autor:

Sidy

» » Dulciuri diverse

Cozonac din...bile

Autor: Sidy (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Romania


    Reteta postata pe: 08 martie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Sidy (Chef de cuisine)   
Specific:  

Romania


Reteta postata pe: 08 martie 2013

Ingrediente
Minunata idee de a face cozonacul din bile umplute, l-am luat de la Lia de pe blogul Bucataresele vesele., Doar ideea de...constructie !Multumesc frumos Lia, dar reteta este tot a maicutei mele dragi...., Pentru aluat:, 1,700 kg faina, 500 g zahar, 1 lingurita sare, 3 oua, 2 galbenusuri, un varf cutit sofran, esenta rom, esenta vanilie, coaja rasa de la o lamaie, 50 g drojdie, 2 linguri untura, , Umplutura:, 300 g nuca macinata, 250 g zahar, 250 g mac, 130 g zahar, coaja rasa de lamaie, 100 g rahat, 100 g stafide, 600 ml lapte caldut, , , 1 ou pentru uns deasupra, Din intreaga cantitate va ies 3 cozonaci mari si pufosi !

Dificultate: Ridicata Timp: 2h 15 min

11 voturi

Mod de preparare

Drojdia sfaramata se pune in 200 ml lapte caldut si 50 g zahar ,la dospit.Cand maiaua a crescut se framinta bine de tot toate ingredientele pentru aluat aproximativ o ora.
In timpul framantarii adaugam putin cate putin din untura lasata la temperatura camerei.
Se lasa la cald la dospit o ora.
Apoi se pune pe masa presarata cu faina si se imparte in 3 parti egele.Fiecare parte se imparte apoi in 16 bile pe care le rotunjim , le acoperim si le mai lasam 15 minute sa dospeasca.
Se intind bilele apoi cu sucitorulsau cu mana ;8 bucati( bile) se umplu cu nuca amestecata cu zahar , coaja de lamaie, stafide( care au fost tinute in apa calduta cu esenta de rom, apoi scurse bine) si esenta de vanilie.
Celelalte 8 se umplu cu mac amestecat cu zahar , coaja de lamaie,rahat si esenta de vanilie.
Se refac bilele pe care le vom monta in tava de coconac unsa, astfel:pe randul de jos in stanga 4 bile cu mac si in dreapta 4 bile cu nuca, asezate in zig-zag cum se vede in poza.
Venim cu al doilea rand de bole pe care le umplem la fel, 4 cu mac si 4 cu nuca si le punem deasupra celor din tava tot in zig-zag.
Procedam la fel si cu ceilalti doi cozonaci.
Ii lasam acoperiti sa mai dospeasca aproximativ 15 minute.
Ungem apoi cozonacii cu oul bine batut.
Pentru ca stiam ca se vor ridica mult cozonacii, le-am pus niste inaltatoare din carton, apoi i-am dat la cuptorul dinainte incalzit la 160 de grade pentru aproximativ 60-70 de minute( depinde de cuptor) pina se rumenesc frumos cozonacii.
Lasam cozonacii sa se raceasca in formele lor, apoi ii scoatem si ii putem felia.
Pofta mare !

Mai multe poze : http://sidyskitchen.blogspot.ro/2012/05/cozonac-dinbile.html
Daca ti-a placut reteta noastra "Cozonac din...bile" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Dulciuri diverse
Alpahores fara faina

Alpahores fara faina

Se freaca untul cu zaharul bine pana devine o crema spumoasa, se adauga galbenusul si restul ingridentelor

5 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Dulciuri diverse
Papanasi cu smantana si dulceata

Papanasi cu smantana si dulceata

1. Amestecati, intr-un bol destul de mare, branza de vaci scursa de zer, faina, grisul, coaja de

3 voturi    0 comentarii
1h 30 min
Dulciuri diverse

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 8 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Stela Ionescu , 28 mai 2014

    eu am facut pt.maine de inaltare cozonac impletit si unul l/am facut cuib de viespi,am facut un sul,l/am portionat in 6 parti si le/am asezat in tava de cozonac cu taietura in sus,am presarat mult mac si zahar tos,ieste f.aspectos.

