mai lasa la frigider pana este gata fondantul.
Pentru fondant:
Intr-o cratita se pune zaharul si apa pe foc sa fiarba pana se leaga un sirop mai gros,se amesteca in el si se uda marginile cratitei ci o pensula cu apa rece sa nu se cristalizeze pe margini.Cand siropul a scazut si este mai gros se adauga mierea si se mai tine pe foc 2-3 minute,se adauga cacao, si patratelele de ciocolata ,se amesteca bine si se lasa putin la raci,sa nu fie foarte fierbinte.Daca se intareste prea tare se mai innmoaie la bainmarin.
Se scate prajitura din frigider si se portioneaza in patrate.Eu am luat fiecare prajitura in parte si am trecut-o prin glazura de ciocolata.Se lasa la racit ,sa se intareasca glazura, iar apoi se orneaza in functie de preferita.
Aceasta reteta am luat-o de la Lory-Ely,de aici de pa gustos.
Am adaptat-o in functie de preferinta mea.
burdulea maria elena (Chef de cuisine) , 24 ianuarie 2010
Am salvat reteta Silvia, si eu fac dar dupa alta reteta, am sa incerc sa le glazurez pe fiecare in parte, arata mult mai bine, aici sunt cele din mijloc, dar taiate mai subtiri.
Silvia , 22 ianuarie 2010
Maria,ma bucur tare mult ca v-au placut.
Vekas (Chef de cuisine) , 22 ianuarie 2010
Silvia, am facut amandine dupa reteta ta de Craciun.Au iesit nemaipomenite.Musafirii au fost incantati.Mersi de idee.
flori de piatra (Chef de cuisine) , 19 ianuarie 2010
Aspect impecabil.
Corina , 09 ianuarie 2010
Periculos de delicioasa......
joly-gina (Chef de cuisine) , 02 ianuarie 2010
delicioase
mariana scarlat (Chef de cuisine) , 31 decembrie 2009
Dragă mică gospodină, amandinele sunt foarte dulci. Aşa trebuie să fie! Silvioara, ai cele mai bune amandine şi cele mai frumoase!
mica gospodina , 30 decembrie 2009
nimic de zis sunt foarte bune, am incercat si eu dar nu prea mi-a iesit fondantul, si inca ceva sunt prea dulci am pus atata zahar cat este in reteta dar mi se par prea dulci, oricum daca asa trebuie sa fie inseamnma c e ok
Alice85 (Chef de cuisine) , 23 decembrie 2009
vai da ma topesc dupa ele.felicitari
mihaela cecilia (Chef de cuisine) , 20 decembrie 2009
Merita incercata aceasta reteta! Arata super bine prajiturile!FELICITARI!
mihaela idriceanu (Chef de cuisine) , 16 decembrie 2009
sigur nu le-ai cumparat de la cofetarie? glumesc!!! arata impecabil,felicitari! am salvat reteta.sarbatori fericite!
joly-gina (Chef de cuisine) , 16 decembrie 2009
FOARTE BUNE SI GUSTOASE
lumi (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2009
esti specialista in prepararea acestor praji Felicitari!
anamaria (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2009
este si prajitura mea preferata.kiar nu imi pot da seama qm de arata atat de bine!felicitari!
anca (Chef de cuisine) , 15 decembrie 2009
draga alina ai dreptate :prajiturile copilariei!!!! ce bune mai erau am gustul in gura!!!
lucica mihaila (Chef de cuisine) , 25 noiembrie 2009
Este prajitura preferata a sotului meu. Am facut de multe ori aceasta prajitura, dar niciodata nu am fost multumita de fondant. Cred ca am descoperit in aceasta reteta ceea ce nu stiam de fapt - fondantul. Multumesc Silvia!
Alina (Chef de cuisine) , 27 septembrie 2009
Prajiturile copilariei! Foarte bune !
Czompa (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2009
Deosebite!
Cely Snijec (Chef de cuisine) , 15 septembrie 2009
Vin si eu ca arata grozav. Ore cum sa fie la gust?mmmmmmmm
mariana scarlat (Chef de cuisine) , 12 septembrie 2009
Mie îmi plac mult amandinele. Să mă chemi când mai faci.
dicarmencitta1957 (Chef de cuisine) , 10 septembrie 2009
Felicitari,pentru aceste minunate amandine din care eu personal am mancat.Sunt delicioase,prea putin spus.Draga Silvi0ara,meriti toate laudele.Din partea mea si a copiilor mei nota10 cu felicitari,pentru complexitate,claritate si felul cum ai expus reteta, pe intelesul tuturor.Ai facut niste amandine mai bune ca cele de cofetarie,avand o crema super-delicioasa.Se vede de fapt si in poze cum arata si procesul pe care l-ai executat.Felicitari !!!