autor:

Bucatareala 2.0

» » Mancaruri cu carne

Gulas de vita

Autor: Bucatareala 2.0 (Chef de cuisine)   
   Specific: 

Ungaria


    Reteta postata pe: 24 septembrie 2013

Alte retete din aceeasi categorie
Autor: Bucatareala 2.0 (Chef de cuisine)   
Specific:  

Ungaria


Reteta postata pe: 24 septembrie 2013

Ingrediente
1 kg carne vita (pulpa), , untura, , boia dulce, , 2 ardei kapia, , 5 cepe, , 1 morcov, , 1 ardei iute, , 1 conserva rosii, , vin rosu, , sare, piper, , condimente pentru gulas unguresc de la Fuchs, , patrunjel

Dificultate: Medie Timp: 4h 30 min

2 voturi

Mod de preparare

Treaba nu e complicata deloc. E mai simpla decat sa inventezi o racheta, mai usoara decat sa operezi pe creier, muuult mai rapida si mai putin dificila decat sa-ti imparti banii astfel incat sa-ti ajunga si pentru rate, si pentru intretinere, si pentru mancare, si pana la urmatorul salariu. Si, spre deosebire de toate celelalte, asta e chiar placuta.

Asadar, pui untura la topit in cratita incinsa. Pui carnea taiata cubulete, o perpelesti pana se rumeneste usor, apoi o scoti intr-un vas separat. In untura ramasa (completezi daca trebuie) pui apoi ceapa taiata julien, ardeii cubulete si morcovul felii. Mai lasi, mai amesteci, pana cand ceapa devine transparenta. Totul la un foc mediu spre mare. E vremea sa bagi inapoi carnea. O acoperi cu boia si condimente. Eu am pus dupa ochi, un plic si jumatate boia, cam jumatate de plic de condimente (amestecul special Fuchs). Oricum, vreau sa-mi cumpar un mojar de piatra ca sa pot zdrobi cum trebuie semintele de chimen si am sa renunt la amestecul asta cumparat. Ideea e sa pui cam o lingurita de chimen, sare, piper si niste cimbru uscat. Zdrobesti in mojar si bagi in oala, impreuna cu vreo 5 foi de dafin. Important, cica (asa am inteles din studiul retetelor de pe internet), e sa amesteci dupa ce ai pus boiaua si condimentele si sa nu lasi decat cam un minut, ca sa nu se arda boiaua, altfel devine amara, zic unii mai priceputi. Deci, un minut amesteci carnea si legumele cu boiaua si condimentele, apoi rastorni vin rosu dupa simt. Eu am simtit ca s-ar potrivi cam jumate de sticla. Rosu sec. Bun nu prost. Nici prea bun ca e scump. Aici capitolul unu s-a incheiat.

E timpul pentru pui. PUI la foc mic, PUI capacul, PUI un Harry Belafonte pe laptop, PUI un coniac de casa de la prietenii din Pricaz, te PUI pe asteptat. Asta pana scade vinul si incepe sa se ingroase gluma. Gluma din cratita, adica. Atunci torni apa fierbinte (dintr-o oala pusa de la bun inceput la fiert si de care am uitat sa va zic), doar cat sa fie totul bine acoperit. Treci din nou la faza cu PUI, daca te mai tine sticluta cu coniac. Daca nu, treci pe bere. Mai amesteci din cand in cand, mai gusti, mai adaugi sare, piper, ceva, daca simti ca trebuie. Urmaresti cum scade, cum se fierbe carnea. Completezi cu apa fierbinte. Partea asta dureaza. La mine a cam durat vreo doua ore si jumatate, trei.

Episodul trei (sau patru? o fi de la bere sau de la coniac?) incepe cand totul incepe sa se lege si carnea e moale, sa o rupi cu lingura aproape. Atunci desfaci conserva de rosii decojite si taiate cubulete si o rastorni in mijlocul problemei, aruncand iute ardei. Sau invers, ardei iute. Maruntit. Incorporezi molcom. Lasi sa se transforme totul, sa se intrepatrunda, sa te faca sa tropai de nerabdare, de foame, de pofta creata de rachie. Cum care rachie? Aia de dupa bere.

Aproximativ o jumatate de ora mai tarziu, cand nu mai poti si nu mai poti, cand carnea se rupe aproape singura cand incerci sa o scoti, cand totul e nici prea gros, dar deloc prea zemos, cand topitura e mai bogata si mai atragatoare decat iti imaginezi ca ar fi un munte de aur dupa ce a fost extras si prelucrat cu cianurile de la Rosia Montana, dupa ce ai terminat de injurat politicienii, pe Base, Ponta si toti ministrii, pentru ca ti-ai adus aminte de necazul ecologic, politic si social, ei, bine, cand toate astea te-au facut sa slabesti deja salivand excesiv langa aragaz, e timpul sa-ti bagi patrunjelul in ea de treaba. Mai precis, o legatura. Proaspat si tocat marunt.