  • Fara foto

    Sanda Morar , 12 aprilie 2014

    mersi pentru reteta

  • Fara foto

    Bianka Art Sibiu , 06 aprilie 2014

    BUNA SI ASTA,HAIDETI SA NE SI INFRUPTAM DIN BUNATATI FRATILOR CA DE BAUT BETI MAI TOT TIMPUL SI NU E BINE FARA PAPA IN STOMAC

    • Sidy

      Sidy (Chef de cuisine) , 02 aprilie 2014

      gicuta ai dreptate....am uitat laptele. Uite acum corectez ! MULTUMESC !

    • Fara foto

      Maria Zamfira Bungardean , 02 aprilie 2014

      Super...Cautam reteta de ceva vreme si nu o stia nimeni...Multumiri...

    • Szabo_Ioana

      Szabo_Ioana (Chef de cuisine) , 01 aprilie 2014

      Minunat arata, iar de gust cred ca este iamii ... 5 stelute ;)

    • maria mihalache

      maria mihalache (Chef de cuisine) , 14 martie 2013

      frumos si gustos....................ai votul meu!

    • nela

      nela (Chef de cuisine) , 12 martie 2013

      Simt in nari miros de esente si serbatoare ... Minunat!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Ridicata

Timp

2h 15 min

11 voturi

Ingrediente

  • Minunata idee de a face cozonacul din bile umplute
  • l-am luat de la Lia de pe blogul Bucataresele vesele.
  • Doar ideea de...constructie !Multumesc frumos Lia
  • dar reteta este tot a maicutei mele dragi....
  • Pentru aluat:
  • 1,700 kg faina
  • 500 g zahar
  • 1 lingurita sare
  • 3 oua
  • 2 galbenusuri
  • un varf cutit sofran
  • esenta rom
  • esenta vanilie
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 50 g drojdie
  • 2 linguri untura
  • Umplutura:
  • 300 g nuca macinata
  • 250 g zahar
  • 250 g mac
  • 130 g zahar
  • coaja rasa de lamaie
  • 100 g rahat
  • 100 g stafide
  • 600 ml lapte caldut
  • 1 ou pentru uns deasupra
  • Din intreaga cantitate va ies 3 cozonaci mari si pufosi !

Raporteaza reteta

Retete
de Sidy
Rulada Simona

Rulada Simona

Se pune pe foc mic , margarina la topit, se adauga faina ,laptele si condimentele si se amesteca

60 voturi    1 comentariu
1h 30 min
Aperitive
Gogosari murati pentru iarna

Gogosari murati pentru iarna

Se curata gogosarii de cotor, se taie apoi in 4, se amesteca cu toate ingredientele si se lasa asa

222 voturi    26 comentarii
1h
Conserve si muraturi
Escalop cu ciuperci

Escalop cu ciuperci

Carnea care o ai o tai felii si o bati ca si la snitel, apoi o faci cu sare si piper si o prajesti

22 voturi    6 comentarii
1h
Mancaruri cu carne

Sidy (Chef de cuisine)

gicuta ai dreptate....am uitat laptele. Uite acum corectez ! MULTUMESC !

Adauga reteta
Retete

din Dulciuri diverse

Gem de mure Gem de mure

Se spala fructele cu grija, sa nu le zdrobim. Se asaza intr-o cratita mai mare, se presara zahar peste ele si se lasa asa peste noapte,

1 vot    0 comentarii
35 min
Conserve si muraturi
Gem de prune rosii Gem de prune rosii

Se spala prunele. Dupa indepartarea samburilor se taie cubulete si se asaza intr-o cratita incapatoare, se presara zahar peste ele si

0 voturi    0 comentarii
30 min
Conserve si muraturi
Placinta cu branza- cu foi de placinta cumparate