Iahnie de fasole ca la mama acasă

Timp pregatire
75 minute
Complexitate
medie
Iahnie de fasole ca la mama acasă

Ingrediente

  • Ingrediente:
  • 200 ml ulei, 6-7 cepe mari, 5-6 grăunţi de usturoi, 1/2 kg fasole uscată, 2 linguri pastă de tomate, 1 chită pătrunjel verde, 1 chită mărar verde, 2 ardei graşi, 1 ţelină mică, 1 morcov mare, sare sau delicat.

Mod de preparare

Modul de preparare:

Dacă fasolea nu are impurităţi, o spălăm şi o punem la fiert într-o oală cu apă caldă şi o lăsăm să fiarbă cam 15 minute, după care o strecurăm şi punem altă apă caldă peste ea, apoi o punem la fiert, pentru încă 15 minute. (Eu îi schimb apa de 3 ori). După aceea, punem în apa în care fierbe fasole, 1 ceapă mare şi delicat după gust.

Ardeiul gras îl tocăm mărunt, morcovul şi ţelina le dăm pe răzătoarea mare, cepele şi verdeaţa le tocăm foarte mărunt, curăţăm usturoiul şi îl tocăm şi pe el, iar când a fier fasolea, o strecurăm şi o lăsăm să se răcească. Când s-a răcit, o punem într-un castron mare şi o pasăm cu blenderul vertical sau o dăm prin maşin de tocat carne, până se face pastă. Tot aici adăugăm usturoiul şi mai pasăm puţin, până se amestecă bine cu pasta de fasole.

Luăm o cratiţă şi punem ceapa la călit, iar când a devenit sticloasă. Punem puţină apă peste ea şi amestecăm până se evaporă apa; adăugăm şi celelalte legume şi le lăsăm să se călească puţin, până se înmoaie. Luăm cratiţa de pe foc şi lăsăm să se răcească legumele, apoi punem peste pasta de fasole 3-4 linguri din aceste legume şi amestecăm cu blenderul. Luăm o lingură de lemn şi turnăm, puţin câte puţin, ulei peste iahnie până devine cremoasă. Ceapa şi legumele călite care au rămas, le punem iar pe foc şi adăugăm pasta de bulion, amestecând pentru câteva minute pe foc, apoi stingen focul şi punem mararul, amestecând bine cu lingura.

Luăm un platou şi răsturnăm iahnia pe el, iar deasupra punem ceapa cu legume, amestecată cu pasta de bulion şi o netezim frumos, după care ornăm cu feliuţe subţiri de măsline, iar printre ele cu vrunzuliţe verzi de pătrunjel. Este uşor de făcut şi foarte gustoasă. O puteţi servi alături de murături, salată de varză acră sau varză crudă

Poftă mare!

 

Comentarii

Pentru a comenta trebuie sa fii autentificat. Log in

Tort copii

Tort copii

Tort copii
Lapte cu orez si sos de capsuni

Lapte cu orez si sos de capsuni

Lapte cu orez si sos de capsuni
Gogosi cu ciocolata
Dulciuri diverse

Gogosi cu ciocolata

Intr-un bol micut, trebuie sa punem drojdia impreuna cu 60 ml lapte.

Gogosi cu ciocolata
Parteneri
Desert briose cu ciocolata si ness
Bucataras.RO

Desert briose cu ciocolata si ness

Daca iubiti ciocolata, nu aveti cum sa nu iubiti si aceste briose. De fapt, daca va plac chestiile insiropate, cu creme, e...

Desert briose cu ciocolata si ness
Evantai de vinete cu rosii la cuptor
Culinar.RO

Evantai de vinete cu rosii la cuptor

Retete dietetice

Evantai de vinete cu rosii la cuptor