Gogosi grecesti cu sirop de miere si pudrate cu scortisoara

Timp pregatire
135 minute
Complexitate
medie
Gogosi grecesti cu sirop de miere si pudrate cu scortisoara

Ingrediente

  • - 500 g faina; un praf de sare; 2 pliculete (14 g) drojdie uscata; 540 ml apa; 15g coaja rasa de portocale si coaja rasa de lamaie(sau ce cantitate doriti, in functie de aroma preferata puteti sa puneti doar una dintre ele );
  • Sirop: 4linguri miere de albine; 200 ml apa; 4 linguri zahara; cateva cuisoare;
  • scortisoara; ulei pentru prajit.

Mod de preparare

Se pune faina si drojdia intr-un castron si se amesteca bine. Se adauga si coaja rasa de portocala si lamaie, si se amesteca din nou.

Peste acest amestec turnati apa, putin cate putin, amestecand continuu cu o lingura de lemn, din centru spre margini, pana ce terminati de inglobat in faina toata cantitatea de apa si obtineti un aluat vascos, care se scurge de pe lingura.

Apoi se pune castronul la loc calduros (pe aragaz, cuptorul fiind aprins), acoperiti-l cu un prosop de bucatarie si lasati aluatul cca. 1 ora. Important este sa nu fie pus in curent. Pe timp de vara nu este neaparat nevoie sa stea pe aragaz, daca aveti unde sa il asezati cat mai la cald (de exemplu pe balcon daca il aveti inchis).

Dupa aproximativ 1 ora (eu am facut acest procedeu dupa aproximativ 45minute) aluatul isi va dubla volumul si va avea un aspect spumos, cu mici balonase formate la suprafata.

Luati-va la indemana un pahar cu apa rece (in care veti inmuia lingurita cu care veti pune aluat in wok, eu am folosit un mic ceaunel, dupa fiecare gogoasa) si puneti ulei din belsug la incins la foc mediu spre mic (uleiul trebuie sa fie bine incins, insa daca uleiul este prea fierbinte gogosile se vor rumeni foarte repede la suprafata, interiorul ramanand insa mai crud; pe de alta parte, daca uleiul nu este suficient de fierbinte gogosile vor trebui sa stea prea mult pana sa se rumeneasca, absorbind astfel mult ulei, ceea ce iarasi nu este de dorit).

Daca uleiul este bine incins (puteti face proba cu o gogoasa – o puneti in ulei si ea trebuie sa se umfle si sa se ridice imediat la suprafata, fara a se rumeni insa foarte repede la exterior), incepeti si luati cu lingurita aluat si puneti-l in tigaie (dupa fiecare gogoasa inmuiati lingurita in apa rece). Nu aglomerati prea tare tigaia, asa incat sa aveti timp sa va ocupati de ele.

Intoarceti-le o data, maxim de doua ori pe fiecare parte (nu trebuie lasate foarte mult, doar cat sa se faca aurii), dupa care scoateti-le (cu o spumiera) pe prosop absorbant pentru a se scurge surplusul de ulei.

Dupa ce s-au scurs de ulei, asezati-le pe un platou nu perfect plat daca se poate pe unul cu margini inalte pentru a fi pudrate cu scortisoara si a se turna peste ele siropul de miere( se pune la foc mic apa, zaharul, mierea si cuisoarele si se fierb doar cat sa se topeasca bine zaharul si sa se omogenizeze bine compozitia; inainte de a fi turnat peste gogosele se scot cuisoarele). Va ies foarte multe, eu nu le-am numarat, dar oricum peste 50 bucati.

Pofta buna!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Recomandari pentru tine si casa ta

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat

Incanta-ti papilele gustative cu aceasta reteta usoara si delicioasa de prajitura de post cu mere si nuci. Fara ingrediente...

Prajitura de post cu mere si nuci: Reteta simpla si usor de preparat
Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Mancaruri cu carne

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta

Carnea se curata de pielite si se toaca la robotul de bucatarie.

Chiftelute din carne de miel cu cartofi, rucola si sos de iaurt cu menta
Salata de primavara cu oua

Salata de primavara cu oua

Reteta de salata de primavara cu oua. Salata de primavara cu oua, spanac tanar, salata creata si loboda. Retete de salate....

Salata de primavara cu oua
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise