Cataif

Timp pregatire
120 minute
Cataif

Ingrediente

  • - 1 pachet taitei fideluta
  • - 1/2 pachet fidea
  • - 200 gr miez de nuca
  • - 50 gr unt de calitate
  • - 1 lamaie galbena parfumata
  • - 200 gr zahar brut (voi puteti folosi mai mult zahar daca doriti, eu nu reusesc sa consum un desert mult prea dulce, astfel ca nu am folosit o cantitate foarte mare de zahar)
  • - 3 linguri miere naturala
  • - 500 ml apa
  • optional:
  • - scortisoara macinata
  • - stafide

Mod de preparare

Alegem o forma de copt termorezistenta si o ungem bine cu unt. Desfacem intai pachetul cu taitei si asezam in forma de copt jumatate din cantitate, formand un strat egal.

Nuca o macinam grosier sau mai fin, dupa cum doriti. Mie imi place mai mare. Spalam lamaia si o stergem cu un servetel. Radem coaja si o punem peste nuca macinata. Amestecam si repartizam uniform nuca peste taitei. Deasupra asezam cealalta jumatate de pachet de taitei. Jumatate din cubul de unt il taiem bucatele si il asezam peste paste. Desfacem si celalalt pachet de fidea, si asezam un strat final. Dam la cuptorul incins pentru vreo 15-20 minute, la foc mediu. Cand se rumeneste frumos, inchidem cuptorul si o lasam un pic in cuptor.

Intre timp, punem la fiert apa cu zaharul si restul de unt. Dupa ce a dat in fiert, dam deoparte siropul obtinut si lasam sa se raceasca, numai sa devina un pic cald. Atunci, adaugam mierea si zeama de lamaie. Amestecam si lasam un pic sa se aromatizeze bine siropul.

Scoatem forma de copt din cuptor si turnam siropul peste fideaua rumenita. Lasam sa absoarba din sirop, apoi cu ajutorul unei linguri portionam superficial cataiful. Lasam sa se raceasca de tot.

Servim cu scortisoara macinata, coaja de lamaie proaspat rasa, stafide uscate sau hidratate in coniac sau rom. Va spun sincer...este o nebunie!

Tipsuri:

- alegeti o fideluta fina, de calitate. Nu optati pentru o fidea obisnuita, altfel riscati sa va iasa mai mult sau mai putin un terci :)))

- folositi zahar brut, o sa dea o culoare mai frumoasa siropului si implicit preparatului final.

- puteti folosi fistic sau migdale.

- puteti folosi si frisca, eu nu am vrut sa stric gustul atat de bun al nucii coapte, al lamaii proaspete.

Reteta pregatita de Laura @www.lauranechita.blogspot.ro cu paste oferite de Hutton.

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Ghiveci de legume cu oua romanesti

Se taie ceapa pestisor si se caleste in 2 linguri ulei.

Ghiveci de legume cu oua romanesti
Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata

Ceapa verde o curatam, o taiem rondele, ceapa uscata o curatam si o tocam marunt.

Ciorba de fasole cu rasol si costita afumata
Negresa cu glazura de ciocolata.

Negresa cu glazura de ciocolata.

Negresa cu glazura de ciocolata.
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor