Cozonac

Timp pregatire
240 minute
Complexitate
ridicata
Cozonac

Ingrediente

  • Aluat:
  • 1 kg faina
  • 4 oua
  • 250 g zahar
  • 100 g ulei
  • drojdie cat o nuca
  • 1 cub de unt
  • 1 lingurita sare
  • lapte
  • mirosuri (zahar vanilat, esenta de rom, vanilie....)
  • Umplutura:
  • miez de nuca
  • cacao
  • mirosuri
  • coaja de la o lamaie
  • rahat

Mod de preparare

Se cerne faina. Se ia o mana de faina si se opareste cu lapte fierbinte, amestecandu-se bine. Se imparte in doua: jumatate se pune peste faina ramasa, iar cealalta jumatate se lasa sa se racoreasca putin. Cand e calduta se adauga drogdia, se stropeste cu lapte cald, se amesteca bine, se presara putina faina deasupra si se lasa la crescut cca. 20 de min.

Intre timp se separa ouale. Galbenusurile se amesteca cu sarea si mirosurile.

In faina ramasa se pune zaharul, galbenusurile amestecate bine, maiaua crescuta, untul si se framanta bine, punandu-se lapte pana se incorporeaza toata faina.

ATENTIE!! Aluatul nu trebuie sa iasa prea moale, ci un aluat potrivit pentru a nu se lasa cand creste.

Dupa ce s-a incorporat toata faina, se pune ulei putin cate putin, se ma tranteste de cateva ori, se mai rupe aluatul bucatele, apoi se mai framanta si tot asa pana se incorporeaza tot uleiul.

Aluatul se lasa la dospit 1:30-2:00 h.

Dupa ce creste se intind foi, se pun peste ele umplutura din miez de nuca, cacao, coaja de lamaie si mirosuri. Se pun si bucatele de rahat. Se fac doua suluri si se impletesc. Se pune cozonacul in tava si se mai lasa cca. 1 h la crescut la cald pana ajunge la nivelul tavii.

Se tine la cuptor la foc potrivit cca. 1 h ( se incearca cu scobitoarea).

Pofta buna

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure

Iata o reteta minunata de prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure. Bucura-te de gustul bogat al ciocolatei...

Prajitura Ferrero Rocher cu ciocolata si alune de padure
Salata de oua cu ton - reteta simpla si delicioasa

Salata de oua cu ton - reteta simpla si delicioasa

Doriti o salata rapida si hranitoare? Incercati aceasta reteta delicioasa de salata de oua cu ton. Combinatia savuroasa de...

Salata de oua cu ton - reteta simpla si delicioasa
Budinca de cozonac

Budinca de cozonac

Intr-un vas se pune laptele la incalzit, impreuna cu zaharul vanilat si pastaia de vanilie.

Budinca de cozonac
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise