autor:

Mihaela11

» » Mancaruri cu carne

“Bamyah”-Mancare de bame cu carne de vita-reteta specific arabeasca

Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
    Reteta postata pe: 27 iulie 2011

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Mihaela11 (Chef de cuisine)   
Reteta postata pe: 27 iulie 2011

Ingrediente
-1 kg bame, -1 ceapa de marime medie, -1 capatana de usturoi, -1 kg carne de vita( sau de oaie), -ulei de porumb, -1 lingurita chimin macinat, -1 lingurita nucsoara macinata, -1 lingurita cimbru uscat, -1/2 lingurita condiment”all spice”, -3 rosii mari, -sare dupa gust, -piper proaspat macinat dupa gust, -4-5 linguri de otet rosu, -1 mana de frunza de coriandru verde, Pastaile de bame mai mari de 4-5 cm sunt prea deja lemnoase, asa ca aveti grija cand le cumparati.

Dificultate: Medie Timp: 2h 30 min

9 voturi

Mod de preparare

Bamelor li se taie coditele , se spala si se stropesc cu otetul, pentru a reduce textura mucilaginoasa.
Se lasa cca o ora sa stea apoi se usuca.
Intr-o tigaie mai adanca( tip wok) se incinge uleiul si se prajesc pe rand bamele, pana iau o culoare aurie.
Se scot pe hartie absorbanta de bucatarie pentru a se scurge surplusul de ulei.
Acelasi ulei se pune intr-o oala de fiert sub presiune si se caleste mai intai ceapa 2-3 minute, apoi se adauga carnea de vita , taiata in bucatele de 3-4 cm, pana isi schimba culoarea.
Se adauga apa fierbinte, se sareaza si condimenteaza; rosiile se oparesc, se decojesc si se taie marunt si se adauga la supa.
Se lasa la fiert la foc mic 4o de minute.
Se deschide cratita de fiert sub presiune si se adauga bamele; se mai lasa la fiert cca 15 minute.
Usturoiul se curata, se taie marunt si se caleste in ulei pana ia o culoare aurie.
Se adauga la supa la ultimele clocote, impreuna cu frunza de coriandru verde, taiata marunt.
Se serveste cu garnitura de orez fiert, masline negre, muraturi si optional suc de lamaie.
Pofta buna!
„Bama este o plantă cu fructe comestibile din familia Malvaceelor (din care fac parte și bumbacul, arborele de cacao și hibiscul). Numele științific este Abelmoschus esculentus; la noi este uzitat mai des sinonimul său Hibiscus esculentus.
Este o plantă anuală care crește până la 2 m înălțime. Frunzele au 10–20 cm lungime și sunt late, palmate, având 5–7 lobi. Florile au un diametru de 4–8 cm, cu 5 petale gălbui, adesea cu o pată roșie la baza fiecărei petale. Fructul este o capsulă verde și păroasă cu lungimea de 8-20 cm și conține numeroase semințe.
„Numele de bamă provine din arabul bāmyah care stă la originea numelor plantei în Orientul Mijlociu, Balcani, Iran, Grecia, nordul Africii și Rusia. În vest este cunoscută sub numele de okra, cuvânt de origine africană.
Florile de bamă
Deși felul său de răspândire este nedocumentat, planta este aparent originară din Etiopia. Egiptenii și maurii din secolele XII-XIII foloseau denumirea arabă a plantei, ceea ce sugerează o origine orientală. Din Arabia, planta s-a răspândit pe malurile Mediteranei și spre est. Ulterior planta a fost introdusă în America de Sud (semnalată în Brazilia în 1658) și apoi America de Nord (1748 în zona Philadephiei).
Bama este cultivată în zonele tropicale și temperate mai calde pentru fructele sale fibroase care au forma unor păstăi verzi cu semințe rotunde albe. Fructele sunt culese necoapte (lungime sub 10 cm) și mâncate ca legume. Frunzele pot fi folosite la îngroșarea supelor.
În Siria, Egipt, Grecia, Iran, Iraq, Iordania, Liban, Turcia și Yemen bamele sunt folosite mai ales pentru prepararea unor supe groase cu alte legume și cu carne. De asemenea este folosită în bucătăriile indiană, braziliană și caraibeană.”
Wikipedia-Enciclopedia libera
Daca ti-a placut reteta noastra "“Bamyah”-Mancare de bame cu carne de vita-reteta specific arabeasca" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Piept de pui valdostana

Piept de pui valdostana

Pieptul de pui se transeaza, se condimenteaza si se aseaza pe grill incins. Se intoarce pe ambele

15 voturi    12 comentarii
15 min
Mancaruri cu carne
Koteletter i fad ('Cotlet de porc in farfurie')

Koteletter i fad ('Cotlet de porc in farfurie')

Se pune untul intr-o tigaie, si se lasa sa devina brun .Se adauga cotletele si se lasa sa se prajeasca

