Ingrediente
* 600 grame burta de vita, * 2 morcovi, * 1 ceapa, * 300 - 400 grame smantana (minim 20% grasime), * 3 galbenusuri, * usturoi, * otet, * foaie de dafin, sare si piper
Dificultate: Medie | Timp: 2h 30 min
26 voturi
Mod de preparare
Intre timp, morcovul dat pe razatoare si ceapa se pun la calit in ulei. Dupa ce legumele s-au inmuiat adaugam 2 - 3 litri de apa si lasam sa fiarba.
Cand legumele sunt aproape fierte adaugam si burta in oala. Adaugam si usturoiul pisat. Unii prefera sa strecoare zeama si sa scoata legumele din ciorba. Dar daca taiem marunt atat ceapa cat si morcovul, prin calire si firebere se "topesc" si nu se mai simt.
Smantana o amestecam cu galbenusurile. Diluam amestecul cu un polonic de zeama pentru a-l aduce aproape de temperatura ciorbei. Stingem focul si adaugam smantana in oala. Mai adaugam o foaie de dafin, otet (in functie de cat de acra preferam sa fie ciorba), potrivim de sare si piper si asezonam cu putin patrunjel.
Servim ciorbita cu ardei iute, cu mujdei de usturoi si smantana pentru ca fiecare sa-si potriveasca dupa propriul gust.
Radu Laurentiu , 08 octombrie 2013
Stii, iti trebuie si ceva turloaie, iar la fiert multa rabdare nu numai 2-3 ore, ca iese ca talpa. Fa o excursie prin Turcia si intreaba baietii de acolo, in Romania totul se face repede in detrimentul gustului. In loc de piine lipie calda. Otet e bine sa nu adugi deloc in ciorba, doar la servire su nu e neaparat nevoie sa faci mujdei, il zdrobesti putin si il amesteci cu otet.
Stefan Sarba , 07 octombrie 2013
dar daca punem si o bucata din picior de vita jur ca are un gust mai bun!!!
Elena Craciuneanu , 04 octombrie 2013
nu inca :) urmeaza
Gustul din bucatarie (Chef de cuisine) , 16 septembrie 2013
Multumesc!
marianvlad , 13 septembrie 2013
ff b
Gustul din bucatarie (Chef de cuisine) , 27 februarie 2013
Multumesc Sidy! Asa am invatat de la mami meu....Pe deasupra mai am si un sot pretentios la mancare :D .
Cristi Radu (Bucatar sef) , 25 februarie 2013
Pentru ca ciorba sa fie foarte gustoasa, eu fierb separat si cateva oase de vita fara maduva impreuna cu zarzavatul pe care insa nu il adaug in ciorba. Din morcovii si pastarnacul fiert, fac o salata, dupa ce s-au racit, cu putina zeama de lamaie si putin ulei. Ca ciorba sa aiba acel aspect laptos si sa nu se faca zdrente, eu amestec ouale cu mixerul impreuna cu smantana, otetul si o cana de apa sau zeama din ciorba. Tot pentru gust dar si pentru culoare, eu pun cateva bucati de gogosar de la otet taiate marunt. Acesta este ingredientul secret. Pot sa inlocuiesc gogosarii de la otet cu bulion de gogosari preperat in casa toamna. Sper sa va placa mai mult asa chiar daca este putin mai laborios procesul. Aprecierile fac sa merite acest efort in plus.
Sidy (Chef de cuisine) , 23 februarie 2013
Cea mai dorita ciorba ! Minunat arata. Asa o fac si eu....in sfarsit am mai gasit pe cineva care arunca apa in care a fiert burta....