Asta e momentul in care pui si gnocchi la fiert. N-or fi gnocchi frati cu paprika, dar mi-au fost la indemana si am zis ca n-o fi foc daca-i gulasul putin fusion. Oala cu apa fierbinte se dovedeste a fi din nou utila. Proaspete, galustele astea din cartofi sunt gata in trei minute.

Inchizi focul, iti dai jos sortul, pui in farfurii. Indemni lumea sa-si puna si un mot de smantana. D'aia de 30 grasime, nu de 12 ca mironositele. Si te lauzi, desigur. Dar modest, asa, cam cu jumatate de gura. Nu ca n-ai fi mandru de tine, dar cu cealalta esti ocupat cu mancatul. Apoi, iti mai iei o portie. Ca vorba aia, it's nothing personal, it's just gulas!
Daca ti-a placut reteta noastra "Gulas de vita" nu uita sa-i faci un review
Alte retete
din Mancaruri cu carne
Gulas de vita

Gulas de vita

De cand am gustat preparatul acesta in Budapesta m-am indragostit complet. Am incercat anul trecut

18 voturi    8 comentarii
5h
Mancaruri cu carne
Gulas de vita

Gulas de vita

Intr-o cratita punem grasimea (am folosit grasime de gasca) si cind s-a incins adaugam ceapa pe care

11 voturi    3 comentarii
2h
Mancaruri cu carne

Recomandari electrocasnice

TRANSPORT GRATUIT
pentru comenzi mai mari de 100 de lei
PLATA IN RATE FARA DOBANDA
pana la 12 rate

  • 6 comentarii
  • Fara foto

  • Fara foto

    Vioara Grigor , 05 iunie 2015

    Aiii...de capu meeeu....cea mai smechera reteta !!! ce,nseamna sa ai stil , sa stii sa povestesti !! Daca ma gindesc bine, e un gulas ca multe gulasuri din lumea asta, dar...deja imi ploua in gura !!! MIINE FAC GULAS , CLAR !! Respect si admiratie pt o descriere unica , haioasa , speciala !!!

  • Fara foto

    Lupu Daniela , 26 septembrie 2014

    Haiosa reteta ,dar musai sa stai bine cu barul (bine ticsit)

  • Fara foto

    Lena Luchian , 17 ianuarie 2014

    e fantastica

    • Fara foto

      Constantin Marian , 07 noiembrie 2013

      cea mai tare reteta citita vreodata!!!!!!!!!!!

    • COSTEO

      COSTEO (Chef de cuisine) , 25 septembrie 2013

      Finom!

    • COSTEO

      COSTEO (Chef de cuisine) , 25 septembrie 2013

      Bun de bun!

  • Afiseaza mai multe comentarii
Dificultate

Medie

Timp

4h 30 min

2 voturi

Ingrediente

  • 1 kg carne vita (pulpa)
  • untura
  • boia dulce
  • 2 ardei kapia
  • 5 cepe
  • 1 morcov
  • 1 ardei iute
  • 1 conserva rosii
  • vin rosu
  • sare
  • piper
  • condimente pentru gulas unguresc de la Fuchs
  • patrunjel

Raporteaza reteta

Retete
de Bucatareala 2.0
Supa crema de broccoli

Supa crema de broccoli

Ceapa se taie julien, iar morcovul felii. Nu foarte fine, ca oricum le vom nimici in blender. Se

4 voturi    1 comentariu
40 min
Supe de legume
Omleta bogata

Omleta bogata

Intr-o tigaie antiaderenta se incing o lingura ulei de masline si o bucatica de unt. In acest amestec

4 voturi    1 comentariu
20 min
Aperitive cu oua
Tarta rustica cu prune

Tarta rustica cu prune

Inca de cand au aparut prunele le-am dat tarcoale, cautand reteta perfecta. Am tot ales pana am cules...

4 voturi    4 comentarii
2h
Prajituri

COSTEO (Chef de cuisine)

Finom!

Adauga reteta
Adauga articol
Retete

din Mancaruri cu carne

Platou mixt cu friptura si legume Platou mixt cu friptura si legume

Pentru o cina in familie, am pregatit carne de porc la grill, cu mazăre (preferata mea), coşuleţe cu ouă ochiuri româneşti

0 voturi    0 comentarii
50 min
Aperitive cu carne
Pulpe la cuptor cu usturoi Pulpe la cuptor cu usturoi

Pulpele spalate, uscate,condimentate cu sare, piper si amestecul de ierburi, se pun in tava sau in vas de yena, alaturi rosiile cubulete,

0 voturi    0 comentarii
1h
Fripturi
Supa buna de taitei