6 voturi    6 comentarii
30 min
Mancaruri cu carne
Kuvings Romania Crockpot Romania Babyliss Romania Breville Romania DirtDevil Romania Ozen Romania
Kuvings Romania Crockpot Romania Breville Romania Babyliss Romania DirtDevil Romania Ozen Romania

Recomandari electrocasnice

Storcator citrice

- 25 %
199.99 lei
149.99 lei
TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Cosette Gheorghiu ExPalarie , 26 ianuarie 2014

    Venim la masa!!!! Yummy

  • Fara foto

    Ileana Gheorghiu , 26 ianuarie 2014

    Ma pregatesc s-o prepar . Sper sa-mi iasa super :))))))

  • Fara foto

    mya (Maestru bucatar) , 27 noiembrie 2012

    este foarte buna mancarica,sotul cere tot timpul aceeasta mancare de bame,locuind in belgia printre africanii albi si negri se gasesc bame proaspete la tot pasul,si ca condimente noi folosim garam masala,care in mare parte sunt cele de sus,chiar acum gatesc aceeasta mancarica delicioasa,numai ca avand si copil,nu prajesc nimic,dar le calesc in ulei cu apa,si iese la fel de bun ca a vecinei:),felicitari pt reteta

    • Kyra

      Kyra (Chef de cuisine) , 29 aprilie 2012

      Am gatit si eu bame acum putina vreme in urma, fara carne - adevarat, dar a iesit o mincare excelenta. Sotul meu, "foarte greu de convins - forever", a fost surprins de gustul inedit. Deja ii pare rau ca nu a incercat acest fel de mincare de mai demult, cu toate ca bucataria - greceasca pe jumatate - includea si acest preparat.

    • Alice85

      Alice85 (Chef de cuisine) , 30 iulie 2011

      Nu am mai mancat bame demuuuuult...mi-ai facut pofta.

    • TeoBucatar

      TeoBucatar (Chef de cuisine) , 27 iulie 2011

      Super!Imi place sa ma "plimb"prin alte bucatarii...

    • mihai

      mihai (Chef de cuisine) , 27 iulie 2011

      foarte buna aceasta reteta, felicitari pentru prezentare si informatie.*****

    • www.divainbucatarie.ro

      www.divainbucatarie.ro (Chef de cuisine) , 27 iulie 2011

      F Buna! Iti doresc o zi frumoasa!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

2h 30 min

9 voturi

Ingrediente

  • -1 kg bame
  • -1 ceapa de marime medie
  • -1 capatana de usturoi
  • -1 kg carne de vita( sau de oaie)
  • -ulei de porumb
  • -1 lingurita chimin macinat
  • -1 lingurita nucsoara macinata
  • -1 lingurita cimbru uscat
  • -1/2 lingurita condiment”all spice”
  • -3 rosii mari
  • -sare dupa gust
  • -piper proaspat macinat dupa gust
  • -4-5 linguri de otet rosu
  • -1 mana de frunza de coriandru verde
  • Pastaile de bame mai mari de 4-5 cm sunt prea deja lemnoase
  • asa ca aveti grija cand le cumparati.

Raporteaza reteta

Retete
de Mihaela11
Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Shish Barak bi laban-Placintele cu carne in supa de iaurt

Prepararea aluatului pentru placinţele Se face un aluat din 1 ½ cãni de fãinã, ½ canã margarinã,

23 voturi    15 comentarii
2h 30 min
Mancaruri cu carne
Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Lasagna cu carne de vita macinata si legume

Preparare Sosul de carne cu legume Se taie marunt ceapa si usturoiul. Ardeii se taie julien. Dovleceii

28 voturi    10 comentarii
1h 30 min
Paste si pizza
Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Pogacele cu telemea de oaie si oregano verde

Preparare Se amesteca faina cu drojdia instantanee timp de 1 minut , apoi se adauga restul ingredientelor

18 voturi    11 comentarii
1h 15 min
Aluaturi si Foietaje

mya (Maestru bucatar)

este foarte buna mancarica,sotul cere tot timpul aceeasta mancare de bame,locuind in belgia printre africanii albi si negri se gasesc bame proaspete la tot pasul,si ca condimente noi folosim garam masala,care in mare parte sunt cele de sus,chiar acum gatesc aceeasta mancarica delicioasa,numai ca avand si copil,nu prajesc nimic,dar le calesc in ulei cu apa,si iese la fel de bun ca a vecinei:),felicitari pt reteta

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Pulpe la cuptor cu usturoi Pulpe la cuptor cu usturoi

Pulpele spalate, uscate,condimentate cu sare, piper si amestecul de ierburi, se pun in tava sau in vas de yena, alaturi rosiile cubulete,

0 voturi    0 comentarii
1h
Fripturi
Stufat de vita Stufat de vita

Se taie carnea in cuburi mici (cca 2 cm) si se rumeneste in margarina si cca. 2 linguri de ulei de masline. Adaugam boiaua si chimionul,

0 voturi    0 comentarii
2h
Mancaruri cu carne
Piftele cu cascaval la cuptor.