File de porc cu suc de portocale in crusta cu cartofi fondanti si sos Bordelaise

Timp pregatire
120 minute
Complexitate
medie
File de porc cu suc de portocale in crusta cu cartofi fondanti si sos Bordelaise

Ingrediente

  • 1 kg cotlet fara os
  • 1/2 l suc de portocale
  • coaja rasa de la o portocala
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingurita ghimbir ras
  • 2 linguri sos Worcestershire
  • 1 cub zahar brun
  • - pentru crusta :
  • 3 felii paine mai uscata
  • 1 ceapa
  • 2 linguri boabe porumb Sun Food
  • 5 catei usturoi
  • 80 g ciuperci taiate Sun Food
  • 1 fir rozmarin
  • 1 lingura mustar
  • 70 g unt
  • - pentru cartofi :
  • 700 g cartofi
  • 1 fir rozmarin
  • 60 g unt
  • 2-3 linguri ulei
  • 2 catei usturoi
  • sare
  • piper macinat Kamis
  • 150 ml supa carne
  • -pentru sos Bordelaise :
  • 100 ml vin rosu
  • 1 fir cimbru
  • 1/2 ceapa rosie
  • 1/2 lingurita piper boabe Kamis
  • 300 ml supa carne
  • 1 lingurita amidon
  • 50 g unt rece
  • 1/2 foaie dafin Kamis
  • -pentru ornat :
  • o rodie

Mod de preparare

Intr-un vas mai inalt punem sucul de portocale, coaja rasa, usturoiul zdrobit, ghimbirul ras, sosul Worcester si cubul de zahar. Punem pe aragaz sa fiarba si in momentul cand incepe sa clocoteasca , adaugam carnea.Lasam sa fiarba 7 minute pe o parte, apoi intoarcem carnea pe partea cealalta.

Sosul din cratita se va reduce ca si cantitate si se va ingrosa putin.

Pregatim crusta .Feliile de paine le rupem bucalele, le punem intr-un blender si le maruntim, adaugam apoi ciupercile, ceapa, rozmarinul si usturoiul.Le omogenizam cu blenderul apoi adaugam boabele de porumb, mustarul si untul topit si mixam sa obtinem o pasta omogena.

Imbracam cotletul cu acesta crusta si il punem intr-un vas yenna impreuna cu zeama de portocale fiarta si dam la cuptorul dinainte incalzit la 200 de grade C pentru o ora jumatate.

Pregatim cartofii fondanti."Cartofii fondanţi sunt o garnitură simplă şi elegantă, nu doar prin gust, ci şi prin simplitatea ei" spune Radu Popovici.Cartofii fondanţi sunt cei mai populari in Anglia.

Curatam cartofii si ii taiem rondele mai groase. Incingem ulei într-o tigaie, la foc iute.

Asezam rondelele de cartofi in ulei 3-4 minute, până se rumenesc.Se face focul mai mic şi se întorc pe cealaltă parte. Adaugăm în tigaie câteva fire de rozmarin proaspăt şi vreo doi căţei de usturoi tăiaţi în jumătate şi câteva cubuleţe de unt.Folosiţi unt de cea mai bună calitate. El nu va arde, deşi temperatura este încă destul de ridicată, căci este protejat de ulei.

Ungem o forma cu unt , asezam rondelele de cartofi una linga alta si adaugam supa de carne sa acopere trei sferturi din cartofi.Dam cartofii la cuptorul dinainte incalzit la 200 °C cam 12-15 minute pina sunt gata.

Cartofii fondanti sunt rumeniţi şi relativ crocanţi la suprafaţă, în timp ce interiorul lor este cremos şi fraged.

Preparam sosul Bordelaise .Punem la fiert vinul, ceapa tocata , cimbrul piperul,foaia de dafin intr-o craticioara .Fierbem la foc mic pina scade vinul si mai ramane doua linguri.Adaugam supa, amidonul dizolvat intr-o lingura de apa si amestecam pina se dizolva complet si sosul fierbe.

Lasam sa fiarba cateva minute, pina scade si supa , apoi strecuram sosul.

Punem iar pe foc ,adaugam untul cubulete m pe rand , cum se dizolva unul.

Gustam sosul si adaugam sare daca este nevoie.

Si acum toate fiind gata, putem trece la montarea farfuriilor.Cate o felie de cotlet, una cu cartofi, vreo doua linguri de sos peste cotlet si boabe de rodie peste toate.

Servim fileul cu salata verde.

 

Comentarii

Acest articol nu are comentarii. Fii primul care comentează!

Adaugă comentariu

Zmeurata de casa

Zmeurata de casa

Reteta de zmeurata de casa. Cum se face zmeurata de casa reteta de lichior de zmeura.

Zmeurata de casa
Paste cu vinete

Paste cu vinete

Reteta de paste cu vinete. Cum faci acasa paste cu vinete reteta simpla si delicioasa.

Paste cu vinete
Pandispan cu zmeura si mure

Pandispan cu zmeura si mure

Separam ouale.

Pandispan cu zmeura si mure