Ciorba de burta

Intr-o oala de 5L se pune burta la fiert in apa rece.

Timp pregatire
75 minute
Complexitate
redusa
Ciorba de burta

Ingrediente

  • 1,5 kg burta (curatata si prefiarta)
  • radacinoase : o bucata telina potrivita, pastarnac, patrunjel,morcov
  • 1 ceapa mare curatata
  • 1 ardei rosu(gras sau kapia)
  • 2 linguri cu faina alba de grau
  • 500 ml smantana( eu folosesc de 12% grasime)
  • 400 ml lapte batut
  • 2 galbenusuri
  • 1 capatana usturoi
  • 1 morcov crud (dat pe razatoare mica)
  • 2-3 linguri ulei
  • otet dupa gust, sare si piper

Mod de preparare

Intr-o oala de 5L se pune burta la fiert in apa rece. Cand se porneste la fiert, se adauga in oala legumele curatate si taiate in doua, ceapa( intreaga, curatata de coaja) si ardeiul. Se lasa sa fiarba la foc mic cam 45 minute,in functie de cat de bine este fiarta burta.

Pregatim sosul astfel: intr-un castron inalt vom dizolva cele 2 linguri de faina cu putina apa, ca la rantas , adaugam pe rand smantana, laptele batut , cele 2 galbenusuri si amestecam foarte bine pana la omogenizarea compozitiei.

Cand au fiert legumele si verificam si burta sa fie fiarta, se scot cu o paleta legumele din oala si adaugam sosul peste zeama cu burta care fierbe. Lasam sa fiarba la foc mic cam 10 min, amestecand din cand in cand .

Punem sare dupa gust. Oprim focul si lasam sa se odihneasca ciorba.

Intre timp morcovul ras se pune la calit cu uleiul( 2-3 linguri )si un strop de apa . Se lasa pe foc pana scade apa si morcovul s-a inmuiat , fara sa se prajeasca.

Turnam peste ciorba din oala acest morcov calit petru a da "fata" la ciorba .

Cand aproape s-a racit ciorba , adaugam in oala usturoiul pisat sau il putem pune intr-un tifon curat si il lasam sa stea in oala cu ciorba cam 15 min , dupa care il scoatem. Potrivim de otet ( cam 3-4 linguri) si piper.

Cine mai doreste isi pune separat smantana , otet dupa gust si chiar usturoi.

Se serveste cu ardei iuti si neaparat paine proaspata! :)

Pofta buna!

Acesta reteta extraordinara am facut-o de foarte multe ori la evenimente in familie si s-a mancat pana la ultimul strop,unii chiar au cerut si o a doua portie, este gustoasa, nu e grea la stomac , de multe ori am pus cantitate egala de smantana si lapte batut iar copiii au mancat-o fara "strambaturi".

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Gem de caise

Gem de caise

Reteta de gem de caise fara conservanti. Gem de caise reteta simpla si usor de preparat.

Gem de caise
Shakshuka

Shakshuka

Se trag la tigaie ceapa, ardeiul, rosiile si se lasa pana se inmoaie.

Shakshuka
Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Evantai de vinete cu rosii la cuptor