Iahnie de fasole ca la mama acasă

Timp pregatire
75 minute
Complexitate
medie
Iahnie de fasole ca la mama acasă

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • 200 ml ulei, 6-7 cepe mari, 5-6 grăunţi de usturoi, 1/2 kg fasole uscată, 2 linguri pastă de tomate, 1 chită pătrunjel verde, 1 chită mărar verde, 2 ardei graşi, 1 ţelină mică, 1 morcov mare, sare sau delicat.

Mod de preparare

Modul de preparare:

Dacă fasolea nu are impurităţi, o spălăm şi o punem la fiert într-o oală cu apă caldă şi o lăsăm să fiarbă cam 15 minute, după care o strecurăm şi punem altă apă caldă peste ea, apoi o punem la fiert, pentru încă 15 minute. (Eu îi schimb apa de 3 ori). După aceea, punem în apa în care fierbe fasole, 1 ceapă mare şi delicat după gust.

Ardeiul gras îl tocăm mărunt, morcovul şi ţelina le dăm pe răzătoarea mare, cepele şi verdeaţa le tocăm foarte mărunt, curăţăm usturoiul şi îl tocăm şi pe el, iar când a fier fasolea, o strecurăm şi o lăsăm să se răcească. Când s-a răcit, o punem într-un castron mare şi o pasăm cu blenderul vertical sau o dăm prin maşin de tocat carne, până se face pastă. Tot aici adăugăm usturoiul şi mai pasăm puţin, până se amestecă bine cu pasta de fasole.

Luăm o cratiţă şi punem ceapa la călit, iar când a devenit sticloasă. Punem puţină apă peste ea şi amestecăm până se evaporă apa; adăugăm şi celelalte legume şi le lăsăm să se călească puţin, până se înmoaie. Luăm cratiţa de pe foc şi lăsăm să se răcească legumele, apoi punem peste pasta de fasole 3-4 linguri din aceste legume şi amestecăm cu blenderul. Luăm o lingură de lemn şi turnăm, puţin câte puţin, ulei peste iahnie până devine cremoasă. Ceapa şi legumele călite care au rămas, le punem iar pe foc şi adăugăm pasta de bulion, amestecând pentru câteva minute pe foc, apoi stingen focul şi punem mararul, amestecând bine cu lingura.

Luăm un platou şi răsturnăm iahnia pe el, iar deasupra punem ceapa cu legume, amestecată cu pasta de bulion şi o netezim frumos, după care ornăm cu feliuţe subţiri de măsline, iar printre ele cu vrunzuliţe verzi de pătrunjel. Este uşor de făcut şi foarte gustoasă. O puteţi servi alături de murături, salată de varză acră sau varză crudă

Poftă mare!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.

Incearca reteta noastra delicioasa de cheesecake fara coacere cu capșuni, un desert racoritor si ușor de preparat....

Cheesecake fara coacere cu capsuni. Un desert fin si aromat.
Saramura de macrou

Saramura de macrou

Pestii se eviscereaza, dar se lasa cu tot cu cap.

Saramura de macrou
Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate

Pentru inceput ne ocupam de fructe.

Pasca cu branza, fulgi de cocos si fructe confiate
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Reteță de Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată preparată pas cu pas acasă. De ce ingrediente ai nevoie... citeste mai mult
Risotto cu Gorgonzola și ceapă roșie caramelizată
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
De cele mai multe ori, găsești la raftul magazinelor o varietate de produse de brânză Gorgonzola. Un tips foarte bun... citeste mai mult
Cum recunoști o branză gorgonzola de calitate. Care este semnul ce diferențiază produsele!
Parteneri
Desert pasca cu branza si ciocolata
Bucataras.RO

Desert pasca cu branza si ciocolata

Retete pentru mese in familie Pentru masa de Paste, am ales o rețetă de pască cu brânză și ciocolată. Am avut ca...

Desert pasca cu branza si ciocolata
Nectar de caise
Culinar.RO

Nectar de caise

Bun de baut,bun la cremele prajiturilor,bun de tinut o iarna intreaga!! pentru concurs toamna se numara borcanele

Nectar de caise
Tort cu ciocolata si caise
ReteteCulinare.RO

Tort cu ciocolata si caise

Tort cu ciocolata si caise